Eterična ulja koja možete koristiti i u kuhinji

Avatar photo

Vjerovatno ste čuli da je važno imati u vidu ulja sa kojima kuhate. Mnogi od vas znaju prednosti kuhanja sa kokosovim uljem ili upotrebe maslinovog ulja u receptima. Međutim, da li ste znali da postoje i brojna esencijalna ulja koja su odlična za kuhanje? Ovo je dobra vijest jer eterična ulja imaju širok spektar terapijskih efekata. Evo nekoliko ideja o kojima ne bi bilo loše da razmislite, a tiču se dodavanja eteričnih ulja u vaše omiljene recepte.

Lavanda

Ulje lavande je poznato po svojoj sposobnosti da vam pomogne da se opustite, osjećate se smireno i smanjite anksioznost. Iz tog razloga neki ljudi uživaju u dodavanju lavande svojim večerama. Ulje lavande je takođe odlično za upotrebu u ishrani, kao što su deserti. Mnoge prodavnice sladoleda sada nude arome poput vanilije lavande – i to sa dobrim razlogom! Blago floralni ukus dopunjuje mnoge desertne okuse. Važno je napomenuti da zbog svojih opuštajućih efekata možda ne želite da konzumirate ulje lavande neposredno prije aktivnosti koje zahtijevaju višak energije ili zadataka koji iziskuju značajnu koncentraciju.

Peppermint

Pepermint se može dodati svim vrstama recepata – posebno desertima – kako bi im pridodao efekat osvježenja. Štaviše, studije su pokazale da ulje peperminta može biti efikasno u liječenju sindroma iritabilnog crijeva, svraba i iritirane kože, zagušenja, tenzija i glavobolje.

Bergamot

Bergamotovo ulje često se dodaje u Earl Grey čaj, pa ako ste fan, uživajte u ovom esencijalnom ulju. Može se dodati i drugim čajevima ili se koristiti u receptima za peciva, ako uživate u kroasanima ili kolačićima koji se jedu uz čaj. Pokazano je da ulje Bergamot ima antimikrobna, antiinflamatorna i analgetska dejstva.

Cimet

Definitivni favorit za mnoge od nas. Cimet dodaje toplu, slatku, blago začinjenu aromu mnogim receptima. Može se dodati napicima poput čaja ili vruće čokolade. Istraživanja pokazuju da ulje cimeta ima niz zdravstvenih koristi, uključujući antioksidativne, antimikrobne, antiinflamatorne i antidijabetične efekte.

Kardamom

Kardamom se često dobro slaže sa cimetom, u smislu okusa. Odličan je u napicima poput čaja. On dodaje malo začina i topline kako desertima, tako i slanim obrocima. Kao što pokazuju određene studije, ovo ulje ima antispazmodične i analgetičke koristi.

Đumbir

Đumbir je odličan u svim vrstama recepata, od kolača do sušija. On pomaže poboljšanju pravilnog varenja i može se koristiti kao tretman za gasove. Mnogi ga koriste i kao tretman za bolesti kretanja, kao alternativu lijekovima kao što je Dramamine.

Timin

Izuzetno je ukusan u jelima koja uključuju meso. Ovo je sjajna biljka koja se koristi za supe, čorbe i druge slične recepte. Istraživanja su pokazala da je timinsko ulje efikasno u ubijanju ćelija raka dojke, borbi protiv akni, poboljšanju regularnosti menstruacije, balansiranju hormona, borbi protiv kandide i još mnogo toga.

Možda te zanima
batat i leblebije

Anis

Anis je sjajna biljka čije se esencijalno ulje može dobro kombinovati sa slanim jelima. Slično je i u slatkišima u smislu okusa. Istraživanja pokazuju da anis ima antifungalne, antivirusne, antioksidativne i antimikrobne efekte. Takođe može imati probavne benefite i hipoglikemične efekte kod dijabetičara.

Kuvanje sa eteričnim uljima

Jasno je da dodavanje eteričnih ulja vašim omiljenim receptima može imati brojne važne zdravstvene prednosti. Ona takođe mogu dodati poseban okus vašim jelima.
Važno je napomenuti da konzumiranje esencijalnih ulja nije tema bez kontroverzi. Zbog činjenice da su jako koncentrirana, smatra se da konzumiranje nekog od njih može biti nesigurno. Čak i neka od najpopularnijih esencijalnih ulja ne treba konzumirati iznad određenih količina. Poneka definitivno nisu sigurna za konzumiranje i ne bi ih trebalo koristiti za kuhanje. Prije dodavanja bilo kakvih esencijalnih ulja u vašu hranu, dobra je ideja da se konsultujete sa naturopatom ili drugim zdravstvenim radnikom.

Bez obzira na to, mnogi vjeruju da dodavanje malih količina esencijalnih ulja u vaše recepte može biti jednostavan način za poboljšanje okusa i pozitivnog uticaja na zdravlje mnogih vaših omiljenih namirnica.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh