Gradovi u Evropi idealni za proljećno putovanje u martu i aprilu

Avatar photo

Sa proljećem iza ugla, postoji mnogo toga čemu se trebamo radovati. Pored lijepog vremena, svjetlije odjeće, cvijeća i zelenila i ljudi su vedriji. Proljećno putovanje Evropom donosi prekrasne avanture i uspomene. To je godišnje doba kada se održavaju razne aktivnosti i manifestacije širom kontinenta. Čak i bez njih, sami možete osmisliti interesantan plan puta.

Sada kada smo vas “nagovorili” da je proljeće idealno vrijeme za putovanje, u nastavku vam donosimo neke od destinacija koje nude raznovrstan sadržaj tokom marta i aprila. Uživajte.

Amsterdam

April je sezona tulipana u Holandiji i nigdje nema boljeg pogleda na majku prirodu nego u Keukenhofu, vrtovima u Lisseu (oko 25km od Amsterdama) koje u proljeće prekriva do 7 miliona cvjetova.

Povratak u centar grada dovešće vas u središte dešavanja koje je u Holandiji poznato kao “King's Day” (27. april) kada se čitavo lokalno stanovništvo, kao i turisti oblače u nijanse narandžaste boje i pripremaju se za najluđi dan u godini – kraljev rođendan.

PROČITAJTE: TOP 10 destinacija za solo putovanja u Evropi

Ljubljana

Ako niste u mogućnosti ovog proljeća posjetiti amsterdamske kanale, ovog puta možete posjetiti ljubljanske!

Glavni grad Slovenije u proljeće izgleda kao da je iz bajke. Duž rijeke Ljubljanice, koja teče gradskim središtem, smjestio se veći broj kafića i restorana koje ćete zasigurno sa zadovoljstvom pohoditi. Ovdje su i brojni gradski parkovi, a “s visoka” vas promatra ljubljanski dvorac. U svakom slučaju, ako tražite nešto što je dovoljno blizu, Ljubljana je odličan odabir za vikend putovanje.

@biznisinfo.ba

Madrid

Proljeće uvijek udahne novi život u madridske parkove. U stvari, ovo nije neobično s obzirom na to da temperature u martu dostižu 20 stepeni. To su savršeni uslovi za lutanje gradskim tapas barovima, muzejima, galerijama i trgovačkim ulicama.

Madrid je jedinstven grad, spoj tradicionalnog i modernog, gdje se kaldrma i trgovi iz 18. vijeka sreću sa neboderima i modernom arhitekturom. Španci su odlični domaćini, veoma prijatni i susretljivi, a ono što ćete siguno primjetiti jeste njihova ležernost.

Možda vas zanima: Ultimativni vodič kroz Irsku – šta posjetiti, kultura, običaji, hrana

Opatija

Ovaj šarmantni primorski grad bogate istorije i kulture, oaza je mnogih prekrasnih lokacija, spomenika, šarolikih parkova i idiličnih vila koje čekaju na vas. Uživajte u otkrivanju prekrasne Opatije, njenih jedinstvenih crkvica, vila i skladno uređenih parkova. Upoznajte šarm nezaobilazne Ulice slavnih i omiljene uvale zvane Portić, slikajte se sa čuvenom Djevojkom s galebom i pijte jutarnju kafu za pogledom na Jadran.

Ukoliko se odlučite za posjetu Opatiji ovog proljeća, naša preporuka je da izaberete 12. april, odnosno vrijeme katoličkog Uskrsa. Tada se u Opatiji održava uskrsni sajam praćen bogatim zabavnim i muzičkim programom, a za mališane su priređene mnoge interesantne aktivnosti kao što je traženje pisamaca zajedno za Zekom.

@marina-opatija.com

Bon

Relacija Köln-Bonn je idealna tokom proljeća, zbog spektakularne sezone cvjetanja trešnjinog cvijeta u Bonnu. Svakog aprila uske ulice gradske četvrti Altstadt pretvaraju se u prekrasne tunele ružičastih latica.

Ulični festivali u ovim gradovima su zaista divne uspomene svih onih koji su u njima već bili, a posebno su interesantni štandovi koji nude sve i svašta, od suvenira do voća i povrća.

Možda te zanima
jutarnji detox

Možda će vam biti interesantno: Evo zašto mnogi smatraju da je Štutgart grad iz bajke

Trebinje

Ovaj šarmantni grad ima sve što vam je potrebno za odmor. Iako nema izlazak na more, zbog blizine Jadranu u njemu vlada primorska klima te u vazduhu osjetite miris mora. Naročitu pažnju brojnih turista, osim gradskog jezgra izgrađenog u mediteranskom stilu, privlači i specifičan botanički i ugostiteljski kompleks od platana starih 16 vijekova.

@indeks.ba

Rim

Kažu da svi putevi vode u Rim, a prljeće je idealna prilika da se vaš put završi baš ovdje. Vječni grad je pravo ime za Rim zato što vam je potrebna vječnost da vidite sve što ovaj predivni glavni grad može ponuditi. Obujte udobnu obuću i krenite u obilazak Vječnog grada, a obavezno isprobajte najbolji tiramisu.

PROČITAJTE: Šta ne smijete propustiti u Rimu?

Istanbul

Istanbul je mnogima na listi za proljećno putovanje. Ovaj grad predstavlja riznicu kulture, tradicije i istorije, a sjedište je brojnih grandioznih građevina i neprocjenjivih umjetnina. Nedavno smo objavili Ultimativni vodič kroz Istanbul u kojem smo vam predstavili sve lokacije koje morate posjetiti, te mnoge druge zanimljivosti, ali i predstavili ponudu za aprilsko putovanje u Istanbul.

Ukoliko ste već putovali u ove gradove pišite nam iskustva šta posjetiti i šaljite fotografije sa najinspirativnijih lokacija koje ste posjetili na svom proljetnom putovanju po Evropi!

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh