Greške koje najčešće pravimo sa finansijama

Avatar photo
finansijama

Da li ste se nekada našli u situaciji da se zapitate šta se to zapravo dešava sa vašim ličnim finansijama? Od stvaranja fonda za hitne slučajeve do ulaganja do otplate dugova, želite da naučite sve i sigurni smo da niste jedini sa ovom finansijskom brigom na vrhu vaših težnji.

U ovim situacijama važno je imati uvid o tome šta zaista znači promijeniti svoj odnos sa novcem na bolje. Bez obzira da li počinjete novo putovanje finansijske samopomoći ili ste jednostavno znatiželjni o novim trikovima za lične finansije, ZdraviJa će vam pomoći da bolje razumijete finansije ali i uobičajene “zamke” u koje često upadamo, te kako ih izbjeći.

finansijama
@pinterest

Sagledajte svoj način razmišljanja o novcu

Mnogi od nas u početku su veoma uzbuđeni da saznaju o raspodjeli budžeta, ulaganju i otplati dugova, ali taj entuzijazam često opada kada prije toga svoj odnos sa novcem ne sagledamo pažljivo i na pravi način. Iako ovo može da bude veoma neprijatno, imajte na umu da ne možete biti dobri sa novcem, ne možete razviti dobar i zdrav odnos sa novcem, dok ne počnete da shvatate kakve to emocionalne i psihološke zastoje imate oko novca.

Jedna vježba koju vam preporučujemo prije nego što zaronite u brojeve je da razmislite o svom prvom sjećanju na novac i razmislite o tome kako je to sjećanje uticalo na vaše finansijske navike danas. Vježbe poput ovih mogu da vam budu od velike pomoći.

Pretjerano razmišljanje o finansijskim odlukama ili “paraliza analize”

Da li ste ikada imali trenutak kada znate da želite da skuvate zdrav obrok kod kuće, ali ste toliko neodlučni šta da napravite, pa na kraju završite sa pizzom na vratima u 21h ? Ako jeste, upoznati ste sa ojsećajem paralize analize, koji je veoma uobičajena finansijska smetnja koja nas sputava da ispunimo naše lične finansijske ciljeve.

Možda te zanima
cajevac

Mnogi ljudi se previše i predugo trude da pronađu najbolji štedni račun sa visokim prinosom za svoj fond za hitne slučajeve, najbolji investicioni plan ili najbolju kreditnu karticu. U stvarnosti, samo početak štednje, ulaganja ili izgradnje kredita je mnogo važniji za finansijski rast od pronalaženja najboljih opcija. Naš savjet je samo da počnete što je prije moguće. Znajte da su razlike između mnogih od ovih opcija veoma male, i najbolja stvar koju možete da uradite za sebe je da izaberete jedan i krenete sa njim.

finansijama
@pinterest

Podlijeganje strahu od investicija

Da li ste jedna od onih koje kada čujetu riječ “ulaganje” može da vam naježi kičmu. Međutim, ulaganja u stvarnom životu se ne treba plašiti. U stvari, to je nevjerovatno koristan alat za finansijsku brigu o sebi. Zamislite sebe u godinama za penziju: kada budete imali 65 godina, kakvi želite da budete? Kako želite da provedete dane? Ulaganje  je ista stvar kao i dodatna briga o toj 65-godišnjoj verziji vas, radite to za sebe. Razmislite o tome zašto će ulaganje biti dobra stvar za vas na duge staze, i zašto će se odlaganje tog novca isplatiti. Neka teška ulaganja u 2023. putem investiranja mogu napraviti razliku u 2043., 2053. ili 2063.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh