Famous Friday sa Aleksandrom Ubović

Avatar photo
aleksandra ubovic

Aleksandra Ubović je žena koja je u proteklih desetak godina dobila i izgubila preko sto kilograma, u njenoj biografiji možete pročitati da je profesor francuskog jezika, HYL trener i life coach. Ona je i trkačica od 2015, te polumaratonka od 2016. godine. Ova sjajna i inspirativna žena je pristala da u našem Famous Friday kutku ispriča sve o svom problemu sa viškom kilograma, kako se s tim izborila tokom rada na sebi, te šta ju je motivisalo da pomoću pomno osmišljenog programa “Postanite i ostanite zauvek vitki” pomogne i drugima koje muči isti problem.

ZdraviJa: Šta je to što Vas je pokrenulo da se okrenete zdravom stilu života? Koliko vam je bilo teško ili lako na tom putu sopstvene fizičke i psihičke transformacije?

Aleksandra: Moja transformacija je počela kada sam prošla kroz dvodnevnu radionicu Lujze Hej 2011. godine. Do tada sam, a unazad desetak godina, bila u fazi da se tokom zime ugojim desetak kilograma, pa na proleće idem na dijete, pijem raznorazne napitke, tablete… Skinem ja te kilograme, ali se opet na zimu ponavlja isti scenario, samo što se dobijeni kilogrami svake godine samo povećavaju. Nisam dobijala više 10, nego 12, pa 15, dok nisam dogurala do 90 kilograma. Katastrofa.

Nakon prolaska pomenute radionice po metodologiji Lujze Hej, ukapirala sam da nekako ja imam sreće u životu, jer imam super posao, prijatelje, divan brak, decu, zdrave roditelje. Sve je super, ali se pojavio jedan problem koji je mene stalno kopkao, a to je moja kilaža. I to je bio trenutak kada sam ukapirala da bi mogla da na radionici rešim svoj problem sa kilažom, jer smo radili i afirmacije i vizualizacije, između ostalog.

ZdraviJa: Istakli ste da se blokade u našem umu, a kada je riječ o gojaznosti, dešavaju na nesvjesnom nivou. Možete li nam pojasniti o čemu je zapravo riječ i gdje tražiti rješenje problema?

Aleksandra: Prvo sam shvatila da se ja stalno vraćam slici sebe debele i da koliko god da smršam, kao da imam neku podsvesnu sliku da budem opet to što očekujem da vidim. Tada nisam znala to što znam danas, a to je da je mozak neuroplastičan i da je zaista ta promena i fiziološki moguća, a to je da zamenom samo slike koju zamišljamo o sebi, možemo da se promenimo u stvarnosti. Zašto je to tako? Zato što se naši neuronski putevi stalno menjaju i nova navika se kreira kada se stalno i iznova ponavlja. To vam je kao kad dete učite da pere zube. Prvih šest meseci je teško, jer ga stalno pitate da li je oprao zube. Na kraju, nakon velikog broja ponavljanja, počinje sam da pere zube.

Tako je isto bilo i sa mojom promenom kada je sve počelo, odnosno od trenutka kada sam počela da radim vizualizacije. Tada sam pronašla fotografiju sebe kada sam bila najmršavija i počela da radim vizualizacije, zamišljam sebe sa tim telom. Takođe sam radila afirmacije koje su glasile od: „Dozvoljavam sebi da budem vitka, mršava i zdrava“ do „Oslobađam sebe svega što mi nije potrebno“, pa „Volim svoje telo i ono voli mene“ i druge. Reč je o zaista velikom broju afirmacija koje su kasnije prerasle u moje afirmacione kartice koje sam napravila nekoliko godina kasnije. I to je bila prva godina kada ja nisam vratila kile. Tada sam počela da trčim, pa mi je trener rekao da moram da smanjim procenat masti u telu i da odem kod nutricioniste. Promenom načina ishrane sam u stvari skinula preostalih deset kilograma koje su mi bile višak.

Suština je da je glavna promena počela kada sam počela mentalnim tehnikama da radim na tome, zatim je usledila promena ishrane, pa je usledio rad na sebi na emocionalnom planu. Krenula sam na edukaciju za telesno orjentisanog terapeuta i gde već dve i po godine prolazim kroz radionice ličnog razvoja na kojima se oslobađam potisnutih emocija sa jedne strane, a sa druge strane kako da to što osećam iskomuniciram, odnosno kako da se oslobodim te energije, a ne da je potiskujem. To je okosnica mog rada sa klijentima.

radionica aleksandra ubovicZdraviJa: Kako ste zapravo došli na ideju da svoje iskustvo počnete dijeliti sa drugima, kako biste im pomogli da odluče da vode zdrav život kroz radionicu „Postanite i ostanite zauvek vitki“? Kroz kakve još izazove prolaze vaši polaznici, kako bi ostvarili željene rezultate?

Aleksandra: Svoje vlastito iskustvo sam poželela podeliti i sa drugima. Prvo prolazimo kroz mentalne veštine, učimo kako se meditira, kako uopšte da budeš u miru sa sobom, plus afirmacije i vizualizacije. Drugi deo priče je u stvari Luizin program, a to je rad sa ogledalom gde učimo da budemo nežni i blagi prema sebi. Trećio deo programa je rad sa emocijama kroz koji učimo kako da osetimo sebe i svoje telo, emocije i kako da ih se oslobodimo. Nijedna emocija nije pogrešna i nije problem, već je problem zadržavanje emocija.

ZdraviJa: Šta je to što ste na putu vlastite transformacije naučili o sebi?

Aleksandra: Najvažnija stvar koju sam naučila o sebi je da je sasvim u redu da ja budem ja, to što jesam. Nekako celi život funkcionišeš da budeš u skladu sa drugima i u svemu tome se pogubiš i zapitaš se na kraju: „A gde sam tu ja?“. Celi moj rad sa klijentima se zasniva na putu ka sebi, zato što smo izgubili vezu i sa svojim telom i sa samim sobom. Previše se fokusiramo na um, a premalo na telo. Kao da smo se odvojili od njega. A sve emocije koje osećamo su telesnog karaktera, osećamo ih u telu. Retko koju u glavi. Tako da je, na putu i mog ličnog razvoja i radom sa klijentima, osnovno da se povežemo sa sobom i dopustimo sebi da budemo baš to što jesmo – da na površinu izađe autentični deo nas.

ZdraviJa: Koliko je bitna podrška voljenih osoba na putu lične transformacije?

Aleksandra: Moram vam priznati da je meni dosta značila ta podrška. Svi oni su bili nežni i blagi, svi su me nekako pustili. Nije bilo nikakvih pritisaka i nekako ništa nisam morala. Sve je to išlo polako i muž Siniša mi kaže kako se baš vidi da sam se promenila, te da se mnogo bolje osećam u svojoj koži. Kada prolaziš kroz programe ličnog razvoja i radionice, ti se oslobodiš svega što nisi mogao da iskomuniciraš, a nisi ga bio ni svestan. Kada se oslobodiš svega toga, nekada ukućanima ne bude lako, ali s druge strane imate dugoročni rezultat. Zdraviji ste u komunikaciji sa sobom, a rad na sebi donosi poboljšanje na puno nivoa. Meni često ljudi govore kako izgledam divno i mlađe nego pre pet godina. Sve je to u stvari rezultat ulaganja u sebe, dolaska u kontakt sa sobom. Ključno je da dopustiš sebi da prođeš kroz bolne emocije, kako biste ih se oslobodili.

ZdraviJa: Šta je to prvo što kažete ljudima koji žele da se riješe viška kilograma? Gdje da počnu?

Aleksandra: Na mom sajtu http://aleksandraubovic.com svi mogu da pronađu sjajan video „Kako se osloboditi viška kilograma“ koji svima onima koji žele da se izbore sa ovim problemu može biti idealan uvod za moje radionice koje vodim „Postanite i ostanite zauvek vitki“. Ukoliko procenite da je taj pristup nešto što vam odgovara, možete da mi se javite.

Možda te zanima
milena buđevac

raygovor aleksandra ubovicZdraviJa: Kakvi su Vam planovi za budućnost kada su u pitanju vaši programi za mršanje? Gdje i kada se održava Vaša sljedeća radionica i šta polaznici mogu da očekuju?

Aleksandra: U Beogradu će se od 03. novembra 2018. do 3. januara 2019. održati program za mršavljenje koji će vam na jedan sasvim drugačiji način od onih uobičajenih pomoći da se lakše oslobodite viška kilograma. Radionica podrazumeva 8 nedelja grupe za podršku (svakog četvrtka u 18h od 15.11.2018 – 03.01.2019), te 4 nedelje nutricionističke podrške + izrada personalizovanog jelovnika.

Prvi korak na putu ka postizanju trajnog uspeha i konačnog zadovoljstva po pitanju sebe i svog izgleda dolazi kad pored težine koju želimo da izgubimo, isto tako oslobodimo i svoj um i svoja osećanja od težine koja ih pritiska. I to je ono što ovaj program čini drugačijim od svih programa za mršavljenje. Mnogi programi nude rezultate koji nažalost nisu dugoročni jer se nakon izvesnog vremena kilogrami ponovo vraćaju. Razlog za to je činjenica da se ovom problemu pristupa jednostrano.

Naš um, telo i emocije su u neraskidivoj vezi i nikada ne idu jedni bez drugih. Da bismo se oslobodili viška kilograma nije dovoljno samo korigovati ishranu ili uključiti iscrpljujuće treninge. Važno je da pokažemo spremnost da se oslobodimo i svih starih načina razmišljanja i potisnutih emocija koji su nas doveli u situaciju da oko sebe postavimo zid, štit sačinjen od kilograma, koji će nas štititi od daljih povreda koje smo kroz život svesno ili nesvesno zadobijali. Vreme je da se vratite sebi, da se setite istine koja kaže da ste divni, lepi i čudesni i da lagano ali sigurno krenete na svoj novi put – put do svoje savršene figure i put do svog unutrašnjeg mira. Tu ćete otkriti lepotu svoje duše i shvatićete da možete biti upravo onakvi kakvi želite da budete.

korisnici radionica aleksandra ubovicNa dvodnevnoj intezivnoj radionici koja će biti održana u periodu od 03. do 04. novembra ove godine od 10 do 18 časova biće obrađene sledeće teme:

 • Šta je to emocionalna glad i zbog čega u stvari posežemo za hranom i kada nismo zaista gladni
 • Kako razlikovati zdrav apetit od žudnje za hranom
 • Koje prve korake da preduzmete (na putu postizanja vaše idealne figure)
 • Mentalne veštine za uspešno mršavljenje
 • Šta su vizualizacije i kako da ih iskoristite u dostizanju svojih ciljeva
 • Vizuelizacija za mršavljenje
 • Šta su afirmacije i kako ih koristiti u cilju postizanja vaše savršene figure
 • Afirmacije za mršavljenje
 • Rad sa ogledalom
 • Zbog čega su važne emocije i na koji način se “nosimo” sa njima
 • Koje su to emocije koje ne dopuštamo sebi da ih izrazimo
 • Šta znači biti emocionalno “protočan”
 • Kako se osloboditi potisnutih emocija
 • Kroz vežbe i procese ćemo se sresti sa svojim unutrašnjim detetom, opraštati sebi i drugima, oslobađati se zadržanih emocija i uvideti zbog čega u stvari posežemo za hranom i kada nismo zaista gladni
 • Šta znači voleti sebe i kako pronaći u sebi snagu za donošenje zdravih odluka u ishrani

Sve druge detalje i pitanja o radionicama koje držim možete pronaći na mom web sajtu http://aleksandraubovic.com.

 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh