Detoks salata sa bulgurom + koje blagodeti ova žitarica pruža našem zdravlju

Avatar photo
detoks salata

Detoks salate su dobar odabir obroka nakon praznika jer sadrže namirnice bogate vlaknima, vitaminima i mineralima koji pomažu u detoksikaciji tijela i vraćanju ravnoteže probave. Takođe, one su obično niskokalorične, što može pomoći u smanjenju kilograma koji se mogu dobiti tokom prazničnih dana.

Sastojci koji se najčešće koriste u detoks salatama su, sirovo povrće poput: krastavaca, paprike, kupusa, špinata i voće kao što su: jabuke, kivi, jagode, i kruške. Dodavanje orašastih plodova i sjemenki upotpunjuje cijelu ovu priču.

Detoks salata ZdraviJe sadrži bulgur, žitaricu svijetlo-smeđe boje, orašastog okusa, bogatu vlaknima i vitaminima. Zašto baš nju, pročitajte u nastavku.

detoks salata

Zdravstvene prednosti bulgura

Bulgur se tradicionalno koristi u kuhinjama Bliskog istoka i Srednjeg istoka. To je popularna žitarica u zemljama poput Turske, Libanona i Sirije. Dobija se od prethodno kuhanog i sušenog ječma. Nakon sušenja, ječam se mrvi do različitih veličina, od sitnog do srednjeg. Pripremanje bulgura iziskuje svega nekoliko minuta što ga čini idealnom opcijom za brze i jednostavne obroke.

Bulgur je bogat izvor vitamina B, magnezija, željeza i fosfora, a sadrži  i visoku količinu vlakana i proteina. Vlakna prisutna u bulguru pomažu u pravilnom funkcioniranju probavnog sistema i smanjenju zatvora, dok dijetalna vlakna regulišu nivo šećera u krvi i potpomažu smanjenju rizika od dijabetesa. Bogatstvo magnezijumom i fitonutrijentima smanjuje rizik od bolesti srca. Bulgur je takođe gluten-free alternativa za one koji imaju intoleranciju na gluten.

Pored svega navedenog neizostavno je da pomenemo da bulgur daje prednosti i po pitanju zdravlja kože.Ova žitarica sadrži antioksidanse koji pomažu u prevenciji oštećenja kože od slobodnih radikala, molekula koje mogu oštetiti kožu i dovesti do ranijeg starenja. Visoka količina vitamina B idealan je saveznik u prevenciji akni. Pored svih benefita bulgura zdrava ishrana, hidratacija i svakodnevna njega kože nezaobilazni su kada je u pitanju zdrav izgled.

Recept za ZdraviJa detoks postprazničnu salatu

Sastojci:

  • 100 g bulgura
  • 100 g brokule
  • 100 g karfiola
  • 120 g ljubičastog kupusa
  • 50 g mrkve
  • 80 g cherry paradajza
  • Začini (morska so, suhi mediteranski začini)
  • Maslinovo ulje
  • Sjemenke po želji (suncokret ili bundeva)
  • Aceto balsamico

Priprema:

Suhi bulgur skuhati u 200 ml vode.

Tokom kuhanja povremeno promiješati i kuhati dok se sva voda ne ukuha. Takođe skuhati i brokule i karfiol.

U međuvremenu, dok se povrće kuha, pripremiti mrkvu, paradajz i kupus. Svo povrće izrendati ili sitno isjeckati.

Možda te zanima
mactha latte

U duboku posudu dodati povrće i bulgur, potom dodati začine, ulje i aceto balsamico. Sve izmiješati i servirati.

Prijatno!

 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh