Now Reading
Djecu treba nositi, a evo i zašto

Djecu treba nositi, a evo i zašto

Sigurno ste bezbroj puta do sada čuli “savjet” kako djecu nipošto ne treba navikavati na ruke. ZdraviJa je istražila zašto djecu ipak TREBA nositi, i to u praktičnim i ergonomski ispravnim nosiljkama, te kako to utiče na bebu, ali i na roditelje.

mommymundo.com

Iako vas nošenje samo po sebi zbližava sa djetetom i pozitivno utiče na njegov razvoj, socijalizaciju pa čak i zdravlje, a vas brže vraća u formu, jedan od glavnih razloga za korištenje nosiljke je praktične prirode: za razliku od nošenja na rukama, s nosiljkom imate slobodne ruke.

Postoji barem 10 dobrih razloga za nošenje djece i češće nego što to spontano radimo, a osvijestimo li ih, pojačaćemo koristi koje nam nošenje donosi.

Razvijanje motoričkih vještina

Nošenje, koliko god vam se ta radnja činila jednostavnom, stimuliše djetetov mozak na bezbroj različitih nivoa. Ravnoteža je jedan od najvećih izazova s kojima će se dijete uskoro susresti, a nošenjem stimulišete djetetov mozak upravo u području gdje se kriju rješenja baš takvih prepreka.

Socijalizacija

Što prije krenete učiti svoje dijete pravilima ponašanja u okolini, to će ono biti bolji član tog društva. Najbolje učenje je, naravno, ono uz puno prakse. Nošenjem dijete stavljate u položaj da svijet posmatra iz vaše perspektive, i ne samo da uči od vas, već i od svakoga koga sretnete i imate interakciju s njim.

Jednostavnost kretanja

babywearingandyou.com.au

Velika je razlika u tome imate li pune ili slobodne ruke u vašoj svakodnevici. Dani se većinom sastoje od obaveza koje zahtijevaju više ili manje kretanja, bez obzira jeste li zaposleni ili se jednostavno volite kretati. Živjeti u gradu znači biti spreman na skoro neprihvatljive gužve, koristiti se gradskim prevoznim sredstvima, ili pješačiti.

Nosiljka je u ovim slučajevima daleko bolje rješenje od dječjih kolica, jer će vam sva mjesta biti daleko pristupačnija. To za vas znači gubljenje manje vremena i manje živaca. Ako živite na periferiji, vrijedi skoro isto pravilo. Sva nepristupačna mjesta za guranje dječjih kolica više nisu nepristupačna i postaju pravi istraživački teren.

Vježbanje

enlightenedbaby.com

Tvrdite da nemate vremena da vježbate uz bebu? Tvrdnja vam pada u vodu čim imate dobru i stabilnu nosiljku. Budući da ste nedavno rodili i vaše tijelo je pretrpjelo seriju ozbiljnih promjena, važno je da se posvetite i njemu. Beba u nosiljci može biti svojevrstan “teret”, sasvim dovoljan da obavljate niz vježbi i započnete sa vraćanjem u formu. Iskoraci i čučnjevi biće sasvim dovoljni za početak.

Povezivanje

Povezivanje vodi ka privrženosti, privrženost povjerenju, a povjerenje sigurnosti. I vrijedi za obje strane. Odnos pun povjerenja i sigurnosti vama daje samouvjerenost kao roditelju i učitelju, a bebi hrabrost i smjelost da brže, bolje i kvalitetnije uči. Vaš odnos ne smije biti ništa manje nego privržen. Ima li bližeg kontakta od onog u nosiljci? A ako ste dojilja, bebu ne morate ni izvaditi iz nosiljke kako bi je nahranili.

Sprečavanje zdravstvenih tegoba

Nosiljka će vam pomoći da se pravilno držite i ojačate vlastitu muskulaturu. Ergonomske nosiljke nisu samo ergonomske za vašu bebu, već se brinu i o vašem zdravlju. Široki pojasevi na struku nosiljke, služiće vam kao steznik, te tako pomoći pri vraćanju mišića u normalan položaj, ali i olakšati oporavak nakon carskog reza. Naramenice će zahtijevati uspravno držanje, a često hodanje spriječiti atrofiju.

Što se tiče vaše bebe, prvo što nošenje sprečava su dojenački grčevi, dojenački refluks, displaziju kukova, hipertonus i hipotonus, probleme sa probavom. Nosiljka pruža sigurno i mirno mjesto u direktnom kontaktu sa roditeljem, što u tijelu i kod jednog i kod drugog izaziva reakciju otpuštanja oksitocina, a oksitocin smanjuje stres i time sprečavamo baby blues.

Samostalnost

uppymama.com

Kod male djece samostalnost se podstiče na način da su djeca sigurna da imaju vašu podršku u kakvoj god situaciji da se nađu. To čini djecu opuštenijom, hrabrijom, samosvjesnijom i spremnijom na samostalne korake. Ako nosite svoju bebu u nosiljci, ona svakodnevno posmatra vašu samostalnost, poteze koje činite i zašto se ponašate na određeni način. Vaše ponašanje prihvata kao normu, te se prema njemu formira u individuu.

See Also
navika

Kvalitetniji odnos sa očevima

Očevi će se mnogo brže povezati sa svojim djetetom ako ga nose u nosiljci

Ušteda vremena i prostora

Čak i kada koristite dječja kolica, nosiljku uvijek možete imati uz sebe u slučaju da vam zatreba, a koristite li samo nosiljku po kući ili za izlaske, vaš prostor puno je veći, praktičniji, a vrijeme bolje iskoristivo.

paxbaby.com

Već je poznata činjenica da bebe koje su nošene spavaju duže i mirnije, manje plaču, te imaju kvalitetniji dnevni ritam od nenošene djece. Koliko vremena samo možete uštediti u jednom danu, ako u isto vrijeme obavljate svoje zadatke i imate mirnu bebu u naručju, umjesto nemirne, koju satima ljuljuškate?

Ako je ovo dovoljno razloga da odlučite da nosite svoje dijete, ZdraviJa vam savjetuje da se informišete o vrstama ispravnih ergonomskih nosiljki koje se nude na tržištu. Sve ove informacije, ali i praktične savjete kako nositi bebu mogu vam dati savjetnice za nošenje koje možete pronaći u grupama na Facebook-u koje su posvećene nošenju beba.

Srećno!

lennylamb.com

 

© 2021 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Scroll To Top