Destinacije u Velikoj Britaniji koje morate posjetiti u jesen

Avatar photo
destinacije

Britanska jesen je specifična zbog mnogo stvari – i šarena i kišovita, ali je i čudesna. Bilo da ste se uputili u neki od većih gradova, Škotsku ili manje univerzitetske gradove, možete očekivati i pljuskove i niske temperature ali ono što nikako ne očekujete jesu jednako prelijepe zlatne i crvene nijanse kao u drugim evropskim gradovima. U nastavku pročitajte koje destinacije u ovom zemlji morate posjetiti u jesen.

Izleti u Englesku u oktobru otvoreni su za turiste bajkovita slika Engleske iz legende o Druidima, Kralja Artura i čarobne priče o Hariju Poteru. Gusta magla i kiša obuzimaju kamene gradove, dajući im duh magije, a gotička arhitektura dodaje izgled melanholije. Temperature ne prelaze 15 stepeni, a u moru počinju jake oluje. Zato je za putovanja bolje odabrati centar Velike Britanije.

Kraj jeseni predstavlja prva iznenađenja u obliku mokrog snijega s kišom i uraganima, pa su najbolje mjesto za odmor u Engleskoj u novembru pabovi i muzeji. Već u novembru temperatura pada na devet stepeni.

Ukoliko se u Velikoj Britaniji nađete u narednom periodu, nemojte biti razočarani što ste se zaputili u kišovitu kraljevinu već dopustite da vam neko od sljedećih mjesta umiri dušu. Kada vidite slike, sve će vam biti mnogo jasnije.

Ostrvo Lewis

Jesen stiže znatno ranije u Veliku Britaniju, a pogotovo na ostrvo Lewis na kome se sjajne, vatrene nijanse listova mogu očekivati gotovo čim prođe avgust. Glavni grad ovog ostrva, Stornoway, svake godine organizuje karneval u dvorcu Lews, objektu iz 19. vijeka (lews-castle.co.uk), ušuškanog u 270 hektara šume i parkova.

Walk Highlands (walkhighlands.co.uk/outer-hebrides) vam nudi detalje šetnje od četiri kilometra od centra grada preko prelijepog imanja.

Longleat Forest

Šuškanje jesenjeg lišća takođe može biti dobra porodična avantura. Ovo je samo jedna lokacija gdje u krugu najmilijih možete uživati u vikendu. Ne samo da je lako doći do Cranborne Chase područja koje je sve što očekujete od prirodne ljepote (ccwwdaonb.org.uk).

U blizini je i gusto naseljeni Giant Redwoods, koji se prostire kroz predio nježnih brda i dolina. Ono što je specifično za ovu lokaciju jesu sportske aktivnosti koje se svakodnevno održavaju u šumi, kao i ekstremni sportovi za ljubitelje adrenalina.

destinacije

Loch Lomond

Loch Lomond opravdano ima zaštićeni status od 2002. godine kao središnja i najbitnija tačka Nacionalnog parka Loch Lomond i The Trossachs. Druga polovina ovog prelijepog mjesta je područje šumskih predjela koje čine Nacionalni rezervat prirode Trossachs Forest (nnr-scotland.org.uk) – koji je glavno mjesto za jesenje šetnje zahvaljujući predivnim hrastovima koji gusto rastu.

Milenijumska šumska staza (lochlomond-trossachs.org/things-to-do) na zapadnoj obali jezera je staza od 1,5 kilometar koja vas vodi do prelijepog panoramskog pogleda. Neka vam na listi koju ispunjavaju destinacije koje planirate posjetiti u jesen, obavezno bude i ovaj magičnio predio u Velikoj Britaniji.

Wye Valley

Wye je jedna od najživopisnijih rijeka u Britaniji, koja određuje granicu između Velsa i Engleske od Kembrijskih planina do jezera Severn. Nalazi se u dolini Wye, u okolini sela St. Briavels u Gloucestershireu, gdje razne vrste drveća (wyedeantourism.co.uk) baca sjenke, a šumoviti predjeli se oslikavaju u vodi – što je poseban užitak tokom jeseni.

Kada budete birali destinacije koje ćete posjetiti u Velikoj Britaniji, ovu svakako ne biste trebali da izostavite.

destinacije

Cotswolds

Samo neke destinacije prikazuju ljepotu Engleske tako lako kao Cotswolds i njegovi urbani dijelovi Gloucestershire i Worcestershire. Ovdje možete pronaći atraktivne gradove uz rijeku Windrush koja se spušta ispod niskih mostova.

Tu ćete pronaći mnogo antikvarnica i kafića, kao i toranj iz XVIII vijeka. Čitav predio najljepše izgleda tokom jeseni, kada lišće dobije najljepše boje.

7 razloga zbog kojih je jesen najbolja sezona za putovanje u London

Ako mislite da jesen nije najbolje vrijeme za odlazak na sastanak s britanskom prestonicom i odgodite upoznavanje do proljeća, zaboravite! Ova sezona je najznačajniji razlog da spakujete kofer i odete u Misty Albion. U nastavku pročitajte koje destinacije su nezaobilazne u ovom gradu.

Optimalno vrijeme

S početkom jeseni vrućina koja je ovog ljeta vladala u glavnom gradu, konačno će se smiriti, a vremenski uslovi su idealni za istraživanje grada. Neće vas uznemiriti neugodni mirisi putnika u podzemnoj željeznici, a moguća kiša stvoriće idealnu atmosferu za šetnju glavnim gradom, jer kakav je to London bez kiše!

Možda te zanima
voda u flasici

Jesenji parkovi

Kraljevski parkovi glavnog grada u jesen izgledaju posebno lijepo. Razbacani zlatnim lišćem, oni definitivno tvrde da su najbolja mjesta za šetnju. Ovdje ste i jedinstvo s prirodom, i prelijepi pogledi, i mirna atmosfera.

destinacije london

Manje turista

Ljetna sezona je završena, što znači da će u gradu biti znatno manje turista, a vi ćete imati više šansi za predivne fotografije kod Big Ben-a, bez da vam drugi turisti “uskaču” u kadar.

Jesenje aktivnosti

Za stanovnike glavnog grada i njegove goste, gotovo uvijek su organinozovane različite zabavne aktivnosti i nezaboravni sadržaji. Koncerti, festivali i zabave – ne morate rezati razmišljati šta ćete to raditi u Londonu, jer ovaj grad živi non-stop!

Noć vještica

Ako se 31. oktobra nađete u Londonu, nećete ni primijetiti kako vas naprosti nosi luda atmosfera koja u gradu vlada na Noć vještica. Londonski klubovi, restorani i pabovi nude mnoštvo tematskih događanja stanovnicima i gostima glavnog grada, a oni, zauzvrat, ne zaboravljaju obući kostime i proslaviti jedan od najsjajnijih dana u godini.

halloween

Urbana atmosfera

Šta može izgledati ljepše od jesenjeg Londona, s opalim lišćem i jutarnjom maglom? U ovo doba godine moći ćete fotografisati najuzvišenije atmosfere glavnog grada, a ako istovremeno sjedite u kafiću, zamotani u dekicu i pijuckate chai latte, poželjećete da ovaj trenutak traje zauvijek.

Sezonska jela

S početkom nove sezone, mnogi gradski restorani ponudiće svojim posjetiocima ažurirani jelovnik koji će biti puno obilniji i dopunjeniji jesenjim namirnicama. Lagane salate zamijeniće ukusne gulaše, a umjesto hladnih pića, konačno možete naručiti veliku šolju kakaa s marshmallows.

I zato, pakujte kofere i upustite se u avanturu istaživanja ovih magičnih gradova u velikoj Britaniji koji će vam pružiti poseban doživljaj tokom jesenjih mjeseci.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh