Green is the new black – Moda i nauka zajedno za održivu budućnost

Avatar photo

Miroslava Duma, poznata ruska digitalna preduzetnica, pokrenula je Fashion Tech Lab, investiciju vrijednu 50 miliona dolara. Osnivačica poznate lifestyle platforme Buro 24/7, uspostavila je hibridni projekat koji je vrsta investicionog fonda, akceleratora i eksperimentalne laboratorije za komercijalizaciju novih tehnologija i održivih inovacija za modnu industriju.

Ovaj novi poduhvat povezuje i razvija najsavremenije tehnologije i održive inovacije sa ciljem transformacije modne industrije. Investicioni ciljevi su fokusirani na oblasti materijala, biotehnologije, nanotehnologije, nosive elektronike, te vlakana i tkanina visokih performansi.

Odluka o uspostavljanju FTL-a prati Duminu prethodnu investiciju u modne kompanije usmjerene na tehnologiju i održivost, kao što su etički modni brend Reformation, Finery, online odjevno – operativni sistem i RewardStyle, uslugu monetizacije za modne influencere.

“Milenijalci i generacija Z su oni koji će morati primjenjivati održivost u svakom pojedinačnom području svog života”, rekla je Duma, koja je dodala da je dio njene odluke o uspostavljanju FTL-a bila vođena ličnom željom za pronalaženje ekoloških i održivih rješenja za modnu industriju, jer je to njena strast.

“Industrija mode i odjeće je drugi najveći zagađivač na svijetu. Bila sam šokirana kada sam to saznala, te sam počela razmišljati o onome šta bismo zapravo mogli učiniti”, nastavila je ona. “Ova informacija je zaista imala veliki uticaj na mene. Sa troje dece kod kuće, takođe sam uvijek dobro razmišljala šta radim, a pomislila sam: Da li stvarno pomažem nekome? Da li stvarno pravim ikakvu promjenu?”

Rezultat njenih razmišljanja je FTL. “Ono što radimo, prije svega, je društveno odgovorno ulaganje. Povezujemo tehnologije sa modnom industrijom, a kao treće, imamo eksperimentalnu laboratoriju koja razvija tehnologije i primjenjuje ih na proizvode ili odjeću koja će biti inovativna i riješiti probleme kupaca – ali će ujedno imati i moderan dizajn.”

Možda te zanima

Uz pomoć FTL-a kompanije mogu dobiti sredstva, sarađivati sa onima u industriji, kao i eksperimentisati sa najnovijim tehnologijama kako bi ubrzale napore modne industrije da bude inovativnija i održiva.

U nadi da će se ovakve inovativne ideje uskoro javiti i kod nas, podsjećamo vas da već sada možete na zanimljiv način reciklirati garderobu. O tome kako iskoristiti staru odjeću smo već pisali, garderobu svakako možete pokloniti obližnjem Crvenom krstu ili socijalno ugroženima, onu skuplju možete prodati putem interneta, a u posljednje vrijeme jako poznati brendovi poput H&M-a na primjer, dodjeljuju popuste ukoliko im pri kupovini donesete staru odjeću.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh