Evo zašto je proljeće idealno za krstarenje

Avatar photo
idealno za krstarenje

Proljeće samo što nije stiglo i vrijeme je za početak planiranja putovanja. Vjerovali ili ne, proljeće je idealno za krstarenje. Ne samo da je to dobar način da se oporavite od zime, već ćete često naći i neke dobre popuste. U mnogim mjestima vrijeme je idealno i luke su manje frenetične.

Najveća teškoća u planiranju evropskog krstarenja je to što treba da izaberete gdje želite ići. Program koji vodi duž Zapadnog Mediterana obično uključuje stajališta u Barceloni i Monaku, kao i luke u Italiji. Istočna mediteranska krstarenja obuhvataju istočnu Italiju, Hrvatsku i Grčku, a ponekad čak i Tursku i Izrael.

Putovanje Baltičkim morem dovodi vas u Skandinaviju i Rusiju. Ne zaboravite na krstarenja Britanskim ostrvima koji vam omogućuju da posjetite dvorce u Engleskoj, Škotskoj i Londonu. Za ljubitelje sunca, teško je pobijediti Kanarska ostrva u Španiji.

Možda vam bude interesantno: Kako savladati proljećni umor?

idealno za krstarenje
@pinterest

Tulipani i vjetrenjače u Holandiji i Belgiji

Sjajne dugine boje koje obasjavaju holandski pejzaž mogu se doživjeti samo u proljeće. Tokom krstarenja „Tulip & Windmills“ u Holandiji, vidjećete spektakularni sjaj šarenih polja tulipana duž mnogih slikovitih holandskih gradova – uz luksuz raspakivanja samo u jednom. Tokom ovog krstarenja ćete imati priliku da obiđete šarmantne luke i riječne gradove, istražujući svjetski poznate muzeje kao i vjetrenjače. Naravno, takođe ćete imati priliku da prošetate jednim od najljepših vrtova na svijetu – i najvećim svjetskim cvjetnim parkom, Keukenhof Gardens. Divite se ljepoti koja oduzima dah milionima živih cvjetova, uključujući tulipane, zumbule, narcise i druge.

U Belgiji, putnici imaju priliku da iskuse istorijski Antwerp, kao i romantični grad Bruges. Usput se prepustite ukusnim holandskim sirevima i rajskim belgijskim čokoladama.

Krstarenje Dunavom

Popularna po krstarenjima, rijeka Dunav duga preko 2800 kilometara teče kroz 10 zemalja, od Njemačke do Ukrajine, i prolazi nekoliko glavnih gradova, uključujući Beč i Budimpeštu. Često nazvan “Plavi Dunav”, zahvaljujući čuvenom valceru austrijskog kompozitora Johanna Straussa II, Dunav je druga po veličini evropska rijeka. Kao takva, ona je važna transportna ruta već više od 2000 godina.

Krstarenja Dunavom često vode putnike duž jednog dijela rijeke, Gornjim Dunavom (stajališta u Beču i Budimpešti) ili Donjim Dunavom (od Budimpešte do Crnog mora). Bez obzira na to koje krstarenje izaberete, vidjećete krasne krajolike, istorijske gradove, vinske regije i često ćete imati priliku za biciklizam uz rijeku.

idelano za krstarenje
@pinterest

Krstarenje obalama Jadranskog mora

Postoji veliki broj luka u kojima se možete zaustaviti u Dalmaciji. Dio turističkih organizacija se drži Hrvatske i Crne Gore, a druge u ovo krstarenje uključuju zaustavljanje u Italiji, Sloveniji, Albaniji, te čak nude autobuski izlet u Bosnu i Hercegovinu, kao i svraćanje u luke od Jadranskog mora do Grčke. Krstarenje može da traje od sedam pa sve do 20-ak noći, a većina putovanja koja se kreću duž jadranske obale obično počinju i završavaju u Veneciji, iako postoje krstarenja koja počinju ili završavaju u Dubrovniku, Atini ili Trstu.

Ne postoji jedan standardni plan za obilazak jadranske obale, ali ove plovidbe tipično nude neku mješavinu sljedećih luka: Hvar, Dubrovnik, Zadar, Šibenik, Korčula, Split i Trogir u Hrvatskoj; Kotor u Crnoj Gori i Koper u Sloveniji. Ostale luke koje bi mogle biti na specifičnoj listi su Rovinj, Vis i Pula.

idealno za krstarenje
@pinterest

Krstarenje baltičkim morem

Za većinu baltičkih krstarenja, Štokholm i Kopenhagen su popularne luke ukrcavanja i iskrcavanja. Međutim, postoje i mogućnosti polaska iz Engleske, a neke linije takođe počinju i u Amsterdamu.

Dok neke linije nude krstarenja od sedam noći, putovanja od 10 do 14 noći su češća. Tipično baltičko krstarenje zaustaviće se u nekoliko sljedećih luka, u zavisnosti od dužine putovanja: Oslo, Kopenhagen, Štokholm, Helsinki, Sankt Petersburg i Taljin. Duža krstarenja obuhvataju i Rigu, Gdanjsk, Hamburg ili luke koje su dio krstarenja norveškim fjordovima, kao što je Stavanger.

Ono što je takođe moguće jeste da krenete na egzotičnu plovidbu Baltikom. Ovakva je Viking linija koja vodi do Botnijskog zaliva koji leži između Švedske i Finske. Tokom ovog krstarenja bićete u mogućnosti da posjetite Turku, originalnu finsku prestonicu i jedan od najljepših malih gradova u Evropi, pa je putovanje kroz čitav finski arhipelag još jedna poslastica koju nikako ne smijete propustiti.

Možda te zanima
golubacka tvrdjava srbija

Pročitajte: Kako da isplanirate avanturističko putovanje?

Da li izabrati Istočni Mediteran ili Zapadni Mediteran?

Odaberite krstarenje Istočnim Mediteranom ako ste plivač koji želi iskusiti pijesak i sunce. Takođe, ukoliko volite da se divite drevnom svijetu i grčkoj mitologiji ili želite vidjeti dijelove Srednjeg Istoka, ovo je pravi izbor za vas.

Odaberite krstarenje Zapadnim Mediteranom ako volite kafiće na obali i lokalna vina. Zaljubljenik ste u istoriju i najviše volite da vaš odmor bude ispunjen obilaskom klimatizovanih muzeja, a ne hodanjem po vrućini? Žudite za zaustavljanjem u sofisticiranim gradovima kao što su Barselona, Monako i Firenca, umjesto manjih luka? Za vas je definitivno krstarenje Zapadnim Mediteranom!

Svaki od naših prijedloga je sigurno dovoljno privlačan da već razmišljate da svoj idući odmor provedete na krstarenju. Ono što je dodatno interesantno jeste to što zaista možete i da kreirate svoju rutu jer najpoznatije kompanije za organizaciju i sprovođenje samog krstarenja nude mogućnost mijenjanja putanje, ukoliko njihov brod nudi liniju koja vas interesuje.

Krstarenje je zaista doživljaj koji svako mora sebi da priušti, makar jednom u životu. Usudite se.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh