Evo kada je potrebno dodatno hidriranje organizma

Avatar photo

Ukoliko ste od onih koji upražnjavaju redovnu fizičku aktivnost, vrlo dobro vam je poznato da uz intezivnu vježbu ide i intezivna hidratacija. Pored konzumiranja hrane koja je bogata vodom, od izuzetne je važnosti hidririranje organizma dovoljnom količinom tečnosti.

ZdraviJa se bacila u potragu i za vas pronašla idealan napitak, koji možete sa uživanjem da pijete prije, u toku i nakon vaše vježbe. Ono što vam preporučujemo je Alvogen O.R.S. koji pomaže da se spriječi dehidracija i zadrži anaerobski učinak tijela tokom dužeg perioda.

Ovaj napitak možete konzumirati uz vodu ili neku drugu tečnost prije početka napornih aktivnosti ili vježbe. Takođe, nastavite piti u redovnim razmacima tokom aktivnosti i nakon što završite s aktivnostima.

Kako se može spriječiti dehidracija?

hidriranjeKonzumiranje dosta tečnosti i hrane koja se sastoji od puno vode je najlakši način da se spriječi dehidracija. Tečnost možete dobiti ne samo iz vode, već i iz drugih pića kao što su i Alvogen O.R.S. i hrane (kao što je voće i povrće). Evo još nekih dodatnih savjeta za sprečavanje dehidracije:

  • Pijte dodatno vode u toplim ili vlažnim vremenskim uslovima kako biste zamijenili ono što ste izgubili znojenjem.
  • Pijte tečnost (vodu ili pića koja sadrže dodatne elektrolite) prije početka napornih aktivnosti ili vježbe.
  • Rano ujutro ili kasnije poslijepodne je najbolje vrijeme za vježbanje ili sport. Izbjegavajte najtoplije dijelove dana za takve aktivnosti.

Konzumiranje

djeca

Alvogen O.R.S. mogu koristiti i djeca svih uzrasta uključujući i onu najmlađu. Prijatan okus koji podsjeća na limunadu olakšava konzumiranje tečnosti koja je nephodna kako bi se djeca oporavila usljed gubitka tečnosti.

Djeci do 20 kg tjelesne težine treba rastopiti jednu šumeću tabletu u 100 ml vode, a dozirati na način da dijete u pijuckanju najviše konzumira do 10 ml tekućine po jednom kilogramu težine.

Možda te zanima
leto

Dijete preko 20 kg tjelesne težine koristi 200 ml tečnosti u kojoj su rastopljenje dvije tablete, svaki put kada se nivo tečnosti treba održati.

Pored hidriranja tokom fizičke aktivnosti, ne zaboravite na unos dovoljno tečnosti kada putejete, ili jednostavno uživate u šetnji sa svojom porodicom ili prijateljima.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh