Evo zašto nikako ne smijete izbaciti med iz upotrebe

Avatar photo
izbaciti med

Iako mnogi misle da se o ljekovitim dobrobitima meda već vijekovima unazad sve dobro zna, to uopšte nije tako. Naime, tek u posljednjih nekoliko decenija, savremena nauka ispituje i potvrđuje višestruke zdravstvene benefite najpoznatijeg pčelinjeg proizvoda. U nastavku vam donosimo zašto nikako ne smijete med izbaciti iz upotrebe.

Kod nas se najviše pravi bagremov, livadski, lipov, suncokretov, šumski i cvjetni med. Svi oni sadrže korisne materije originalnih biljaka sa kojih je sakupljen nektar, pa tako mogu da liječe ili olakšavaju određene zdravstvene tegobe.

Kako prepoznati pravi prirodni med

Jedina vrsta meda koja ima povoljan uticaj na zdravlje je tzv. sirovi med, koji se direktno izvadi iz košnica. On nije prerađen i procesuiran filtriranjem i zagrijavanjem. Međutim, preko 90% meda u prodaji je procesuirani med.

Postoji pogrešno uvjerenje da je sirovi med samo onaj u čvrstom stanju. Istina je da se tečni med sakuplja sa saća. U zavisnosti od vrste nektara i polena, svaki med se kristalizuje, ali različitom brzinom. Ne postoji pouzdan način prepoznavanja da li je med sirov, osim provjere podataka na etiketi proizvoda, ili kod pčelara.

med

med

med

med

Možda te zanima
voće i povrće

med

 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh