Evo kako se naše tijelo mijenja sa godinama

Avatar photo
mijenja

U životu svake žene, u periodu između 20 i 60 godina starosti, događaju se najvažnije stvari, donose najveće odluke, sve se mijenja, poput završetka školovanja, zapošljavanja, udaje, djece i ona mlada starost. Osim vanjskih uticaja, na odluke koje donosimo utiču i promjene kroz koje prolazi tijelo svake žene.

Sa dvadeset godina smo tjelesno najaktivnije, sa trideset je krajnje vrijeme da pojačamo mišićni tonus, sa četrdeset jačamo libido, a sa pedeset se gledamo oči u oči sa menopauzom koja dramatično djeluje na tijelo i psihu. Sve su ovo velike promjene koje očekuju svaku mladu djevojku, a sa kojima se svaka zrela žena znala i morala nositi.

U dvadesetim

To su godine kada smo u čvrstom zagrljaju mladosti. Većinu vremena žena je zdrava, poletna i puna energije. Kontrola težine ne zahtijeva pretjerano treniranje. Masne naslage se tope kao sladoled, kao ta poslastica koju još nismo u potpunosti ni prerasle.

mijenja
@pinterest

Vježbanje daje brze rezultate

Odlično doba za sticanje discipline u vježbanju. U ovom periodu tijelo žene brzo i lako prihvata pozitivna djelovanja treniranja. Brz metabolizam i velika količina mišićne mase optimalni su uslovi u kojima se tijelo vrlo brzo prilagođava nametnutom ritmu. Upravo zato, dvadeset i više godina starosti je najbolje vrijeme da postigneš željeni izgled tijela.

Problemi sa kožom uzrokovani stresom

Trčeći za karijerom, prekovremeni sati, probijanje u svijetu posla kao i haos koji vlada u društvenom životu baš u ovim godinama, sve to utiče na nivo stresa kom je mlada žena izložena. Zanemarili smo zdravu prehranu, često u žurbi preskačemo obroke, ostajemo budni duboko u noć, izlasci i alkohol – svemu tome dvadesete služe, ali u velikoj mjeri narušeno je naše zdravlje.

ZdraviJa vam preporučuje prehranu bogatu proteinima, žitarice i što raznovrsnije voće i povrće. Ključno je izbjegavati alkohol i truditi se da uredno spavamo. U toj dobi poželjno je piti vitamin C i minerale.

Seksualna energija je na najvišem nivou

Tvoji reproduktivni organi su na vrhuncu. Plodnost je u prvom planu, a hormoni divljaju. To znači da je seksualni apetit nezasitan, osim u slučaju kada pijete kontracepcijske pilule, jer se za njih vjeruje da utiču na libido.

PMS postaje sve gori

Zbog povišenih nivoa hormona, grčeva, osjetljive kože i grudi, menstrualni ciklus, a posebno PMS, mnogo su intenzivniji. Postoje posebni prirodni lijekovi koji umanjuju tegobe uzrokovane menstrualnim ciklusom. Ulje noćurka jedno je od takvih, prirodnih, lijekova, a uz to je dobro i za umanjivanje osjetljivosti grudi.

Od 30. do 40. godine

Tridesete i četrdesete su godine u kojima hormoni imaju tendenciju da ispadnu iz balansa. To znači kako je sve što ti se događa posljedica životnog stila koji si birala do tada.

Gubitak mišićnog tonusa

Prirodna atrofija mišića započinje u ovim godinama. Tada je pravo vrijeme da se uzmu tegovi i da počnemo sa vježbanjem, kako bi zadržali mišiće, jer s godinama oni će se sve više topiti.

mijenja
@pinterest

Izloženost stresu uzrokuje debljanje

Postoji mit kako se žene počnu debljati čim napune 30 godina, ali to nema veze sa starosti, već sa životnim tempom. Žene koje u toj dobi rade, sklonije su poslovima u kojima sjede, pa se prvi problemi pojave oko struka. Zbog stresa otpuštamo hormon koji potiče naše tijelo da skladišti masti oko stomaka.

Bore

Naše tijelo proizvodi znatno manje kolagena, pa se lice sužava, dobijamo prve bore, što je jedan od prvih znakova starenja.

Tijelo se sve teže oporavlja

Ovo pravilo najviše se odnosi na žene koje u tridesetima i četrdesetima odluče da imaju djecu. Njihov stomak se teže oporavlja od devet mjeseci rastezanja, a povratak na staru tjelesnu težinu pravi je izazov. Nasuprot mišljenju kako lakše smršaju one porodilje koje se brzo vrate na posao, nagomilanih kila se zapravo lakše riješe žene koje ostanu kod kuće sa djecom. Samim povratkom na posao, bićete izloženi ogromnim pritiscima pa će ishrana postati neuredna, a nastojanja da se vratite na normalnu težinu, uzaludna.

Na pragu četrdesetih

Libido je na udaru

Zbog niskih nivoa hormona ili jednostavno zbog iscrpljenosti koju uzrokuje svakodnevni život, narušen nam je libido. U toj situaciji mogu pomoći omega-3 kiseline, koje možemo pronaći u ribi, bademima, lješnjaku. Vitaminski napici su poželjni. Magnezijum, kalcijum i vitamin D trebalo bi svakodnevno unositi u organizam.

Menopauza kuca na vrata

Većina žena, dok su mlađe, ni ne razmišljaju o menopauzi. Međutim, pojedini simptomi se mogu pojaviti mnogo ranije nego što to očekujemo. Naša tijela imaju zadani broj jajašca i jednom kada su ona iskorištena nastupaju znakovi menopauze. Šećer i alkohol u potpunosti treba izbaciti, a vježbanje i dalje treba ostati sastavni dio svakodnevice.

Lice se mijenja

U ovoj dobi naša koža i lice se drastično mijenjaju, što je posljedica gubitka masnoće iz obraza. Bore dolaze u prvi plan, nos se spušta prema dolje, očne udubine se produbljuju, jer i kosti više nisu kao što su nekada bile.

Zglobovi postaju sve slabiji

Osteoporoza nije samo riječ koju čujemo u reklami za lijekove, već je stvarnost koja očekuje mnoge žene u ovoj starosnoj dobi. Stručnjaci za artritis upozoravaju kako na to posebno treba obratiti pažnju, jer je kod žena te dobi vrlo učestala pojava osteoartritisa.

Prijašnje povrede sada dolaze na naplatu, tjelesna težina takođe je bitna, budući da se pojavljuju oštećenja na čašicama zgloba, pa on više ne radi glatko kao prije.

Možda te zanima
godisnji pregledi

Nije poznato je li problem u potrošenom koštanom materijalu, atrofiji mišića ili sve slabijoj regenerativnoj sposobnosti našeg tijela, ali činjenica je kako krajem ovog životnog perioda artritis postaje ozbiljno pitanje.

mijenja
@pinterest

Od 50. do 60.

U tim godinama ulazimo u menopauzu i sve promjene uzrokovane su tim fenomenom. Međutim, na koji način se menopauza odražava na kvalitetu života žene u ovim godinama individualna je stvar i ne postoje jedinstvena iskustva kojih bi se mogli čvrsto držati.

Opada interes za seks

Hormonalne promjene i pad nivoa estrogena uzrokuju smanjenje seksualne želje. U ovoj životnoj fazi ženama slabi libido i dožive suhoću rodnice.

Stvaraju se naslage oko stomaka

Usporen metabolizam, niski nivoi hormona, posebno testosterona, dio su uzroka debljanja oko struka. Takvih naslaga teško se riješiti.

Depresija

Osim hormonalnih promjena, koje utiču na ženu, to je vrijeme kada djeca napuštaju dom, kada se vrši revizija života i, uopšteno, kada smo, zbog promjena, skloniji da padnemo u depresiju.

Slabe kosti

Slomiti nogu, ruku, kuk ili bilo koju kost u ovim godinama znači dugotrajan oporavak, a često i komplikovane operacije. Zašto? Zato što je gustoća kostiju znatno manja od one kada smo imali 40 godina, a osteoporoza je bolest koja zahvata veliki broj žena.

Na kosti zato treba jako dobro paziti, piti kalcijum sve vrijeme. Šećer i alkohol treba u potpunosti izbaciti iz prehrane, a nivo endorfina držati visoko, vježbom koja odgovara volji i želji pojedine žene.

Pravila nema, kada je menopauza u pitanju, svaka je žena slučaj za sebe. Bitno je znati šta nas očekuje i ponašati se u skladu sa preporukama doktora!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh