Evo kako da izbegnete prehladu dok ste na odmoru

Avatar photo
odmoru

Godišnji odmor vam se približava, isplanirali ste svaki detalj putovanja, otišli na željenu destinaciju i desilo vam se ono što ste najmanje planirali – prehladili ste se. ZdraviJa vam donosi nekoliko saveta kako da ostanete zdravi i dok ste na odmoru u obilasku svoje omiljene turističke destinacije ovog leta. Prehlada ne mora da bude „vaš stalni gost” na putovanju, uz naredne savete.

Naspavajte se

Nakon putovanja u drugu vremensku zonu sigurno je da ne možete normalno spavati, a zakazali ste važan sastanak ujutro, te naveče obilazak grada. Verovatno ćete se ujutro osećati prilično umorno, a možda će vas uhvatiti i prehlada. Ljudi koji spavaju manje od šest časova dnevno imaju veću verovatnoću da ih uhvati prehlada, od onih koji spavaju sedam ili više sati dnevno.

Kada ste na putu, sigurno je da nećete baš imati vremena da odspavate tih neophodnih osam časova, ali pokušajte bez obzira na sve, da spavate koliko god je moguće više. San je izuzetno bitan ako želite da prehlada ne bude vaša „opcija” za putovanje, a u raspored uvrstite i neke lagane vežbe.

Izbgavajte alkohol

odmoru
@pinterest

Ako konzumirate mnogo alkoholnih pića, rizikujete da dehidrirate, a tu su i neizbežni mamurluci koji sigurno neće doprinieti da se osećate dobro na putovanju. Poznato je da alkohol loše utiče na imunitet što znači da biste lako mogli zakačiti neku prehladu.

Ako već morate da popijete koju čašicu alkohola, pobrinite se i da uz to pijete dosta vode. Voda će vam sigurno pomoći da izbegnete bolne mamurluke, ali će i zaštititi vaš imunitet.

Prehlada se može izbeći i konzumiranjem dovoljno tečnosti

Dok putujete, pobrinite se da uvek kraj sebe imate dovoljno vode kako ne biste dehidrirali. Postoji razlog zašto ste toliko žedni kada letite avionom. Vazduh u avionu nema dovoljno vlažnosti, što donosi rizik od prehlade. Takođe, za vaše telo nije dobro ni kada ima dosta vlažnosti, a toplo je vreme. To takođe donosi rizik od dehidracije zbog znojenja.

Međutim, problem se javlja i kada pijete mnogo tečnosti – češće ćete obilaziti toalete, a ne želite da gubite dragocjeno vreme obilaska grada u koji ste doputovali. Rešenje je da ne unosite mnogo kofeina, jer on doprinosi dehidraciji, te da konzumirate hranu koja obiluje vodom. Koja je to hrana, potražite na ovom linku.

odmoru
@pinterest

Hranite se zdravo

Došli ste na novu egzotičnu destinaciju i želite da probate lokalnu kuhinju. To je u redu dok ste umereni u količini obroka, ali i dok kontrolišete želju da se previše opustite i preterate sa konzumiranjem brze hrane. Kako sve to dozirati i ostati zdrav, čitajte na ovom linku.

Šta ako vas uhvati dijareja i prehlada?

odmoru

Putnička dijareja je najčešće kratkotrajna (24 do 48 sati). Međutim, ponekad može naterati putnika da ostane u krevetu, ili čak skrati boravak.

Možda te zanima
epilepsija kod odraslih

Dijareja putnika ili turista može biti izazvana različitim faktorima, uključujući konzumiranje bogate i začinjene hrane. Veća je verovatnoća da će biti izazvana kontaktom sa vodom ili hranom kontaminiranom bakterijom ili virusom, uključujući i neke vrste Escherichia coli – bakterija koje normalno živi u crevima.

Dehidracija je najveća opasnost od dijareje. Tokom dijareje, tečna stolica, povraćanje, znojenje, urin i disanje dovode do gubitka tečnosti i curenja elektrolita (natrijum, hlorid, kalijum i bikarbonat). Dehidracija se dešava kada ti gubici nisu kompenzovani.

Saveti:

  • Pijte vodu, bezalkoholna pića ili pivo direktno iz boce. Pijte čaj i kafu pripremljenu sa prokuvalom vodom;
  • Izbegavajte kockice leda;
  • Sterilizujte vodu ključanjem najmanje 5 minuta ili pomoću filtera ili prečišćivača vode;
  • Perite zube flaširanom vodom;
  • Jedite samo plodove koje možete sami oguliti.

 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh