Evo kako možete poboljšati kvalitet vazduha u vašem domu…

Avatar photo
cist vazduh u domu

Verovali ili ne, ali vazduh koji udišemo u našim domovima često je veoma lošeg kvaliteta. Uzroci lošeg kvaliteta vazduha mogu biti raznovrsni i povezani su sa svakodnevnim aktivnostima koje obavljamo, kao i raznim materijalima i hemikalijama koje koristimo.
Prašina, hemikalije iz građevinskih materijala, dim cigareta ili peći i brojni alergeni su faktori koji mogu značajno uticati na kvalitet vazduha u našem stanu ili kući, a samim tim i na naše zdravlje.

Nastavite da čitate i saznajte nešto više o tome.

Zbog čega vazduh u našim domovima može da bude lošeg kvaliteta?

Vazduh u našim domovima može da bude nekvalitetan iz više razloga. Ovo su neki od njih:

 • Prašina: Prašina se kontinuirano nakuplja u našim životnim prostorima p. Ona može da sadrži sitne čestice mrtve kože, vlasi kućnih ljubimaca, polen i druge alergene, pa je neretko uzrok respiratornih problema i alergijskih reakcija.
 • Hemikalije iz građevinskih materijala: Mnogi građevinski materijali, kao što su boje, lakovi i lepak, ali i određeni nameštaj i podne obloge, mogu ispuštati štetne hemikalije. Ove hemikalije mogu doprineti zagađenju vazduha i predstavljati dugoročan rizik po zdravlje.
 • Dim cigareta i dim iz peći: Dim cigareta sadrži brojne otrovne supstance koje se mogu nakupljati u zatvorenom prostoru, povećavajući rizik od respiratornih bolesti, kao i srčanih problema. Peći koje koriste fosilna goriva takođe mogu emitovati čestice i gasove koji zagađuju vazduh. cist stan
 • Kućni ljubimci: Dlake i perje kućnih ljubimaca mogu biti izvor alergena koji dodatno opterećuju kvalitet vazduha.
 • Loša ventilacija i nedovoljno provetravanja: Ukoliko je ventilacija u vašem domu loša ili ga nedovoljno često provetravate, štetne čestice se dugoročno zadržavaju u vazduhu.
 • Upotreba hemikalija za čišćenje: Mnogi proizvodi za čišćenje sadrže hemikalije koje, kada se koriste u zatvorenom prostoru, mogu doprineti zagađenju vazduha i imati negativan uticaj na zdravlje ukućana.

Svi ovi faktori mogu doprineti značajnom pogoršanju kvaliteta vazduha u domovima, što može imati ozbiljne posledice po zdravlje svih ukućana, stoga je važno preduzeti mere za poboljšanje kvaliteta vazduha kako bi se stvorilo zdravije i prijatnije životno okruženje.

Možda te zanima
svila nega lica

Kako poboljšati kvalitet vazduha?

Ovo su najbolji koraci koje možete preduzeti ukoliko želite poboljšati kvalitet vazduha u svom domu:

 1. Redovno čišćenje: Redovno usisavanje i dubinsko pranje tepiha jednom godišnje, brisanje prašine i redovno pranje posteljine i zavesa može značajno smanjiti koncentraciju alergena i prašine u domu. Posebna pažnja treba se obratiti na teško dostupna mesta poput plafona i ćoškova zidova, kao prostoru ispod kreveta, na površini ormara i iza ormara, gde se takođe nakuplja prašina.
 2. Upotreba filtrirajućih uređaja: Instalacija kvalitetnih uređaja za filtriranje vazduha, kao što su HEPA filteri ili uređaji sa aktivnim ugljem, može biti efikasno rešenje za uklanjanje čestica prašine, polena i drugih zagađivača iz vazduha. Ovi uređaji su posebno korisni za osobe koje imaju alergije ili astmu.dyson air purifier
 3. Izbegavanje štetnih hemikalija: Biranje ekološki prihvatljivih proizvoda za čišćenje i održavanje doma može smanjiti izlaganje štetnim hemikalijama kao što su formaldehid i benzen. Ovo ne samo da doprinosi boljem kvalitetu vazduha već i smanjuje negativne uticaje na životnu sredinu.
 4. Pušenje samo na otvorenom: Ako je moguće, pušači bi trebalo da ograniče pušenje unutar doma ili da to čine isključivo na otvorenom. Dim cigareta značajno doprinosi zagađenju vazduha i može biti posebno štetan za decu i osobe sa respiratornim problemima.
 5. Redovno provetravanje: Redovno provetravanje prostorija, naročito tokom letnjih meseci kada je vazduh suv i vlažnost niska, može pomoći u smanjenju koncentracije zagađujućih materija.
 6. Kupovina biljaka koje apsorbuju štetne hemikalije iz vazduha: Određene vrste biljaka, poput aloje vere, dracene, bambusa ili fikusa, mogu efikasno apsorbovati štetne hemikalije iz vazduha i poboljšati kvalitet vazduha u prostoriji. Dakle, osim što doprinose estetici prostora, ove biljke su odlični prirodni filteri vazduha. kaktusi u kuci
 7. Održavanje sistema za ventilaciju: Redovno održavanje sistema za ventilaciju uključujući filtere i cevi pomaže u održavanju čistog vazduha u domu. Pravilan rad ventilacionih sistema omogućava efikasnu cirkulaciju vazduha i smanjuje nakupljanje zagađujućih materija.

Čistiji vazduh smanjuje rizik od respiratornih problema, alergija, astme i drugih zdravstvenih komplikacija povezanih sa zagađenim vazduhom. Osim toga, stvaranje zdravijeg životnog okruženja u domu može pozitivno uticati na opšte blagostanje svih članova porodice.
Primenite naše savete i dišite punim plućima!

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh