Evo zašto treba da koristite manje šipke na trening

Avatar photo
trening sa sipkom

U teretanama najčešće postoji mogućnost izbora između dve veličine šipki za dizanje tegova – one sa većim prečnikom, namenjene muškarcima, i one sa manjim, koju uglavnom koriste žene.

Muškarci najčešće izbegavaju da koriste tanje šipke. Međutim, to je greška, s obzirom na to da tanja šipka zapravo omogućava da intenzitet treninga bude jači. Hajde da zajedno saznamo kako!

Koje su prednosti korišćenja manjih šipki?

trening u teretani

Korišćenje manjih šipki ili barova pri treniranju ima nekoliko prednosti koje mogu doprineti efikasnijem i sigurnijem treningu.

Manje šipke su obično lakše i tanje od standardnih šipki, što omogućava bolju kontrolu pokreta tokom vežbanja. To može pomoći u održavanju stabilnosti tokom izvođenja vežbi, posebno kod vežbi koje zahtevaju preciznost i balans.

Tanka šipka ostaće pravilno smeštena u vašim rukama, neće da klizi ni da vas žulja. To vam omogućava da oslobodite svu svoju snagu i čini vaš trening znatno intenzivnijim. Ovo je posebno važno ukoliko radite mrtvo dizanje.

Što je šipka deblja, to je veća površina koju vaša ruka mora pokriti, što otežava njeno držanje. Ukoliko uvek koristite deblje šipke, verovatno ćete zaraditi žuljeve pre nego što ostvarite željene rezultate.

Kod vežbi koje zahtevaju veću stabilnost, korišćenje manjih šipki može povećati aktivaciju ciljanih mišića. To može dovesti do boljeg razvoja mišića i poboljšanja vašeg performansa tokom treninga.

Osim toga, manje šipke su često lakše, pa se lakše i prenose, što ih čini pogodnijim za trening kod kuće ili na putovanju.

Takođe, korišćenje manjih šipki omogućava izvođenje širokog spektra vežbi koje možda nije moguće izvoditi sa standardnim šipkama. Na primer, možete izvoditi vežbe poput zatvorenog hvata u bench press-u ili alternativnih varijacija curl-a za biceps.

deadlift

Naravno, ovo nije pravilo.

Možda te zanima

Svaka vežba, u zavisnosti od mišića na kojem radite, zahteva drugačiji pristup, pa samim tim i veću ili manju šipku.

Dakle, nisu baš uvek tanke šipke bolje od debljih.

Na primer, pri izvođenju bencha ili vežbi za ramena, preporučuje se korišćenje debljih šipki jer ćete na taj način snagu jednako rasporediti na sve zglobove i sprečiti moguće povrede.

Takođe, ukoliko radite vežbe za mišiće podlaktice, bolje rezultate ćete ostvariti ako koristite deblju šipku.

Deblje šipke poželjne su i ukoliko trenirate u vlastitom domu ili u parku, te odlučite da radite propadanja. Širina šipke će vam olakšati izvođenje ove vežbe, a vaši zglobovi i tetive biće zaštićeniji od mogućih povreda.

U svakom slučaju, sledeći put kada odete na trening, obavezno isprobajte manju šipku i imajte na umu razliku u težini između većih i manjih šipki. Ukoliko na njima ne piše koliko su teške, možete zatražiti odgovor od trenera ili stručnih lica u teretani u kojoj vežbate.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh