Evo kako da na pravi način očistite svoje bočice za vodu

Avatar photo
kako ocistiti flasu za vodu

Svi vi koji se trudite da živite zdravo, verovatno svakodnevno razmišljate o tome koliko vode unosite u organizam. Upravo zbog toga, neretko (ako ne i uvek) sa sobom svuda nosite bočice za vodu, zar ne?

No, koliko često ih čistite? Da li ste ikada razmišljali o zdravstvenim rizicima koje može doneti nepravilno održavanje ovih predmeta koje svakodnevno koristite?

U ovom tekstu objasnićemo zbog čega je važno redovno čistiti boce za vodu i kako to pravilno učiniti. Hajde da pogledamo!

Koji su zdravstveni rizici nepravilnog održavanja boca za vodu?

Ostaci vode unutar nečiste boce mogu postati leglo bakterija, virusa i drugih mikroorganizama koji mogu izazvati infekcije i bolesti. Bakterije poput E. coli, Salmonela i Legionella mogu se vrlo lako razmnožavati u ovom vlažnom i toplom okruženju, posebno ako se boce ne čiste redovno ili adekvatno.

flasa za vodu equa

Konzumiranje vode iz boce koja se ne pere redovno može dovesti do gastrointestinalnih problema kao što su proliv, mučnina, povraćanje i bolovi u stomaku. Bakterije i drugi patogeni koji se nalaze u nečistoj vodi mogu izazvati iritaciju digestivnog trakta i poremetiti normalnu funkciju organa za varenje.

Boca koja se ne čisti redovno takođe može sadržavati ostatke alergena poput prašine, dlaka i polena koji mogu izazvati alergijske reakcije kod osetljivih osoba.

Osim toga, korišćenje agresivnih hemikalija za čišćenje boca može dovesti do kontaminacije vode i izlaganja štetnim supstancama.
Zbog svega navedenog, jako je važno da svoje boce čistite redovno i na pravi način, bez obzira na to da li su one načinjene od stakla, nerđajućeg čelika, bambusa ili nekog drugog materijala.

Možda te zanima
cajevac

Kako adekvatno čistiti boce za vodu?

pranje flase za vodu

Evo koraka koji vam mogu pomoći da pravilno očistite svoje boce:

  1. Pre nego što počnete sa čišćenjem, ispraznite bocu. Takođe, uklonite sve delove boce kao što su poklopac, ventil, ili filter ako ga ima, kako biste ih posebno očistili.
  2. Operite bocu toplom vodom i blagim tečnim deterdžentom. Koristite četkicu za flaše kako biste temeljno očistili unutrašnjost boce. Obavezno operite i spoljašnjost, kako biste uklonili vidljive nečistoće.
  3. Temeljno isperite bocu pod mlazom topple vode kako biste uklonili sve ostatke sapunice i nečistoće. Jako je važno da se uverite da ste dobro isprali sapunicu.
  4. Bocu dezinfikujte tako što ćete koristiti prirodna dezinfekciona sredstva poput rastvora sirćeta i vode ili sode bikarbone i vode. Ovo će pomoći u uklanjanju bakterija i neprijatnih mirisa. Samo napunite bocu rastvorom sirćetne kiseline i vode ili rastvorom sode bikarbone i vode, ostavite da odstoji nekoliko sati, a zatim dobro isperite.
  5. Ostavite bocu da se potpuno osuši pre nego što je ponovo napunite. Ovo će sprečiti razvoj bakterija i gljivica koje se mogu razmnožiti u vlažnom okruženju.
  6. Ne zaboravite da operete i dezinfikujete poklopac, ventil, filtere ili ostale dodatne delove boce.

Nadamo se da su vam ovi saveti bili korisni.

Ukoliko vam se dopao ovaj tekst, pročitajte i nešto više o tome koliko je voda iz plastičnih boca zaista kontaminirana?

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh