Ako nemaš slobodnog vremena, ovo su brze i kratke vežbe za tebe

Avatar photo
brzi kratki treninzi

Ako vam obaveze ne dozvoljavaju da odvojite sat vremena u danu da se posvetite vežbanju, to zaista nije nikakav problem niti izgovor. Dobra vest je da ne morate provoditi sate u teretani kako biste održavali aktivan životni stil. Postoje efikasne vežbe i fitnes rutine koje možete obaviti za samo 30 minuta (ili čak manje), a koje će vam pomoći da ojačate mišiće, poboljšate kondiciju i održite opšte zdravlje.

Čučnjevi sa tegovima

Prema istraživanju objavljenom u European Journal of Applied Physiology, 15 minuta treninga snage pokazalo se jednako efikasnim u ubrzanju metabolizma kao i trening koji traje 35 minuta. Osim toga, studije su potvrdile da je lakše održavati doslednost u treninzima kada je njihovo trajanje kraće. Na osnovu ovih saznanja, Women's Health je kreirao 15-minutni trening koji uključuje čučnjeve sa tegovima. Ovaj brzi trening, koji se preporučuje četiri do šest puta sedmično, pokazao se kao efikasan način održavanja kondicije. Trening je detaljno ilustrovan ovde.

Preskakanje konopca

preskakanje konopca

Preskakanje vijače, svima draga igra iz detinjstva, takođe je sjajan trening. Samo 10 minuta preskakanja konopca može biti jednako učinkovito kao 45 minuta trčanja, pomažući vam da sagorite do 750 kalorija. Ova aktivnost angažuje abdominalne mišiće, noge, ramena i ruke i sjajan je trening za celo telo. Osim toga, preskakanje konopca poboljšava rad srca, koordinaciju i ravnotežu.

7-minutni trening

Još jedan efikasan trening koji možete obaviti za kratko vreme je 7-minutni trening koji se sastoji od 10 do 12 vežbi. Ove vežbe mogu da uključuju: skok u mestu, jumping jacks, plenk, bočni plenk, čučnjeve, iskorak napred, iskorak nazad, most, trbušnjake i russian twist. Brzo izvođenje ovih vežbi, uz pomoć neke od besplatnih aplikacija koje vam mogu pomoći da ostanete na pravom putu, donosi izuzetne rezultate u kratkom vremenskom periodu.

Dodatna pomoć: online treninzi koje možete pratiti

kucni trening

Ako vam treba pratnja i pomoć, imamo dva online treninga koje možete da pratite brzo.

1. ZdraviJa trening sa Sarom

Na našem Instagram profilu, svake sedmice objavljujemo korisne vežbe koje izvodi naša iskusna trenerica Sara. Među ovim vežbama sigurno ćete naći neke koje će vam odgovarati, a većinu od njih možete izvoditi kod kuće.

Možda te zanima
donji stomak

2. POPSUGAR Fitness

Ukoliko trenirate kod kuće i u potrazi ste za dobrim online treninzima, postoji mnogo sadržaja koje možete istražiti. Ipak, ako ne želite da sam sati prolaze tražeći, ZdraviJa vam preporučuje kanal kome možete verovati: POPSUGAR Fitness.

POPSUGAR Fitness kanal ima na stotine video snimaka, uključujući i listu sa desetinama treninga u trajanju od 30 minuta.

Pišite nam da li ste pokušali sa nekom od ovih fitnes rutina i da li su vam donele brze rezultate. Srećno!

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh