Hipotenzija – šta je i kako je tretirati?

Avatar photo

Upoznajte se sa hipotenzijom

Pregled pacijenta sa hipotenzijom je neophodno da bude sveobuhvatan. Iscrpna lična anamneza pacijenta je imperativna, kao i korelacija kliničke slike i kliničkog pregleda sa anamnestičkim podacima (uzeti u obzir krvnu sliku, vrijednosti željeza, jetrenu i renalnu funkciju, kao i status srčanog mišića), porodičnom anamnezom, hormonalnim statusom, životnim navikama, kao i lijekovima koji pacijent uzima (koji često mogu voditi ka hipotenziji). Pregled kardiologa i neurologa se preporučuje.

Često i nakon sveobuhvatnog kliničkog pregleda, uzrok hipotenzije nije jasan, te suštinski se nameće dehidracija, kao logičan uzrok iste. Dehidracija, usljed smanjene količine tekućine, kao i smanjenog volumena krvi, dovodi do hipotenzije (može biti uzorkovana ili nedostatnim unosom tekućine ili zbog prekomjernog gubitka tokom napornog vježbanja, boravka u toplom, visoke temperature, dugotrajnog tuširanja toplom vodom, povraćanja, proliva ili tokom menstruacionog ciklusa).

Pacijentu sa čestim hipotenzijama je neophodno savjetovati da izbjegava obilna jela, jela bogata ugljikohidratima, uz preporuku unošenja većeg broja manjih obroka (raznovrsnog sastava), uz konzumiranje veće količine tečnosti (uz dozirane kofeinske napitke) i izbjegavanje alkoholnih pića. Terapeutski modalitet ortostatske hipotenzije je medikamentozni, jasno definisan, a sama terapija mora biti kontrolisana od strane ljekara.

Možda te zanima
Unutrašnjost muzeja Luvr u Parizu.

Ako je uzrok dehidracija, neophodno je na vrijeme početi hidraciju, a primjena same tečnosti u svrhu prevencije dehidracije, kao i primjena tečnosti u tretmanu lake ili umjerene dehidracije se naziva oralna rehidraciona terapija.

Alvogen O.R.S. šumeće tablete koriste se za jednostavno i efikasno liječenje i sprječavanje dehidracije, stanja uzrokovanog prekomjernim gubitkom vode i soli u tjelu. Alvogen O.R.S. šumeće tablete imaju blag i prijatan ukus, sličan limunadi, rastvor se lako priprema (jednostavnim rastvaranjem šumeće tablete), a primjenjuje se podjednako efikasno kod djece i odraslih.
Više o Alvogen O.R.S. rastvoru čitajte na njihovom Instagram i Facebook profilu.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh