Evo kako da izbjegnete prehladu dok ste na odmoru

Avatar photo
prehlada

Godišnji odmor vam se približava, isplanirali ste svaki detalj putovanja, otišli na željenu destinaciju i desilo vam se ono što ste najmanje planirali – prehladili ste se. ZdraviJa vam donosi nekoliko savjeta kako da ostanete zdravi i dok ste u obilasku svoje omiljene turističke destinacije ovog ljeta. Prehlada ne mora da bude „vaš stalni gost” na putovanju, uz naredne savjete.

Naspavajte se

Nakon putovanja u drugu vremensku zonu sigurno je da ne možete normalno spavati, a zakazali ste važan sastanak ujutro, te naveče obilazak grada. Vjerovatno ćete se ujutro osjećati prilično umorno, a možda će vas uhvatiti i prehlada. Ljudi koji spavaju manje od šest časova dnevno imaju veću vjerovatnoću da ih uhvati prehlada, od onih koji spavaju sedam ili više sati dnevno.

Kada ste na putu, sigurno je da nećete baš imati vremena da odspavate tih neophodnih osam časova, ali pokušajte bez obzira na sve, da spavate koliko god je moguće više. San je izuzetno bitan ako želite da prehlada ne bude vaša „opcija” za putovanje, a u raspored uvrstite i neke lagane vježbe.

Izbjegavajte alkohol

pivoAko konzumirate mnogo alkoholnih pića, rizikujete da dehidrirate, a tu su i neizbježni mamurluci koji sigurno neće doprinijeti da se osjećate dobro na putovanju. Poznato je da alkohol loše utiče na imunitet što znači da biste lako mogli zakačiti neku prehladu.

Ako već morate da popijete koju čašicu alkohola, pobrinite se i da uz to pijete dosta vode. Voda će vam sigurno pomoći da izbjegnete bolne mamurluke, ali će i zaštititi vaš imunitet.

Prehlada se može izbjeći i konzumiranjem dovoljno tečnosti

Dok putujete, pobrinite se da uvijek kraj sebe imate dovoljno vode kako ne biste dehidrirali. Postoji razlog zašto ste toliko žedni kada letite avionom. Vazduh u avionu nema dovoljno vlažnosti, što donosi rizik od prehlade. Takođe, za vaše tijelo nije dobro ni kada ima dosta vlažnosti, a toplo je vrijeme. To takođe donosi rizik od dehidracije zbog znojenja.

Međutim, problem se javlja i kada pijete mnogo tečnosti – češće ćete obilaziti toalete, a ne želite da gubite dragocjeno vrijeme obilaska grada u koji ste doputovali. Rješenje je da ne unosite mnogo kofeina, jer on doprinosi dehidraciji, te da konzumirate hranu koja obiluje vodom. Koja je to hrana, potražite na ovom linku.

Hranite se zdravo

prehlada zdrava hrana dorucak rucak veceraDošli ste na novu egzotičnu destinaciju i želite da probate lokalnu kuhinju. To je u redu dok ste umjereni u količini obroka, ali i dok kontrolišete želju da se previše opustite i pretjerate sa konzumiranjem brze hrane. Kako sve to dozirati i ostati zdrav, čitajte na ovom linku.

Šta ako vas uhvati dijareja i prehlada?

Putnička dijareja je najčešće kratkotrajna (24 do 48 sati). Međutim, ponekad može natjerati putnika da ostane u krevetu, ili čak skrati boravak.

Dijareja putnika ili turista može biti izazvana različitim faktorima, uključujući konzumiranje bogate i začinjene hrane. Veća je vjerovatnoća da će biti izazvana kontaktom sa vodom ili hranom kontaminiranom bakterijom ili virusom, uključujući i neke vrste Escherichia coli – bakterija koje normalno živi u crijevima.

Dehidracija je najveća opasnost od dijareje. Tokom dijareje, tečna stolica, povraćanje, znojenje, urin i disanje dovode do gubitka tečnosti i curenja elektrolita (natrijum, hlorid, kalijum i bikarbonat). Dehidracija se dešava kada ti gubici nisu kompenzovani.

Savjeti:

 • Pijte vodu, bezalkoholna pića ili pivo direktno iz boce. Pijte čaj i kavu pripremljenu sa prokuhanom vodom;
 • Izbjegavajte kockice leda;
 • Sterilizujte vodu ključanjem najmanje 5 minuta ili pomoću filtera ili prečistača vode;
 • Perite zube flaširanom vodom;
 • Jedite samo plodove koje možete sami oguliti.

Ono što ZdraviJa preporučuje kako bi se izbjegla prehlada, između ostalog, je da upotrebljavate prirodni kompleks za tečne i česte stolice – Diarilium soluciju.

prehlada putovanje

Sastav

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis)

Komisija E i ESCOP prepoznaju internu upotrebu ruzmarina za ublažavanje želučanih poremećaja i njegovu spoljašnju upotrebu, kao dodatak, za ublažavanje reumatskih poremećaja i  poremećaja periferne cirkulacije (ruke, noge). ESCOP takođe preporučuje ruzmarin za poboljšanje funkcije jetre i žuči i, izvana, kao blagi antiseptik. Takođe se koristi za liječenje gihta, smanjenje kašlja i snižavanje hipertenzije.

Ekstrakt sjemena grejpa

Ekstrakt sjemenki grejpa zahvaljujući antibakterijskom, antimikotičnom, antiputridnom, protuupalnom, pa čak i djelovanju na određene viruse sprečava proliferaciju patogena.

Trnjina (Prunus spinosa)

Trnjina se koristi za zaustavljanje dijareje, kod umora, akni, čira, problema s ustima.

Guščja trava (Potentilla anserine)

Guščja trava je posebno korisna i interno (za liječenje dijareje) i eksterno (za liječenje bolesti sluznice usta i grla).

U slučaju dijareje, efikasna je protiv enterokolitisa, ljetne dijareje, enteritisa i akutnog kolitisa.

Kupina

Tokom vijekova, listovi i pupoljci divlje kupine su korišteni za liječenje hemoptizije, hemoroida, dijareje, dizenterije, oligurije i dijabetesa.

Komorač (Foeniculum vulgare)

Ajurvedska medicina u Indiji i tradicionalna kineska medicina uključile su biljku i njenu klasičnu upotrebu u svoju zvaničnu farmakopeju. Komorač olakšava rad crijeva, smanjuje fermentaciju i formiranje crijevnih gasova, a pomaže u smirivanju bolova u stomaku.

Zeleni anis (Pimpinella anisum)

Možda te zanima
post dobar za zdravlje

Efikasan u liječenju raznih probavnih poremećaja, stimuliše apetit, liječi zadah, podržava varenje i prepoznaje se po svom karminativnom djelovanju (olakšava uklanjanje crijevnog plina odgovornog za nadutost, nadimanje, podrigivanje i dr) i djelovanju na želudac.

Matičnjak (Melissa officinalis)

Matičnjak ublažava gastrointestinalni bol sa dva kombinovana dejstva:

 • Antispazmodično, smanjuje kontrakcije želuca i crijeva.
 • Takođe stimuliše varenje, povećavajući proizvodnju žuči.

Natrijum hlorid

Farmakodinamička svojstva otopine natrijum hlorida su od natrijumovih i hloridnih jona koji održavaju hidroelektrolitsku ravnotežu.

Natrijum-hlorid učestvuje u rehidraciji obezbjeđujući neophodan rastvor za rehidraciju.

Saharoza

Molekul saharoze se može hidrolizirati da bi se generisao molekul glukoze i molekul fruktoze. Saharoza učestvuje u rehidraciji obezbjeđujući neophodnu glukozu u oralnoj rehidratacionoj otopini i daje energiju.

Kukuruzni skrob

Kukuruzni skrob učestvuje u rehidraciji obezbjeđivanjem potrebne glukoze u oralnoj rehidratacionoj otopini. Ona takođe donosi energiju jer je spor šećer.

Djelovanje:

 • Brzo djeluje
 • Zaustavlja dijareju
 • Olakšava bol u abdomenu
 • Obezbjeđuje rehidraciju
 • Djeluje antiseptički
 • Pogodan za djecu od 36 mjeseci

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da svoj odmor iz snova provedete u zdravom i lijepom raspoloženju i da prehlada nikako ne bude vaša opcija.

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh