Evo šta bi vas „nauka o ljubavi“ savjetovala da radite u vezi

Avatar photo
ljubav

Danas je teško pronaći trajnu ljubav. Ako pratimo propisanu putanju, ljubav podrazumijeva nekoliko koraka. Prvo se dobro pomučite da upoznate nekoga. Zatim izlazite na dejt. Onda počinje razmišljanje: kako da se ponašate, šta se vašem potencijalnom partneru sviđa, a šta ne, kako da pridobijete njegovu ili njenu pažnju…

Zatim, ako ste uspješno prošli prvi krug, započinjete vezu. U vezi treba da već pridobijenu pažnju održite, te se dublje upoznajete sa partnerovim manama i vrlinama. Pokušavate uspostaviti stabilnu vezu i pored stalnog žongliranja karijere, porodice, prijatelja, putovanja i mnoštva drugih obaveza koje zahtijevaju vašu pažnju. I onda, kada konačno sagradite predan odnos, na oboma je ne tako jednostavan zadatak. Treba da zadržite taj plamen ljubavi. Koliko? Pa, otprilike ostatak svog života.

Kao što znamo, to nije baš jednostavno, ali, nije ni nemoguće. Zaista bi bilo korisno kada bi postojala neka nauka o ljubavi, pa kada naiđemo na neki problem ili krizu u vezi, samo zavirimo u knjige i pronađemo rješenje. Pa, kada postoje tolike nauke (famozni logosi koji su nas mučili tokom cijelog školovanja) zašto ne bi postojala i recimo, amologos – nauka o ljubavi? Evo, mi pokrećemo inicijativu, a dok ona ne zaživi, evo nekoliko postojećih savjeta psihologa.

Možda vas zanima: Ženska ejakulacija – sve što želite i treba da znate o njoj

Ograničite izbore do neke mjere

S obzirom na modernizaciju i tehnološki razvoj vremena u kojem živimo, a koji neprekidno raste, otvorene su nam brojne mogućnosti za sklapanje što prijateljstava, što ljubavnih veza. Sasvim je normalno da ljubav svog života pronađete putem Instagram-a, Facebook-a ili neke druge društvene platforme.

Ta raznolikost, koliko nam olakšava toliko nam i otežava pronalazak idealnog partnera. Paradoks izbora zaista postoji. Prema psihologu Barry Schwartzu, ponekad zamišljanje previše različitih tipova partnera vaš pronalazak može učiniti manje uspješnim. Zato, fokusirajte se na ono šta želite i idite ka tome.

Nikada ne umanjujte svoje ambicije zbog drugih, pa ni zbog partnera

U MBA studiji sprovedenoj 2017. godine slobodne djevojke su, misleći da pojedini momci mogu vidjeti njihove odgovore, umanjile svoje ambicije i ciljeve, dok nisu udate. Bilo svjesno ili nesvjesno, pretvaranje da želite od života manje nego što to zaista želite može pomoći u ostvarenju kratkoročnog cilja, kao što je dejt.

Međutim, neće vam pomoći prilikom ispunjenjenja dugotrajnog zadovoljstva, jer, karijera je bitna stvar u životu svakog pojedinca. Bez obzira na status veze, ona vam pomaže da ostanete ispunjeni. Ne brinite, dobar partner treba biti vaša podrška i oslonac na putu do snova.

Možda vas zanima: 5 načina da poboljšate svoj seksualni život

love

Možda te zanima
suočiti sa tugom

Tražite partnera koji čini da se osjećate srećnije, a ne udobnije

Lijepo je znati da možete biti potpuno svoji pred partnerom, da možete imati loš dan i podijeliti sa njim ili sa njom stvari koje nikada nikome drugome ne biste rekli. Međutim, to nije pokazatelj idealnog odnosa. Istraživanja sprovedena u 2017. godini, pokazala su da su najsnažniji oni odnosi u kojima se obje strane osjećaju kao najbolja verzija sebe, a ne kao stvarna verzija sebe. Zato, budite svoji i tražite osobu koja vas inspiriše i motiviše da idete naprijed, dalje od toga gdje jeste.

Tajna uspješnog odnosa jednostavnija je nego što mislite – ljubaznost

U svojoj knjizi The Science od Happily Ever After, psiholog Ty Tashiro otkriva da uzrok za dugu i uspješnu vezu i brak nisu ni golemi gesti ni pretjerana romantika. Ključ uspjeha je u jednostavnom znaku pažnje – ljubaznosti. Prema studiji iz 2010. godine, što više jedna osoba osjeti ljubaznost od drugih, to će više tu ljubaznost prenijeti i na ostale.

Tako, na primjer, ako svog partnera nakon napornog dana iznenadite ugodnom večerom ili opuštajućom masažom, otvarate čarobni krug jer će vaš partner istom mjerom uzvratiti neki naredni put. Dakle, umjesto uzdržavanja i sebičnosti pružite vašem partneru ništa drugo nego ljubaznost i pažnju, baš onakvu kakvu želite i vi da osjetite.

https://www.zdravija.com/retrogradni-merkur-sta-je-i-sta-nas-ocekuje-u-ovom/

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh