Gdje putovati ovog proljeća?

Avatar photo
putovati

Sa proljećem na pragu, postoji mnogo toga čemu se trebamo radovati. Pored lijepog vremena, svjetlije odjeće, cvijeća i zelenila i ljudi su vedriji. Putovati Evropom u proljeće donosi prekrasne avanture i uspomene. To je godišnje doba kada se održavaju razne aktivnosti i manifestacije širom kontinenta. Čak i bez njih, sami možete osmisliti interesantan plan puta.

Sada kada smo vas “nagovorili” da je proljeće idealno vrijeme za putovanje, ZdraviJa vam donosi neke od destinacija koje nude raznovrstan sadržaj tokom ovog perioda. Uživajte!

Amsterdam

April je sezona tulipana u Holandiji i nigdje nema boljeg pogleda na majku prirodu nego u Keukenhofu, vrtovima u Lisseu (oko 25km od Amsterdama) koje u proljeće prekriva do 7 miliona cvjetova.

Povratak u centar grada dovešće vas u središte dešavanja koje je u Holandiji poznato kao “King's Day” (27. april) kada se čitavo lokalno stanovništvo, kao i turisti oblače u nijanse narandžaste boje i pripremaju se za najluđi dan u godini – kraljev rođendan.

Pročitajte i ovo: Volite SOLO putovanja – ovo su destinacije za vas

Ljubljana

Ukoliko niste u mogućnosti ovog proljeća posjetiti amsterdamske kanale, ovog puta možete posjetiti ljubljanske!

Glavni grad Slovenije u proljeće izgleda kao da je iz bajke. Duž rijeke Ljubljanice, koja teče gradskim središtem, smjestio se veći broj kafića i restorana koje ćete zasigurno sa zadovoljstvom posjetiti. Ovdje su i brojni gradski parkovi, a “s visoka” vas promatra ljubljanski dvorac. U svakom slučaju, ukoliko tražite nešto što je dovoljno blizu, Ljubljana je odličan odabir za vikend putovanje.

putovati
@pinterest

Madrid

Proljeće uvijek udahne novi život u madridske parkove. U stvari, ovo nije neobično s obzirom na to da temperature u martu dostižu 20 stepeni. To su savršeni uslovi za lutanje gradskim tapas barovima, muzejima, galerijama i trgovačkim ulicama.

Madrid je jedinstven grad, spoj tradicionalnog i modernog, gdje se kaldrma i trgovi iz 18. vijeka sreću sa neboderima i modernom arhitekturom. Španci su odlični domaćini, veoma prijatni i susretljivi, a ono što ćete siguno uočiti jeste njihova ležernost.

Opatija

Ovaj šarmantni primorski grad bogate istorije i kulture, oaza je mnogih prekrasnih lokacija, spomenika, šarolikih parkova i idiličnih vila koje čekaju na vas. Uživajte u otkrivanju prekrasne Opatije, njenih jedinstvenih crkvica, vila i skladno uređenih parkova. Upoznajte šarm nezaobilazne Ulice slavnih i omiljene uvale zvane Portić, slikajte se sa čuvenom Djevojkom s galebom i pijte jutarnju kafu za pogledom na Jadran.

Možda te zanima
aplikacije

putovati
@pinterest

Bon

Relacija Köln-Bonn je idealna tokom proljeća, zbog spektakularne sezone cvjetanja trešnjinog cvijeta u Bonnu. Svakog aprila uske ulice gradske četvrti Altstadt pretvaraju se u prekrasne tunele ružičastih latica. Ulični festivali u ovim gradovima su zaista divne uspomene svih onih koji su u njima već bili, a posebno su interesantni štandovi koji nude sve i svašta, od suvenira do voća i povrća.

Možda će vam biti interesantno: Evo zašto je proljeće idealno za krstarenje

Trebinje

Ovaj šarmantni grad ima sve što vam je potrebno za odmor. Iako nema izlazak na more, zbog blizine Jadranu u njemu vlada primorska klima te u vazduhu osjetite miris mora. Naročitu pažnju brojnih turista, osim gradskog jezgra izgrađenog u mediteranskom stilu, privlači i specifičan botanički i ugostiteljski kompleks od platana starih 16 vijekova.

putovati
@pinterest

Rim

Kažu da svi putevi vode u Rim, a porljeće je idealna prilika da se vaš put završi baš ovdje. Vječni grad je pravo ime za Rim zato što vam je potrebna vječnost da vidite sve što ovaj predivni glavni grad može ponuditi. Obujte udobnu obuću i krenite u obilazak Vječnog grada, a obavezno isprobajte najbolji tiramisu.

Možda će vas zanimati: Šta ne smijete propustiti u Rimu?

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh