Evo koji su to zdravstveni benefiti orgazma

Avatar photo
benefiti orgazma

Jedna teorija kaže: Orgazam je nagrada koja nas je obučila da imamo seks i da se tako razmnožavamo. Ali stvaranje beba vjerovatno nije jedini razlog zašto smo evoluirali da smatramo da je seks prijatan osjećaj i da ima zdravstvene prednosti. Orgazam je koristan za naše raspoloženje, anksioznost, san, seksualno zdravlje i bol. Ukoliko se pitate koji su to drugi benefiti orgazma, nastavite da čitate, jer smo se i mi to pitali, istražili i saznali, te odlučili da podijelimo sa vama.

Šta je zapravo orgazam?

Orgazami su različiti. Neke žene opisuju klitoralni orgazam kao topao i električan, a vaginalni orgazam kao dublji i pulsirajući. Uopšteno govoreći, nakon orgazma se doživljava dubok osjećaj blagostanja, koji se pripisuje oslobađanju endorfina, dopamina, oksitocina i prolaktina.

benefiti orgazma
@pinterest

Različiti načini da pogodite senzibilne tačke

Partnerski seks i fokus na genitalije nisu jedina iskustva koja aktiviraju ove žarišne tačke. Neki od istih neurotransmitera i hormona koji preplavljuju mozak nakon orgazma takođe se pojačavaju vježbanjem i konzumiranjem određene hrane. Postoje i drugi načini da iskoristite neke od ovih prednosti. Hajde da istražimo.

Seksualno zdravlje

Redovna seksualna aktivnost može nježno stimulisati vaginalna tkiva kako bi ih održavala zdravima. Vibratori imaju terapeutske prednosti za seksualno zdravlje i zdravlje dna karlice. Povećavaju protok krvi i poboljšavaju tonus mišića karlice i opuštanje.

Najranija upotreba vibratora je možda bila u kasnim 1800-im, kada su ih ljekari koristili za liječenje histerije kod žena. Vibratori se i dalje koriste, a  klinički su podržani višestrukim istraživačkim ispitivanjima, kako bi pomogli ljudima da postignu orgazam.

Ne razumijemo složenost osjećaja zadovoljstva koji proističu iz različitih dijelova tijela, ali znamo da je vrijedno stimulisati više od jednog dijela istovremeno.

Zdravstveni benefiti orgazma

  • Smanjuje šanse za srčane bolesti.
  • Može smanjiti rizik od raka prostate (ako doživite orgazam 21+ puta mjesečno).
  • Povećava nivo oksitocina za ublažavanje stresa.
  • Jača Vaš imuni sistem.

Orgazam može ojačati vaš imuni sistem povećanjem broja antitijela u vašem krvotoku, ublažiti stres i pomoći vam da zaspite oslobađanjem velikih količina oksitocina i drugih pozitivnih hormona.

Možda te zanima
napitak

benefiti orgazma
@pinterest

Pričajmo u seksu

Pitate se koji najbolji način da podignete nivo vjerovatnoće postizanja orgazma i za Vas i za Vašeg partnera? Orgazam, kao i odlična veza, izgrađeni su na komunikaciji.

Ne postoji jedinstveno rješenje za dobar orgazam jer su svi različiti fizički, psihički, emocionalno i seksualno, ali otvorena i iskrena komunikacija sa Vašim partnerom može mnogo doprinijeti obezbjeđivanju prijatnog i orgazmičnog seksualnog iskustva. Komunikacija može uključivati razgovor o seksualnim željama i potrebama, uz obraćanje veće pažnje na verbalne i fizičke znakove Vašeg partnera tokom seksa.

Kako god bilo, ako Vaš partner i Vi imate dobre namjere, što biste i trebali, vjerovatno ćete smatrati jedno drugo pravim osobama za iskazivanje sopstvenih želja i potreba. Opusite se i uživaje.

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh