Evo nekoliko savjeta uz pomoć kojih možete spriječiti lomljenje kose

Avatar photo
lomljenje kose

Lomljenje kose je pojava sa kojom će se većina nas u nekom trenutku života suoči. Kada se pramen rascijepi, mnoge od nas to doživljavaju kao pravi bauk. Postoje neki proizvodi koji mogu pomoći ispucalim vrhovima i oštećenoj kosi, ali ih vrlo vjerovatno samo privremeno maskiraju. Zbog toga je prevencija u svakom, pa i u ovom slučaju ključ.

Lomljenje kose nije isto što i gubitak kose. Normalno je izgubiti oko 50-100 pramenova kose dnevno. Jedan od načina da utvrdite da li vam se kosa lomi je da provjerite te otpale pramenove – da li su kraći od dužine vaše kose, imaju li izlizane vrhove, da li su suvi? Takođe, kovrdžava, gruba tekstura kose i ostarjela kosa su podložniji lomljenju.

U nastavku pogledajte naše prirodne savjete za prevenciju uz pomoć kojih možete na duže staze spriječiti lomljenje kose i osigurati adekvatnu brigu o njoj.

Možda će vam biti zanimljivo: Prirodne avokado maske za lice koje možete napraviti sami

lomljenje kose
@pinterest

Spavajte sa pletenicom

Da li je i vama baka govorila da će te se prehladiti ako legnete u krevet mokre kose? Ono što mi znamo je da spavanje na mokroj kosi može izazvati lomljenje. Uz to se vezuju i neke druge ozbiljnije stvari kao što su gljivične infekcije. To se dešava zato što kosa postaje elastičnija i više sklona lomljenju.

U idealnom slučaju, kosa bi trebalo da bude suva i ispletena prije nego što utonete u slatke snove. Dodatni plus čini spavanje na svilenoj ili satenskoj jastučnici. Obe su nježnije za kosu od običnih jastučnica jer su vlakna mekša.

Pazite kako sušite svoju kosu

Kao što smo rekli mokra kosa je prilično krhka. Dakle, svako ko još suši kosu peškirom trljajući je između dve strane peškira, radi veliku grešku. Kao alternativa poslužiće peškir od mikrovlakana ili čak pamučna majica kako biste spriječili lomljenje i kovrdžanje.

lomljenje kose
@pinterest

Isprobajte tretman sa rižinom vodom kako biste spriječili lomljenje kose

Saznali smo neke nevjerovatne prednosti rižine vode i to je sada jedan od naših obaveznih sastojaka za zdravu kosu. Rižina voda je puna hranljivih materija koje jačaju i obnavljaju kosu kao što su aminokiseline, folna kiselina i niacin.

Potrebni sastojci su:

  • 1/2 šolje riže
  • 2 šolje vode

½ šolje nekuvane riže dobro isperite vodom. Stavite rižu u posudu sa 2 šolje vode i potopite na 24 sata na sobnoj temperaturi. Procijedite rižinu vodu, a zatim je prespite u bocu sa raspršivačem i držite u frižideru dok ne budete spremni za upotrebu.

lomljenje kose
@pinterest

Hidrirajte svoju kosu

Jedan od glavnih razloga zašto vam se kosa lomi može biti taj što je ne hranite adekvatno. Ovo pravilo je posebno važno ako je vaša kosa kovrdžava jer je sklona da postane lomljiva i da se kida. Odvojite vrijeme da razmazite svoju kosu, koristite prirodne maske ili gotova pakovanja bez štetnih sastojaka kao što su sulfati, parabeni itd… Ulja i hranljivi serumi su takođe uvijek dobrodošli.

Koristite šampon na pravi način

Ne samo da je ključno koristiti šampon bez sulfata koji nemaju grube sastojke, koji isušuju kosu, već je podjednako važno i kako ga koristite. Kada vam zatreba, šampon treba nanositi samo na kožu glave, a ne na cijelu dužinu kose. Količine šampona koje završe na vašim pramenovima dovoljni su da uklone bilo kakvu prljavštinu sa kose. Uopšteno govoreći, pronalaženje šampona koji ima hidratantne sastojke, za vašu kosu je ključno.

Možda te zanima

Nadamo se da su vam ovi savjeti bili od pomoći i da ćete početi što prije da ih primjenjujete kada je u pitanju njega kose.

Pročitajte i kolumnu Anđelke Tomašević, gdje je sa nama podijelila tajne svoje zdrave, sjajne i bujne kose.

 

 

 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh