Evo zašto treba da koristite manje šipke pri treniranju

Avatar photo

Svaka teretana nudi izbor od barem dvije veličine šipke za bildanje mišića – jedne sa većom hvataljkom namijenjene muškarcima i one sa manjom, namijenjene uglavnom ženama. Muškarci, naravno, uglavnom izbjegavaju korištenje manjih šipki jer to je samo za slabiće i za žene. Ono što će vas sigurno iznenaditi jeste da je to velika greška. Što je šipka tanja to je intenzitet treninga veći. Kako?

Naime, tanka šipka ostaće u vašim dlanovima pravilno smještena, bez šanse za klizanjem i žuljanjem. To vam omogućava da oslobodite svu svoju snagu te čini vaš trening znatno intezivnijim. Ovo je posebno važno ukoliko radite mrtvo dizanje.

teretana

Što je šipka deblja, to je veća površina koju vaša ruka mora pokriti, što otežava njeno držanje te bi vaše ruke mogle završiti u žuljevima i prije nego uđete u formu.

Naravno, ovo ne treba da bude pravilo. Svaka vježba, zavisno od mišića na kojem radite, zahtijeva drugačiji pristup, pa samim tim i veću ili manju šipku.

Dakle, nisu baš uvijek tanke šipke bolje od debljih. Na primjer, pri izvođenju benča ili vježbi za ramena preporučuje se korištenje debljih šipki jer ćete na taj način snagu jednako rasporediti na sve zglobove čim ćete spriječiti moguće povrede.

Takođe, ukoliko radite vježbe za mišiće podlaktice, bolje rezultate ostvarićete ako koristite deblju šipku.

teretana

Možda te zanima
vezbe snage i izdrzljivosti

Deblje šipke poželjne su i ukoliko trenirate u vlasitom domu ili u parku te se odlučite da radite propadanja na ručkama. Prilikom ove vježbe širi rukohvat će vam olakšati samo izvođenje, a vaši zglobovi i tetive biće zaštićenije od mogućih povreda.

Sljedeći put kada odete na trening obavezno isprobajte manju šipku. Imajte na umu razliku u težini između većih i manjih šipki. Ukoliko na njima ne piše, možete zatražiti odgovor od trenera ili stručnih lica u teretani u kojoj vježbate.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh