Evo koje rutine sprovodi Kourtney Kardashian za bolje zdravlje

Avatar photo
Kourtney Kardashian

Ukoliko ste jedan od Kardashian fanova sigurno vam je poznato kako najstarija sestra Kourtney Kardashian vodi zdrav način života i u tome uživa. Sama po sebi, ona je simbol zdravlja ove porodice, a pored toga ima i svoj tim stručnjaka koji zajedno sa njom rade na njenom blagostanju. Jedna od njenih savjetnica, Martha Soffer podijelila je metode koje ona sprovodi kako bi održala što bolje zdravlje. Donosimo vam sažetak i ključne stvari koje treba da postanu dio vaše rutine.

Smanjite unos prerađene hrane

Wellness navika broj 1 koja se izdvaja u rutini Kourtney Kardashian jeste održavanje zdrave ishrane. Njena savjetnica ističe kolika je vrijednost dobre i zdrave ishrane, odnosno smanjenja unosa prerađene hrane. Ajurveda se svodi na pridavanje pažnje onome što je dobro za nas, i naravno izbjegavanje svega ostalog.

U Ajurvedi, svaka osoba ima svoj poseban obrazac i ravnotežu tri glavne energije tijela, poznate kao vazduh, vatra i zemlja. Ukoliko je jedan od ova tri elementa izvan ravnoteže, svi oni imaju potencijal da budu ugroženi, a simptomi se manifestuju kroz naš um i tijelo. Baš zato, kada osjećate da ste pod stresom ili ste samo iscrpljeni, kroz ono što jedete može se poboljšati vaša energija. Na primjer, ukoliko se osjećate umorno i iscrpljeno zaobiđite začinjenu hranu, a umjesto toga pojedite neku svježiju hranu kao što je krastavac, tikvica, bobičasto voće ili lubenica.

Kourtney Kardashian
@pinterest

Pažljivo birajte kozmetičke proizvode

Briga o zdravlju ne znači samo pažljivo biranje prehrambenih namirnica. Ovo se, između ostalog, odnosi i na proizvode za njegu kože koje koristite. Ono što stavljate na svoje tijelo jednako je važno kao i ono što unosite u tijelo. Šta uraditi? Zamijenite proizvode koji sadrže sastojke povezane sa poremećajem hormona i iritacijom kože. Ajurvedska tradicija poznata je i po ritualima ljepote i brige o sebi koji ukazuju na dvostruku funkciju, fokusirajući se kako na spoljašnjost tijela, tako i na poboljšanje opšteg zdravlja.

Briga o vašoj koži je oblik brige o sebi, držite se netoksičnih proizvoda za njegu kože napravljenih od potpuno prirodnih sastojaka kako biste svom tijelu pružili tretman koji zaslužuje.

Meditirajte svakodnevno

Kada dan započinje sa osmijehom i dobrim raspoloženjem, tada imate više da pružite svojim voljenima. Prije nego što krenete u dan i posvetite se porodici ili obavezama, nađite vremena za sebe i meditirajte. Kourtney i njena savjetnica praktikuju 20 minuta transcendentalne meditacije, i to čak dva puta dnevno, već dugi niz godina.

Šta je tačno transcendentalna meditacija? Ova tehnika omogućava vašem uvijek aktivnom umu da se lako umiri, kroz sve tiše nivoe misli, dok ne doživite najtiši i najmirniji nivo sopstvene svijesti – čista svijest. Za ovakav pristup zaista vam ne treba puno napora, a uvijek odradi posao i dovede do ravnoteže i mira sa samima sobom, što zapravo i jeste srž ajurvede. Ukoliko niste sigurni koji stil meditacije je pravi za vas, ZdraviJa savjetuje da počnete sa isprobavanjem raznih, kako biste pronašli onu najbolju za vas.

Možda te zanima
post dobar za zdravlje

Kourtney Kardashian
@pinterest

Posvetite se temeljnoj jutarnjoj rutini

Uz svakodnevnu rutinu meditacije, tu je i neizostavna ajurvedska rutina poznata kao Dinacharia. Ovo zapravo podrazumijeva struganje jezika, suvo četkanje i samomasažu. Naravno, svako od nas već ima svoje ustaljene jutarnje rutine kao što je pranje zuba ili lica, češljanje i slično, ali kada bismo ovome dodali još nekoliko koraka imali bismo mnogo više dobrobiti. Recimo, kada bismo lijegali na spavanje malo ranije i ustajali malo ranije, meditirali ili u ovom slučaju uz pranje zuba dodali rutinu struganja jezika, sigurni smo da bi ovo poslata navika bez koje ne možete da zamislite svoj dan.  Zdravstvene koristi će postati očigledne onda kada se vi počnete osjećati bolje.

Struganje jezika pomaže kod uklanjanja loših bakterija, toksina, ostataka hrane i mrtvih ćelija koje se nakupljaju na površini tokom noći. Pokušajte sa bakarnim strugačem za jezik, jer ima antibakterijska i antimikrobna svojstva. Što se tiče suvog četkanja, ova praksa ne samo da eksfolira kožu, već i povećava cirkulaciju i pomaže u prirodnom procesu detoksikacije tijela. Na kraju, primjena samomasaže ima sjajan uticaj na povećanje crirkulacije, smanjenje upala, smanjenje nivoa stresa, poboljšanje sna i još mnogo toga.

Isprobajte Panchakarma tretman

Panchakarma je program za tijelo, um i duh koji čisti i podmlađuje. Vrlo je jednostavno, samo dijeta, masaža, ulja i biljne mješavine, a rezultat je sjajan. Uklanja toksine koji se nakupljaju i vraća vaše tijelo u ravnotežu kako biste se osjećali najbolje što možete. Panchakarma obično uključuje proces od pet koraka i može trajati od 3 do 28 dana. Tokom tog vremena, sprovodi se niz individualno prilagođenih tretmana kako bi se riješila osnovna neravnoteža, eliminisali toksini i stvorila ravnoteža.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh