Hrana za zdraviJu kožu

Avatar photo

Za zdraviju i negovanu kožu nije nužna samo kvalitetna rutina čišćenja, već je kožu potrebno hraniti kvalitetnim namirnicama i iznutra. Osim što će doprineti sveukupnom boljem raspoloženju, određene namirnice daće vašoj koži zdrav sjaj i potrebnu svežinu.

Koje su to namirnice? Pročitajte u nastavku.

Pijte dovoljno vode. Već nam je svima poznato da je dovoljna količina vode nužna za celokupni organizam, pa tako i za kožu. Dodajte joj i malo limuna za dodatnu detoksikaciju i osveženje koje možete piti celog dana. Osim vode, na meni pića uključite i zeleni čaj koji štiti kožu od štetnih UV zraka, a bogat je i antioksidansima.

kožu
@pinterest

Kokosovo ulje hidrira kožu i ima antibakterijska delovanja, pa osim u prehranu, možete ga uvrstiti u svakodnevnu rutinu kao sredstvo za skidanje šminke. Slatki krompir i šargarepa bogati su vitaminom A koji usporava proces starenja kože i pomaže u njenoj zaštiti od spoljašnjih faktora.

Bobičasto voće je takođe bogato antioksidansima i vitaminima. O borovnicama smo već pisali ovde, ali i ostalo bobičasto voće pomaže popraviti oštećenu kožu i podstiče proizvodnju kolagena. Ovo voće se izvrsno slaže s grčkim jogurtom koji svojim visokim udelom proteina takođe pomaže koži.

kožu
@pinterest

Iako čokolada nije preporučiva namirnica za zdravu kožu, to se odnosi na mliječnu koja je bogata šećerom. Tamna čokolada sa visokim udelom kakaoa može pomoći koži u borbi protiv štetnog uticaja UV zraka. Još jedna namirnica koju možda ne biste povezali sa zdravom kožom je vino. Crno vino dobro je za rad srca jer štiti krvne sudove, a zdrave krvne sudove znače i zdravu kožu. Naravno, ni sa tamnom čokoladom ni sa vinom nije dobro preterivati.

Možda te zanima
smokve

Orašasti plodovi takođe sadrže antioksidanse koji štite kožu, kao i omega-3 masne kiseline i proteine koji podstiču proizvodnju kolagena. Zdrave masti nalaze se i u ribi poput lososa i tune, ali i u nama omiljenom avokadu, o kojem smo već pisali.

Izbor namirnica za zdravu kožu zaista je širok, pa smo sigurni da će čak i oni najizbirljiviji u ovom popisu naći nešto za sebe!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh