Efikasne vježbe koje možete uraditi za 30 minuta ili manje

Avatar photo

ZdraviJa je istražila koje to vježbe možete raditi 30 minuta i manje, a opet imati velike zdravstvene koristi od njih.

Zdravlje za samo 15 minuta treninga

Malo je ludo pomisliti da zaista možete uraditi dobar trening za manje od 30 minuta, ali “European Journal of Applied Physiology” je utvrdio da je 15 minuta treninga snage jednako efikasno u povećanju metabolizma od treninga dugog 35 minuta. Studije su takođe pokazale da je mnogo lakše držati se plana, ako treningu morate posvetiti samo 15 minuta.

Women's Health je iskoristio ove nalaze i osmislio 15 minuta treninga koji bi trebalo da se urade četiri do šest puta sedmično. Postoje samo dva poteza za savladavanje: Čučnjevi sa ručnim tegovima i privlačenje ručnih tegova grudima. 12-15 ponavljanja svake vježbe i završili ste. Koraci su detaljno ilustrovani ovdje.

Preskakanje vijače

Vaša omiljena aktivnost iz djetinjstva prilično je solidan trening. Samo 10 minuta preskakanja konpca jednako je 45 minuta trčanja. Ukoliko se brzo krećete, pola sata preskakanja konopca može sagorjeti do 750 kalorija. Zašto je ovo tako efikasan trening? Zato što koristite abdominalne mišiće kako biste stabilizovali svoje telo, svoje noge za skakanje, te ramena i ruke za okretanje konopca. Ovo je zapravo trening cijelog tijela! Takođe pomaže u poboljšanju srčane frekvencije i krvnog pritiska, pritisak na zglobove je manji nego tokom trčanja, a pomaže i u poboljšanju koordinacije i ravnoteže.

7-minutni trening

Ovaj trening se sastoji od 12 vježbi koje koriste vašu tjelesnu težinu, stolicu i zid. Sedam minuta ovog treninga nisu toliko zabavne zbog izuzetnog napora, ali će vrijeme proći dok kažete ‘keks’. Preuzmite jednu od mnogih besplatnih aplikacija sa ključnim riječima “7 minuta treninga” i dozvolite da vas vode kroz vježbe sve dok ih ne zapamtite. Svaku vježbu treba izvoditi brzo, da bi svaki set trajao oko 30 sekundi. Znajte da je brzina jako važna za kvalitet vašeg treninga i vidljivost njegovih efekata.

POPSUGAR Fitness

Ukoliko trenirate kod kuće i u potrazi ste za dobrim online treninzima, onda će YouTube biti oaza raznolikosti za vas. Ipak, ako ne želite da trošite vaše vrijeme i pažnju gledajući hiljade fitness video snimaka, pronalaženje kanala kome možete vjerovati će vam uštediti puno vremena i poštediti vas frustracije. Da bismo vam uštedili vrijeme, pronašli smo savršeni kanal za vas.

Možda te zanima
autu

POPSUGAR Fitness kanal ima na stotine video snimaka, uključujući i listu sa desetinama treninga u trajanju od 30 minuta. Sada zaista nećete imati opravdanja da treningu ne posvetite malo vremena prije posla ili čak tokom reklama za vrijeme filma. Naš omiljeni trening je definitivno 25 zabavnih minuta kardio plesa.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh