Famous Friday sa Irmom Kohel

Avatar photo

Naš Famous Friday kutak ovaj put smo ustupili jednoj posebno talentovanoj mladoj ženi koja pomjera granice u umjetnosti. Riječ je, naravno, o Irmi Kohel.

Foto: Maja Topčagić, Irma KOHEL

Irma je veliki esteta u dizajnu i u domenu različitih medija, oblika i prostora. Radi kao grafički dizajner u oblasti vizuelnih komunikacija, dizajnira vizuelne identitete i ima poseban interes za spajanje dizajna proizvoda sa grafičkim dizajnom u vidu otisaka odjeće i materijala.

Za ZdraviJu otkriva još neke poslovne, ali i privatne detalje koje možete pročitati u nastavku.

Draga Irma, tvoju energiju i specifičnost svako može da primijeti posmatrajući tvoje kreacije i rad. Možeš li nam otkriti kako si odlučila da počneš sa KOHEL-om i šta ti je bila najveća motivacija?

KOHEL je nastao kada sam imala tri godine. Pa se razvijao kroz srednju školu. Znala sam da želim studirati dizajn. Nakon što me nisu primili na produkt dizajn, upisala sam grafički. Ali se kroz moj diplomski rad “Ekspresija u funkciji grafičke multimedijalnosti” moralo ispoljiti moje duboko interesovanje za oblikovanjem proizvoda, 3D opipljivih stvari. Prema tome sam tradicionalnu grafiku; bakrorez, aquatinta, linorez i dr. prebacivala iz tradicionalnog u digitalni oblik pa opet štampala na nosive oblike zvane “odjeća”.

Foto: Maja Topčagić, Irma KOHEL

Nastavak mog master studija je bio u totalno drugom pravcu, Dizajn Novih Medija u Beogradu. I zahvalna sam na toj odluci, iskustvu, te sam radila od dizajna aplikacija, web, video animacija i fotografije. Nakon toga tri godine sam radila za dvije firme kao grafički dizajner, Design Lead i kreativni direktor. I u jednom trenutku mi se desilo zasićenje, rad od 20 sati, i odlučila sam da ne želim da radim za druge. Vratila sam se maloj Irmi od 3 godine koja je pravila suknje od papirnih salveta, dizajnirala suknje za balet, malu maturu u četvrtom osnovne (od postave neke haljine isjekla sebi komplet).

KOHEL je život. Dizajn koji svaki dan radim, razmišljam, živim. Nosim ono što mi odgovara, treba, sviđa mi se i onda to podijelim sa ljudima od kojih je feedback nevjerovatan, iako ta odjeća nije baš svakodnevno viđena. Ali iskreno i drugačije je dugotrajan put zadovoljstva (neću reći uspjeha jer je on relativan).

Ono što se nama najviše dopalo je činjenica da su sva odjeća i torbe koje kreiraš veganske. Koje materijale koristiš pri izradi torbi i odjevnih komada i kako si odlučila da baš sve bude vegansko?

Vegetarijanac sam skoro cijeli život, imala sam podršku oca koji me je uputio knjigama da sam na ispravnom putu, ali da se moram edukovati šta trebam unositi da bih bila zdrava.

Sva svoja uvjerenja prožimam kroz rad i dizajn, tako da ne nosim ništa životinjsko: kožu, svilu i sl. i ne korisitim ih za svoje proizvode.

Foto: Maja Topčagić, Irma KOHEL

Volim eksperimentisati sa različitim gumenim šuškavim materijalima. I sve što ide u dodir sa kožom su prirodni vegan materijali pamuk, lan i drugo.

Da li smatraš da je način razmišljanja ključ uspjeha? Koliko je važan pozitivan “mindset” za uspjeh?

Itekako, ne možete misliti loše a raditi dobro. Biti nezadovoljni sobom a stvarati za druge.

Uspjeh je relativna stvar, način kako vas drugi vide. Lično zadovoljstvo i uvjerenja su bitnija od bilo koje titule dodijeljene od strane nekog.

Foto: Maja Topčagić, Irma KOHEL

Koji je tvoj moto?

Radi.

Gdje pronalaziš inspiraciju za svoje nove projekte i radove?

U životu, biljkama, kamenju, šumi, hrani, pčeli koja mi je sad evo uletila u stan, samo da je vratim odakle je došla pa nastavljam…

Evo me 😀

Život je nešto predobro i fascinatno, ako filtrirate šta vam serviraju kroz medije, vijekove, škole. Vratite se šumi, vodi, vazduhu. Ne treba vam neko drugi da se inspirišete, vi ste stvoreni da stvarate.

Foto: Maja Topčagić, Irma KOHEL

(Ne znači da treba da ignorišete svakodnevna užasna dešavanja na planeti, ali ljudi su zlo spremno na sve iz koristi. Ako možete da pomognete bilo kome u bilo kojem obliku, pomozite).

Primijetili smo da je tvoja kuhinja 99% veganska. Koji je tvoj omiljeni veganski obrok?

Volim hranu. Godine vegetarijanstva vas vode u naredni korak veganstva, zbog toga što vam organizam i mozak reaguju na životinjske izlučine poput mlijeka, jaja – maternice ili kako god da nazovete taj oblik. Jednostavno, miris vam šalje mozgu signal da to ne odgovara vašem organizmu.

Čovjek je prirodno biće, i ako ste u džungli borite se za opstanak onda jedete šta ulovite i nađete, to podržavam. U šumi ne možete svaki dan uloviti životinju i jesti je, to radite jednom u mjesecu ako vam se potrefi.

Ciklusi i prirodni procesi postoje, ali postoji i mozak koji nam je dat da njime razmišljamo.

Omiljeni veganski obrok:

Avokado tost od crnog hljeba sa limunom i paradajzom. – Doručak

Kus kus sa povrćem, ili bulgur okruglice za sezonskim satarašom uz zdjelicu badema, oraha.

Chia puding sa kokosovim mlijekom i vanilijom.

Krompiruša, kupusnjača i bundevnjača.

Možda te zanima
milena buđevac

Čorba od krompira, mrkve sa marokanskim začinima.

Riža sa curry sosom i vegan šniclama od karfiola.

Pasulj, grašak, boranija.

Volim hranu. 🙂

Foto: Maja Topčagić, Irma KOHEL

Šta najviše voliš da kuvaš? Da li imaš neki savjet za naše čitaoce koji su odlučili da pređu na vegansku prehranu?

Volim da kuvam. Sve. Hrana je umjetnost, stvaranje, eksperimentisanje i na kraju to pojedete. Idealno!

Savjet: Dobro se edukujte zbog čega je to dobro i šta sve treba da unosite u organizam. Nemojte upasti u zablude o proteinima i glupostima. Svaka namirnica, špinat, badem, orah imaju dovoljno proteina, omega-3, omega-6 masnih kiselina, minerala i sve što vam je potrebno.

Morate unositi raznovrsno, a ne samo izbaciti meso i živjeti na makaronama. Kuvajte, igrajte se, eksperimentišite.

Za kraj, šta bi poručila našim čitaocima koji smatraju da “kod nas” ne mogu uspjeti, te odustanu od svojih ideja i prije nego što su započeli?

Ako smatraju da se ne može uspjeti onda i neće. “Kod nas” ni negdje drugo.

Šta znači uspjeti? Imati platu 700KM + topli obrok PIO MIO uplaćeno, godišnji od 7 dana (U GODINI SEDAM DANA)

Ili je uspjeh imati doručak, jedan obrok i nešto za obući da se ne smrznete. Čist krevet.

Ili je uspjeh uspjeti ne zavidjeti svim Instagramskim životima, i živjeti, oblikovati svoj u kakav želite, svojim radom.

Onog trenutka kada odustanete, niste svjesni koliko ste blizu cilja.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh