#gdjezaprvimaj Srbija – Zaviri u svaki kutak

Avatar photo
Srbija

Približavaju nam se prvomajski praznici. Najveća nedoumica je – gdje ove godine praviti uranak? Svakako, ovo je poslednji trenutak da ugrabite nekoliko slobodnih dana koje ćete provesti sa prijateljima ili porodicom prije godišnjih odmora.

Ukoliko je Srbija tvoj izbor, nastavi da čitaš!

Donosimo ti TOP 5 prijedloga #gdjezaprvimaj. Pokušali smo da zaobiđemo neka mjesta koja su dobro poznata kao lokacije za slavlje. Ove godine zaviri u drugi kutak Srbije i otkrij njene prirodne ljepote i kulturna dobra.

Ukoliko ipak planiraš neko putovanje van Srbije, ne brini i za to imamo prijedloge! Kako da provedeš svoje praznike u Bosni i Hercegovini, možeš pronaći ovde. Tu je i tekst o TOP 5 lokacija za prvomajske praznike u Hrvatskoj!

Takođe, već smo pisali na temu najboljih destinacija za proljećno putovanje.

Specijalan rezervat prirode, Carska bara

Geografski, specijalni rezervat prirode Carska bara nalazi se u blizini tri grada. Od Beograda je udaljen svega 55 km, od Zrenjanina 14 km i od Novog Sada svega 60 km. Ovo Carsku baru čini idealnim mjestom za izlet. Sve što je potrebno, jeste da okupite dobru ekipu, povedete klince i ostatak dana uživate u lepotama koje vam ovaj rezervat prirode pruža.

Carska bara predstavlja mozaik barsko močvarnih, šumskih, livadskih, stepskih i slatinskih ekosistema. Ona je ostatak nekadašnjeg glavnog područja duž gornjeg toka rijeke Begej.

Pored Carske bare, u neposrednoj blizini nalazi se Kaštel Ečka. Nekadašnja ljetnja rezidencija Franca Ferdinanda, koja je sada pretvorena u restoran i hotel, predstavlja pogodno mjesto za odmor. Uz to, možete obići i grad Zrenjanin ili otići do sportskog aerodroma Ečka ukoliko želite da posmatrate avione i popijete kafu.

Srbija
@boskombo

Oplenac

Ovo brdo u blizini grada Topola je poznato zbog više istorijskih i kulturnih događaja. Nalazi se na raskršću beogradskog, šabačkog, rudničkog i kragujevačkog puta te ovo može biti odličan izbor za kratak izlet tokom prvomajskih praznika. Kroz istoriju, Topola je bila centar mnogih dešavanja. Ovo može biti zanimljiv čas istorije za vašu djecu ukoliko im ispričate priču o stvaranju kraljevske dinastije Karađorđević. Oplenac predstavlja mauzolej kraljevske porodice Karađorđević.

Pored mauzoleja, možete posjetiti Hram Svetog Đorđa. Ovaj kraj je od davnina poznat po uzgoju vina. Grožđe i danas predstavlja glavno obilježje ovog kraja. Tokom posjete Oplencu, ne zaboravite da svratite do Vinogradareve kuće.

Dozvolite sebi i da malo zalutate u okolna sela i probate neka od izuzetno dobrih domaćih vina.

Srbija
@oplenac.rs

Stara planina

Ovo je planina koja se može pohvaliti zadivljujućom ljepotom. Ukoliko se odlučite da odete za Prvi maj na Staru planinu, možda je najbolje da makar prenoćite jer postoji bezbroj prirodnih ljepota koje možete vidjeti. Ono što svakako preporučujemo jeste da pustite da vas vaš osećaj u stomaku vodi kroz ovu pustolovinu.

Dugačke šetnje kroz prelijepe pejzaže sigurno neće biti naporna aktivnost, a vjerujemo da će vas i pogled sa planine ostaviti bez daha. Pored šetnje, predlažemo vam i da posjetite Vodopad Bigar, Babin zub gde se nalazi žičara, Zavojsko jezero i crkvu Svetog Petra i Pavla, poznatiju kao Pećinska crkva.

Nedaleko od Zaovinskog jezera nalazi se i selo Gostuša. Predpostavlja se da je ovo jedno od tri najstarija sela u okolini Pirota. Cijelo selo izgrađeno je od kamena i drugih prirodnih materijala, te je zaista posebno za vidjeti.

Možda te zanima
starije

Srbija
@pinterest

Kosmaj

Ova druga najniža planina u Srbiji, nalazi se u neposrednoj blizini Beograda. Na samo 52 km vožnje, stižete do jednog od omiljenih izletišta u Šumadiji. Pored divne prirode, ono što možete vidjeti na ovoj planini je i spomenik palim borcima Kosmajskog odreda. Takođe, na Kosmaju nalazi se i manastir Tresije izgrađen daleke 1309. godine tokom perioda vladavine kralja Dragutina.

U mjestu Koraćica, nalazi se još jedan mastir koji je izgradio despot Stefan Lazarević, i dobio je naziv po potoku – Pavlovac. Markovačko jezero se nalazi svega 6km od ove planine tako da je ovo mjesto gde možete napraviti pravu malu avanturu i obići jedan kutak Srbije.

Ukoliko ipak niste ljubitelj obilazaka, svakako je planina Kosmaj odličan izbor za vas. Pronaćićete puno prostora koji je obilježen za izletovalište. Ponesite svoje ćebence, korpu za izlet, dobro raspoloženje i naravno rekvizite za druženje napolju.

Srbija
@pinterest

Sokobanja

Ono što Sokobanju izdvaja od drugih je raskošna priroda, brojne planine, guste šume, rijeke, jezera, pećine i vazduh bogat kiseonikom i negativnim jonima. Ova banja sa pravom ponosno nosi titulu „Zelenog srca Srbije“.

Sokobanja je pogodna za mnogo različitih aktivnosti. Ukoliko se odlučite za planinarenje Ozren, Devica ili Bukovik su idealni za lagane uspone. Tu je i izazovni Rtanj koji željno iščekuje one u nešto boljoj fizičkoj kondiciji. Možete uživati u dugim šetnjama po prirodi s obzirom na to da Sokobanja ima mnogobrojna izletišta.

Ono što obavezno preporučujemo da posjetite je amam. Nalazi u centralnom banjskom parku, a izgradili su ga Turci na temeljima rimskih termi u 15. vijeku. Ovo je jedino je tursko kupatilo u funkciji na teritoriji Srbije.

Srbija
@sokobanja.rs

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh