Dijelovi tijela koji stradaju od pušenja

Avatar photo

Dobro pogledajte slike u nastavku i pažljivo pročitajte tekst. Da li vam je zaista tako teško da prekinete lošu naviku? Ne čekajte da vam jedan od sljedećih organa oboli kako biste prestali, ili makar smanjili unos nikotina.

Zglobovi

Osjetite bol i zapaljenje u zglobovima? Pušači imaju veću vjerovatnoću da dobiju reumatoidni artritis (RA), a lijekovi za RA ne reaguju na ljude koji puše. Naučnici nisu sigurni zašto.

Koža

Ukoliko ste pušač, ranije možete očekivati ​​bore. Pušenje ubrzava proces starenja kože. Kao 40-godišnjak možete učiniti da izgledate kao nepomični, oronuli 70-godišnjak. Ova oštećenja se ne mogu ispraviti, te mogu uzrokovati razne bolesti kože kao na primjer rak.

Oči

Pušenje stvara dvostruko veću vjerovatnoću da dobijete makularnu degeneraciju, stanje očiju koje uništava centralnu viziju koja vam pomaže da čitate, pišete i vidite lica drugih ljudi. Takođe imate tri puta veću mogućnost da razvijete kataraktu, koja uzrokuje zamućen vid.

Polni organi

Tačno je da muški pušači imaju veću vjerovatnoću da imaju erektilnu disfunkciju. Muškarci koji puše takođe imaju veću vjerovatnoću da dobiju rak testisa. Ženski pušači sa druge strane imaju veći rizik od raka grlića materice.

Desni

Krvarenje desni, bolno žvakanje, loš dah, sve ovo može biti uzrok bolesti desni koja je vodeći uzrok gubitka zuba. Ukoliko pušite, udvostručuje se mogućnost da obolite od ove bolesti, a što više pušite, to je veći rizik.

Mozak

Pušači imaju tri puta veću mogućnost za moždani udar – krvni ugrušak u mozgu koji može izazvati veliki broj problema, uključujući paralizu lica, zamućen vid, probleme u hodanju, a ponekad i smrti. Takođe je vjerovatno da imate visok krvni pritisak, što može dovesti do cerebralne aneurizme.

Možda te zanima
meduza

Probavni sistem

Peptični ulkusi, Crohnova bolest, polipeptidi debelog crijeva, pankreatitis (zapaljenje pankreasa) i kancer pankreasa su neke od bolesti povezane sa varenjem koje ćete vjerovatno dobiti ako pušite. Takođe imate 35% veću šansu da dobijete dijabetes tipa 2, koji utiče na jetru i pankreas.

Pluća

Rak pluća je povezan sa pušenjem u 90% slučajeva. Pušenje je takođe uzrok većeg broja drugih karcinoma, uključujući i karcinom usta, bubrega, jetre, bešike, pankreasa, želuca, debelog crijeva i rektuma. Ono je glavni uzročnik HOBP (hronične opstruktivne plućne bolesti), grupe bolesti koja oštećuje male vazdušne kese u plućima.

Srce

Pušenje je glavni uzrok bolesti srca jer sužava arterije. Ovo uzrokuje da se krv zgrušava, što dalje može dovesti do srčanog udara.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh