Now Reading
Evo koji hormoni su krivi za debljanje + savjeti doktora

Evo koji hormoni su krivi za debljanje + savjeti doktora

hormoni debljanje mrsanje hrana zdravlje

Ukoliko imate onaj jedan problematičan dio tijela čijim izgledom nikad niste zadovoljni koliko se god trudili da ga dovedete u red, naučna istraživanja kažu da za to postoji stručno objašnjenje. Naime, za prekomjerno debljanje na određenim dijelovima tijela najčešće su krivi hormoni, odnosno, hormonska neravnoteža, pokazuju istraživanja.

Životni stil, ishrana i genetika imaju veliku ulogu, ali dobra vijest je da postoje stvari koje možete da preduzmete kako biste uravnotežili hormone i riješili se suvišnih masnoća. Samo najprije treba odrediti uzrok, kako biste zaista utvrdili da se debljate zbog hormona.

Kortizol – krivac za masnoće na stomaku

Tijelo reaguje na stres pojačanim lučenjem hormona kortizola, koji oslobađa energiju za borbu, a ona dolazi u obliku masti i glukoze, koje se skladište u središnjem dijelu tijela, blizu jetre. Pored kontrole i eliminacije stresa iz svoje svakodnevice, potreno je da jedete manje obroke više puta na dan kako bi vaš nivo šećera bio stabilan.

Preporučuju se namirnice niske glikemijske vrijednosti, kao što su jabuke, hljeb od žitarica cijelog zrna i indijski oraščići. Nemojte da trčite ili naporno vježbate duže od 45 minuta jer i to podstiče proizvodnju kortizola.

Estrogen – višak na zadnjici i butinama

Previše estrogena može da uzrokuje gomilanje masti na zadnjici i butinama. Te masne ćelije proizvode više estrogena, a zauzvrat se skladišti više naslaga. Ispijanje previše alkohola čini da jetra ne može da očisti estrogen iz krvi. Sojini dodaci mogu da smanje proizvodnju estrogena jer oponašaju sam estrogen, a hranljivi sastojci u brokuli regulišu jetrene enzime. Ograničite meso i kafu, s obzirom na to da oni opterećuju jetru.

POGLEDAJTE: Vježbe koje će ojačati mišiće nogu

Progesteron utiče na oticanje gležnjeva

Naduti skočni zglobovi često su rezultat zadržavanja tečnosti, što može da bude uzrokovano nedostatkom progesterona. Progesteron djeluje kao diuretik, ispirajući višak tečnosti iz tijela.

Hrana bogata vitaminom E može da podstakne proizvodnju progesterona. To uključuje sjemenke suncokreta i puter od kikirikija. Smanjite unos natrijuma, jer je to ključ u regulisanju krvnog pritiska i nivoa tečnosti u nogama i zglobovima. Izbjegavajte prerađenu hranu i rafinisane šećere.

debljate zbog hormona

Tiroksin je krivac za naduveno lice

Otečeno lice i vrat mogu biti rezultat premalo tiroksina, hormona koji proizvodi štitna žlijezda. Neaktivna štitna žlijezda usporava metabolizam, što može da uzrokuje nadutost. Preporučuje se uzimanje dodataka selena, koji pomaže vašem tijelu da efektnije koristi tiroksin.

Ako puno sjedite, koristite kvalitetnu opremu kako biste bili sigurni da sjedite uspravno. Obavezno pravite pauze. Ako primijetite da ste izuzetno umorni i da se neobjašnjivo gojite, obratite se ljekaru.

PROČITAJTE: Nar – voće bogova koje podmlađuje + RECEPTI

Testosteron pravi masne naslage na nadlakticama

Ljudsko tijelo proizvodi hormon koji se naziva DHEA (dehidroepiandrosteron), koji se pretvara u testosteron. DHEA pomaže u izgradnji mišićne mase. Kada nivo testosterona padne previše nisko, mišićna masa može da bude zamijenjena masnoćom. To je najočiglednije na gornjem dijelu ruku, koje imaju velike mišiće.

See Also

Nivoi testosterona kod žena opadaju s godinama – vrhunac im je u dvadesetim, a do menopauze padnu za pola. Ali određena hrana pomaže. Konzumirajte više proteina, kao što su riba, jaja, tofu i orašasti plodovi. Cink, magnezijum i vitamin B6 takođe podstiču proizvodnju testosterona.

PROČITAJTE: Vježbe za vitke i vretenaste ruke

mrsanje

Hormon rasta uzrokuje naslage na leđima

Prstenovi koji se prelivaju preko zadnjeg dijela grudnjaka kod žena, mogu biti tu zbog niskih nivoa ljudskog hormona rasta (HGH). Tokom noći, ženska hipofiza otpušta hormon rasta, koji stimuliše masne ćelije da oslobađaju energiju za oporavak tjelesnih tkiva. Premalo HGH-a i masnih ćelija ne primaju poruku da pretvore masnoću u energiju. Studije pokazuju da odrasle osobe kojima nedostaje HGH često imaju visok procenat tjelesne masti, posebno na leđima.

Istraživanja sugerišu da hrana bogata melatoninom, poput malina, može povećati sekreciju HGH-a do 157 odsto. Melatonin aktivira oslobađanje hormona koji govore vašem tijelu da je vrijeme za spavanje. Druga studija otkrila je da hrana bogata aminokiselinskim glutaminom, kao što je jogurt, može povećati proizvodnju hormona rasta.

Nadamo se da smo vam ovim savjetima pomogli da shvatite i istražite vašu prirodu gojenja. Ukoliko primijetite da vam ništa od navedenog ne pomaže, ZdraviJa vam preporučuje da se za pomoć obratite vašem ljekaru.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2021 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Scroll To Top