Dezinfekcija ruku i prostora + recepti za sredstvo za dezinfekciju

Avatar photo
[video src="https://www.instagram.com/p/B9CeTTMh9Gi/"]

Nažalost, glavna tema proteklih dana još uvijek je koronavirus, a stručnjaci kažu da je dezinfekcija najbolja prevencija protiv ovog virusa. U posljednja dva mjeseca, ovaj virus oduzeo je život preko 3 hiljade ljudi, a zaraženo je preko 90 hiljada. Koronavirus najviše je pogodio kineski grad Wuhan i Italiju, a u Bosni i Hercegovini do sada je potvrđeno 5 slučaja.

Ono što sve mnogo zabrinjava jeste brzina širenja ovog virusa. Koronavirus ne treba shvatati olako i određene mjere opreza su neophodne. Ne postoji vakcina protiv koronavirusa i malo toga van osnovne higijene može da minimizuje rizik.

PROČITAJTE: Koronavirus – simptomi, prevencija i sve što ste željeli znati

Stručnjaci kažu da je dezinfekcija veoma važna za prevenciju virusa. Dezinfekcija u širem smislu predstavlja skup postupaka kojima se uklanjaju, onesposobljavaju ili uništavaju mikroorganizmi u toj mjeri da nisu sposobni izazvati infekciju. 

Dezinfekcija ruku i tijela

Istraživanja širom svijeta pokazala su da samo 34% ljudi pravilno pere ruke. Ruke je potrebno prati i prije i poslije pripremanja hrane, kontakta sa prehlađenima, kihanja i kašljanja, rada sa smećem te prilikom ulaska u kuću.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), pranje ruku je jedna od najefikasnijih metoda za sprečavanje širenja virusa. 

Recept za sredstvo za dezinfekciju ruku

Zašto ne biste napravili domaće prirodno sredstvo za dezinfekciju ruku? Za vas smo pripremili 2 recepta.

Izopropanol ili votka + aloe vera

Potrebno vam je:

 • Izopropanol (obratite pažnju – 70% etanol nije isto što i izopropanol)
 • Aloa vera gel
 • Posuda za miješanje
 • Viljuška
 • lijevak
 • Posuda za tečni sapun ili posuda sa rasprčivačem

Priprema:

U posudu ulijte šolje alkohola i šolje aloe vera gela. Nakon što ste dobro promiješali, dobijenu tečnost uz pomoć lijevka ulijte u posudu u kojoj ćete čuvati sredstvo za dezinfekciju.

Ako ne možete nabaviti izopropanol, možete upotrijebiti votku. U tom slučaju, treba vam bilo koja marka votke, gel aloe vere i mala bočica od 30 do 60 ml. Prvo bočicu napunite votkom do ⅓ bočice, a ostatak napunite gelom aloe vere i dobro protresite.

Ako ne podnosite miris alkohola, možete dodati 5 do 10 kapi eteričnog ulja lavande ili čajevca.

Tečni sapun na bazi eteričnih ulja

Osim sredstva za dezinfekciju, možete napraviti i domaći tečni sapun. Za pripremu vam je potrebno 40-50 kapi mješavine eteričnih ulja ravensare ili sara, eukaliptusa radiata, eukaliptusa globulusa, limuna i grejpa sa 100 ml neutralnog tečnog sapuna za pranje ruku.

Dezinfekcija kuće i radnog prostora

S obzirom da najviše vremena provodimo ili u kući ili na radnom mjestu, veoma je važno boraviti u dezinfikovanoj prostoriji. Posebno je važna dezinfekcija elemenata koji se često dodiruju – radni sto, tastatura i slično.

Osim toga, eterična ulja vam mogu pomoći u sprečavanju širenja virusa. Naime, eterična ulja djelotvorna  su kod respiratornih virusnih infekcija zbog antivirusnog djelovanja te sposobnosti imunostimulacije.

Umjesto difuzera, možete iskoristiti maramicu (ako kolegama u kancelariji ne smeta miris eteričnih uljana) koju ste prethodno nakapali nekoliko kapi eteričnih ulja lavande, limuna i ruzmarina. Oni stimulišu imunitet i djeluju antimikrobno te pomažu održati koncentraciju tokom dana.

Recept za sredstvo za dezinfekciju prostora

Dezinfekcijsko sredstvo lako možete napraviti sami i to na bazi eteričnih ulja.

Možda te zanima
tuberkuloza

Pomješajte 1/3 medicinskog alkohola i 2/3 destilovane vode. U tako pripremljenu tečnost dodajte 10-15 kapi eteričnog ulja po izboru ili mješavine eteričnih ulja. Medicinski alkohol služi kao otapalo eteričnih ulja, koja su netopiva u vodi, ali djeluje i bakterijski jer uništava ćelije bakterije.

Nakon što ste pripremili tečnost, zatvorite sprej bočicu, promućkajte i poprskajte površinu, ostavite da djeluje minutu do dva i prebrišite krpom.

Dezinfekcija vazduha u autu

Ukoliko mnogo vremena provodite u autu, nije na odmet prozračiti i dezinfikovati i auto. Zato su eterična ulja dobar izbor i u ovom slučaju.

U automobilu možete koristiti drveni ili glineni aromaprivjesak, na koji nakapate 10 kapi eteričnog ulja ili mješavine ulja, koja osim dezinfekcije vazduha u automobilu, pomaže i održati koncentraciju vozača, posebno prilikom dugih noćnih vožnji.

U nastavku pronađite recepte za domaća sredstva za dezinfekciju.

Sirće za dezinfekciju odjeće

Za iskorijenjivanje bakterija, virusa i grinja važno je pranje veša na temperaturama višim od 40 stepeni. Ako veš perete na nižim temperaturama upotrijebite dezinfekciono sredstvo uz deterdžent, posebno kada perete odjeću male djece.

S obzirom na situaciju sa koronavirusom, naša preporuka je da sredstvo za dezinfekciju koristite tokom svih pranja.

Sirće je siguran i prirodan lijek za čišćenje odjeće. Koristite ga tako što ćete ga dodati ciklusima pranja.

Uputstvo za čišćenje:

 • Prije nego što počnete sa čišćenjem, stavite masku i rukavice. Izbjegavajte dodirivanje lica i očiju tokom čišćenja.
 • Držite prozore otvorenima da se prostor provjetrava i/ili uključite ventilaciju.
 • Očistite pod i druge površine i elemente prvo deterdžentom, a tek nakon toga dezinfikujte.
 • Nakon čišćenja, krpe operite na 90 °C.
 • Skinite rukavice i masku te ih spremite u plastičnu vrećicu (u najboljem slučaju – spremite ih u plastičnu vrećicu i bacite), a zatim operite ruke sapunom i vodom.

Pridržavajte se:

 • Perite ruke sapunom i vodom barem 20 sekundi. Ovaj korak najbitniji je prije jela, kuhanja i nakon kihanja ili kašljanja.
 • Za vrijeme kihanja ili kašljanja obavezno koristite maramicu, koju ćete odmah potom baciti.
 • Izbjegavajte diranje očiju, usta i nosa neopranim rukama.
 • Izbjegavajte kontakt sa zaraženima, bilo da se radi o običnoj prehladi ili nečemu opasnijem.
 • Češće čistite predmete i stvari koji su u čestom dodiru s ljudima – igračake, kvake, tastarure i slično.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh