Evo koji su to zdravstveni benefiti orgazma

Avatar photo
benefiti orgazma

Jedna teorija kaže: Orgazam je nagrada koja nas je obučila da imamo seks i da se tako razmnožavamo. Ali stvaranje beba verovatno nije jedini razlog zašto smo evoluirali da smatramo da je seks prijatan osećaj i da ima zdravstvene prednosti. Orgazam je koristan za naše raspoloženje, anksioznost, san, seksualno zdravlje i bol. Ukoliko se pitate koji su to drugi benefiti orgazma, nastavite da čitate, jer smo se i mi to pitali, istražili i saznali, te odlučili da podelimo sa vama.

Šta je zapravo orgazam?

Orgazmi su različiti. Neke žene opisuju klitoralni orgazam kao topao i električan, a vaginalni orgazam kao dublji i pulsirajući. Uopšteno govoreći, nakon orgazma se doživljava dubok osećaj blagostanja, koji se pripisuje oslobađanju endorfina, dopamina, oksitocina i prolaktina.

benefiti orgazma
@pinterest

Različiti načini da pogodite senzibilne tačke

Partnerski seks i fokus na genitalije nisu jedina iskustva koja aktiviraju ove žarišne tačke. Neki od istih neurotransmitera i hormona koji preplavljuju mozak nakon orgazma takođe se pojačavaju vežbanjem i konzumiranjem određene hrane. Postoje i drugi načini da iskoristite neke od ovih prednosti. Hajde da istražimo.

Seksualno zdravlje

Redovna seksualna aktivnost može nežno stimulisati vaginalna tkiva kako bi ih održavala zdravima. Vibratori imaju terapeutske prednosti za seksualno zdravlje i zdravlje dna karlice. Povećavaju protok krvi i poboljšavaju tonus mišića karlice i opuštanje.

Najranija upotreba vibratora je možda bila u kasnim 1800-im, kada su ih lekari koristili za lečenje histerije kod žena. Vibratori se i dalje koriste, a  klinički su podržani višestrukim istraživačkim ispitivanjima, kako bi pomogli ljudima da postignu orgazam.

Ne razumemo složenost osećaja zadovoljstva koji proističu iz različitih delova tela, ali znamo da je vredno stimulisati više od jednog dela istovremeno.

Zdravstveni benefiti orgazma

  • Smanjuje šanse za srčane bolesti.
  • Može smanjiti rizik od raka prostate (ako doživite orgazam 21+ puta mesečno).
  • Povećava nivo oksitocina za ublažavanje stresa.
  • Jača Vaš imuni sistem.

Orgazam može ojačati vaš imuni sistem povećanjem broja antitiela u vašem krvotoku, ublažiti stres i pomoći vam da zaspite oslobađanjem velikih količina oksitocina i drugih pozitivnih hormona.

Možda te zanima
mitovi o seksu

benefiti orgazma
@pinterest

Pričajmo u seksu

Pitate se koji najbolji način da podignete nivo verovatnoće postizanja orgazma i za Vas i za Vašeg partnera? Orgazam, kao i odlična veza, izgrađeni su na komunikaciji.

Ne postoji jedinstveno rešenje za dobar orgazam jer su svi različiti fizički, psihički, emocionalno i seksualno, ali otvorena i iskrena komunikacija sa Vašim partnerom može mnogo doprineti obezbeđivanju prijatnog i orgazmičnog seksualnog iskustva. Komunikacija može uključivati razgovor o seksualnim željama i potrebama, uz obraćanje veće pažnje na verbalne i fizičke znakove Vašeg partnera tokom seksa.

Kako god bilo, ako Vaš partner i Vi imate dobre namere, što biste i trebali, verovatno ćete smatrati jedno drugo pravim osobama za iskazivanje sopstvenih želja i potreba. Opusite se i uživaje.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh