Evo šta ti sve može otkriti DNK

Avatar photo
analize dnk osiguranje uniqa

Jeste li znali da na osnovu analize DNK možete saznati sve o nečijoj boji kose ili kože, porijeklu, predispoziciji za neke bolesti, a kombinacijom različitih varijabli možda i kompleksnije osobine?

ZdraviJa u nastavku donosi neke činjenice o osobinama i funkcijama DNK, te preporuke u kojim slučajevima i situacijama možete uraditi ličnu DNK analizu.

Koja je zapravo uloga DNK?

Osnovna uloga DNK je čuvanje i prenošenje genetske informacije. Ova informacija se nalazi upisana u redoslijedu azotskih baza i prenosi se na potomke procesom koji se naziva replikacija, odnosno biosinteza DNK.

Replikacija je proces kopiranja kojim iz roditeljske DNK nastaju dva identična molekula DNK potomaka noseći iste genetske informacije. Ovaj proces se odvija pri diobi ćelija.

U procesu replikacije, dakle, od jednog molekula DNK nastaju dva, od kojih svaki sadrži jedan polinukreotidni roditeljski lanac i jedan novosintetisani. U svakom molekulu DNK se nalaze šifre za sintezu specifičnih proteina i ribonukleinskih kiselina.

Svaka šifra predstavlja određeni dio u polinukleotidnim lancima DNK i naziva se gen. Kako replikacijom nastaju identične DNK, to će se roditeljski geni naći u potomcima, omogućujući održavanje svih svojstava karakterističnih za dati organizam.

Kako vam DNK može osigurati zdravlje i bolji život?

dnk analize uniqa osiguranje

DNK sadrži informacije koje su od vitalnog značaja za naše i zdravlje naše djece. Tako vam DNK može otkriti koja je vaša optimalna tjelesna težina, ukazati na kardiovaskularno zdravlje, otkriti tajnu vaše lične vitalnosti i ljepote, zdravog i mladalačkog izgleda, te na koncu može uticati na kvalitet i zdrav način vašeg života.

Kako biste sve ovo otkrili, ZdraviJa vam preporučuje NutriFit UNIQA osiguranje. NutriFit je dopunsko osiguranje od nezgode koje možete ugovoriti uz jedan – Classic, Comfort, Comfort Dual ili Kapital.

Možda te zanima
nos

Osim što ste dodatno osigurani, uz to dobivate i gratis ličnu nutrigenetsku analizu koja omogućava personalizovani pristup koji uzima u obzir potrebe Vašeg tijela – Vaše genetske predispozicije te povećava kvalitet Vašeg života. Omogućite sebi aktivniji i zdraviji život! Otkrijte svoj DNK, otkrijte sebe!

Kako funkcioniše?

Po kupovini NutriFit-a uz UNIQA osiguranje života, slijede jednostavna 3 koraka:

  • Klijent na kućnu adresu dobija DNK komplet koji sadrži opremu i uputstvo za uzimanje uzoraka
  • Prateći uputstva, klijent uzima DNK uzorak i šalje ga u laboratoriju poštom u unaprijed adresiranoj i plaćenoj koverti
  • Na bazi analize dostavljenog uzorka, klijent dobiva rezultate lične nutrigenetske analize

Pitate se da li Vam je osiguranje života potrebno?

  • Imate supružnika ili partnera? Želite da je Vaš partner finansijski osiguran u slučaju da se nešto neočekivano dogodi? Da?
  • Imate djecu? Sigurno ih volite najviše na svijetu i želite da su uvijek finansijski sigurna? Da? Onda trebate životno osiguranje.
  • Izdržavate li druge osobe finansijski? Svoje roditelje ili neke druge članove obitelji? Da? Onda trebate životno osiguranje.

Nadamo se da su vam ove informacija bile korisne, te da ćete poželjeti da svoj život učinite zdravim, kvalitetnim i ispunjenim uz NutriFit UNIQUA životno osiguranje.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh