Hrana za zdravu kožu

Avatar photo

Za zdravu i njegovanu kožu nije nužna samo kvalitetna rutina čišćenja, već je kožu potrebno hraniti kvalitetnim namirnicama i iznutra. Osim što će doprinijeti sveukupnom boljem raspoloženju, određene namirnice daće vašoj koži zdrav sjaj i potrebnu svježinu.

Koje su to namirnice? Pročitajte u nastavku.

Pijte dovoljno vode. Već nam je svima poznato da je dovoljna količina vode nužna za cjelokupni organizam, pa tako i za kožu. Dodajte joj i malo limuna za dodatnu detoksikaciju i osvježenje koje možete piti cijelog dana. Osim vode, na meni pića uključite i zeleni čaj koji štiti kožu od štetnih UV zraka, a bogat je i antioksidansima.

Kokosovo ulje hidratizira kožu i ima antibakterijska djelovanja, pa osim u prehranu, možete ga uvrstiti u svakodnevnu rutinu kao sredstvo za skidanje šminke. Slatki krompir i mrkva bogati su vitaminom A koji usporava proces starenja kože i pomaže u njenoj zaštiti od vanjskih faktora.

Bobičasto voće je takođe bogato antioksidansima i vitaminima. O borovnicama smo već pisali ovdje, ali i ostalo bobičasto voće pomaže popraviti oštećenu kožu i potiče proizvodnju kolagena. Ovo voće se izvrsno slaže s grčkim jogurtom koji svojim visokim udjelom proteina takođe pomaže koži.

Iako čokolada nije preporučiva namirnica za zdravu kožu, to se odnosi na mliječnu koja je bogata šećerom. Tamna čokolada sa visokim udjelom kakaoa može pomoći koži u borbi protiv štetnog uticaja UV zraka. Još jedna namirnica koju možda ne biste povezali sa zdravom kožom je vino. Crno vino dobro je za rad srca jer štiti krvne žile, a zdrave krvne žile znače i zdravu kožu. Naravno, ni sa tamnom čokoladom ni sa vinom nije dobro pretjerivati.

Možda te zanima
karfiola

Orašasti plodovi takođe sadrže antioksidanse koji štite kožu, kao i omega-3 masne kiseline i proteine koji potiču proizvodnju kolagena. Zdrave masti nalaze se i u ribi poput lososa i tune, ali i u nama omiljenom avokadu, o kojem smo već pisali.

Izbor namirnica za zdravu kožu uistinu je širok, pa smo sigurni da će čak i oni najizbirljiviji u ovom popisu naći nešto za sebe!

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh