Ekološko zbrinjavanje iskorištenih inzulinskih penova u BiH

Avatar photo

Komora magistara farmacije Federacije BiH u saradnji sa kolegama iz Republike Srpske i Medicinskim fakultetom Univerziteta u Banjoj Luci, a pod pokroviteljstvom Novo Nordisk Pharma-e sprovodi projekat: „Ekološko zbrinjavanje iskorištenih inzulinskih penova kroz apoteke u BiH“.

Inzulinski penovi nakon što se iskoriste bivaju neadekvatno zbrinuti od strane korisnika na
način da se bacaju u smeće (komunalni otpad) i tretiraju kao i svaki drugi otpad. S obzirom da se radi o farmaceutskom otpadu (zadržani su ostaci lijeka u kontejneru), te da su građeni od plastike, predstavljaju ekološki problem, a često predstavljaju i infektivni otpad (iglice, uvučena krv u kontejner lijeka na penu i slično).

Grube procjene pokazuju da je u BiH trenutno lagerovano oko 200 tona farmaceutskog otpada. Čak 90% farmaceutskog otpada, kako se procjenjuje, nastaje u domaćinstvima. Iako je u pitanju potencijalno toksični otpad, čije uništavanje zahtijeva posebne procedure, neupotrebljivi lijekovi iz kućnih apoteka često završavaju na komunalnoj deponiji i u kanalizaciji ili dospijevaju u vodotoke.

Iako je u informacijama o lijeku za pacijente, navedeno da je potrebno adekvatno zbrinuti
iskorišteni pen, to nije slučaj iz više razloga, a jedan od njih je nepostojanje adekvatnog sistema prikupljanja, odlaganja i upravljanja ovom vrstom otpada. Upravo je cilj ovog projekta da razvije svijet stanovništva o medicinskom otpadu i njegovoj potencijalnoj opasnosti.

Kroz ovaj projekat u apotekama širom Bosne i Hercegovine biće obezbijeđeni kontejneri koje će pacijenti nositi kući i koristiti za odlaganje medicinskog otpada. Najbolji način je da odložite pen u jednokratnu ambalažu koje dobijete u apoteci i pun jednokratni kontejner vratite u najbližu apoteku, koja je uključena u preuzimanje penova.

“Pacijenti koji su na inzulijskoj terapiji mogu u navedenim apotekama da podignu kontejnere i da te iste kontejnere nose kući. U te kontejnere zbrinjavaju lancete koje koriste za mjerenje šećera u krvi i iglice koje su kao potrošan materijal nakon aplikacije inzulina. Kada se pen, u kojem se nalazi inzulin, iskoristi i on se odlaže u kontejner.” – istakla je Ana Golić Jelić, viši asistent na Medicinskom fakultetu.

Možda te zanima
Drugarice

Na taj način štitite okolinu, a s obzirom da se pen može smatrati i infektivnim otpadom (iskorištene iglice, tragovi krvi), štite kako svoje, tako i zdravlje drugih.

Sve informacije možete potražiti na Facebook stranici Budi eko apoteka.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh