Evo kako da izgubite masti a sačuvate mišićnu masu

Avatar photo
mišići

Sigurno ste barem jednom u teretani čuli pitanje Kako da izgubim kilograme, a sačuvam mišićnu masu? Pa, ZdraviJa ima odgovor na to pitanje u nastavku teksta.

Dnevni unos kalorija

Prva i najveća greška koju čine skoro svi odnosi se na dnevnu količinu kalorija koju unosimo. U samom startu, ili još gore – kasnije, ograničimo unos kalorija na neku minimalnu količinu kako ne bismo dobijali kilograme. Međutim, griješimo. Za početak izračunajte koliko bi trebao iznositi vaš dnevni unos, jer se on razlikuje od osobe do osobe u zavisnosti od pola, godina, visine, težine ali i akitvnosti kojom se bavite. Za računanje možete koristiti neki od internet sajtova.

Sada kad ste izračunali, nemojte svoje tijelo bombardovati naglim smanjenjem unosa. Postepeno ga smanjujte dok ne dođete do preporučene količine, a možete ga čak održavati i iznad preporučenog unosa.

hrana

Kada svoje tijelo naviknete na preporučeni unos ni slučajno nemojte dodatno da smanjujete unos kalorija već samo povećajte trening. Ukoliko smanjujete kalorije, a povećavate trening s ciljem da što prije izgubite kilograme i formirate mišiće, stvarate suprotan efekat. Hormoni stresa, adrenalin i kortizol se oslobađaju u krvotok, razbijaju mišićno tkivo i skladište ga kao masnoću.

Tijelo ne voli mišiće jer traže više kalorija za aktivnost, ali voli masti jer je to velik izvor energije i onog trenutka kada dovedete nivo masti u opasnost ono će učiniti sve što je u njegovoj moći da zadrži koliko god masti može. Čak i ako to podrazumijeva gubljenje dijela mišića i koštane mase.

Složene vježbe

Druga stvar na koju morate obratiti pažnju jeste da ne zaobilazite složene vježbe u teretani. Složene vježbe će ubrzati vaš metabolizam i produkciju anaboličkih hormona – testosterona, hormona rasta i dr. Ovo je veoma važno jer će ovi hormoni djelovati kao anti-katabolički serum. Da vam pojasnimo, katabolizam je proces kada se mišić raspada. Dakle, složene vježbe će vam uz pomoć anaboličkih hormona pomoći da spasite što više mišićne mase.

vježbe

Takođe, ukoliko vježbate na prazan stomak, veće su šanse da dođete u stanje katabolizma jer će vaše tijelo u nedostatku energije koristiti vaše mičićno tkivo.

Ishrana

Tokom vašeg treniranja neophodna je pravilna i raznovrsna ishrana. U nastavku pročitajte koje namirnice će vam pomoći u održavanju mišićne mase.

Riblje ulje bogato je omega-3 masnim kiselinam koje su odgovorne za smanjivanje upala u tijelu. Odnosno, omogućava vašem tijelu da se oporavi mnogo brže od vaših napornih treninga, a time i da se mišići brže izliječe. Takođe, smanjuje nivo kortizola u tijelu.

Sve ovo znači da riblje ulje potencijalno pomaže da izađete iz kataboličkog stanja mnogo brže i da uđete u fazu izgradnje mišića mnogo lakše.

voće

Multivitamini i minerali značajno povećavaju metabolizam, sprečavaju gubitak mišića i pomažu im da se oporave. A što je najvažnije, pomažu vaše cjelokupno zdravlje.

Svu potrebnu količinu vitamina i minerala možete pronaći u namirnicama, a za održavanje vaših mišića najvažniji su cink, magnezijum, vitamin D i vitamin A.

Možda te zanima
cist vazduh u domu

Zeleni čaj je odličan način da ubrzate svoj metabolizam, a o njegovim ljekovitim svojstvima pročitajte ovdje.

čaj

Pijenje zelenog čaja pokazalo je da pravi čuda jer povećava gubitak masnoće. Naša preporuka je da jutarnju kafu zamijenite zelenim čajem.

Odmor

Ovo vas je sigurno najviše obradovalo. Opustite se i odmorite se koliko god možete. Vašem tijelu i umu je potreban odmor kako bi održavali redovan ritam.

meditacija

Što se više stresirate i razmišljate o gubitku kilograma, manje rezultate ćete vidjeti. Dajte svom tijelu najmanje 6 sati sna, ali ne pretjerujte, ne spavajte više od 9 sati.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh