Iskoristite moć tehnologije kako biste bili srećni

Avatar photo

Gotovo svakodnevno možete da pročitate razne tekstove o negativnom uticaju tehnologije na naše živote. Tako se u člancima pojavljuju činjenice koje govore o socijalnoj izolaciji, odnosno totalnom isključivanju iz stvarnog svijeta.

ZdraviJa se potrudila da nađe suprotne činjenice o tehnologiji, one koje govore kako njenu moć iskoristiti kako biste bili srećni.

Tehnologiju možemo iskoristiti na pozitivan način kako bismo se povezali sa drugima, podijelili dragocjena znanja ili čak spasili nekome život.

Sagledavajući ove kontradiktorne činjenice, kako zapravo možemo znati da li je tehnologija dobra ili loša za nas? Kao i mnoga druga pitanja koja su nam značajna u životu, odgovor ne može biti ni “crn”, a ni potpuno “bijel”.

Poblem je što je tehnologija takva po sebi da je ne možemo definisati ni kao totalno lošu ili dobru. Možda ju je bolje okarakterisati kao alat koji koristimo svakodnevno i na nama je da odlučimo kako i koliko će uticati na našu sreću i život.

Kako tehnologija prožima svaki segment našeg života, postavlja se pitanje kako da uz nju organizujemo svoju porodičnu dinamiku, efikasnost i angažman na radnom mjestu, te na koncu i druženje sa prijateljima.

Postalo nam je gotovo prirodno da “optužujemo” tehnologiju za stres uzrokovan modernim načinom života, a istina je da sama tehnologija u stvari nije naš problem. Tehnologija je moćan alat koji možemo da iskoristimo da poboljšamo produktivnost, zdravlje, obrazovanje, kao i sreću i zadovoljstvo.

Problem leži u načinu na koji koristimo tehnologiju.

Umjesto da dopustimo da tehnologija pasivno utiče na naš život, trebalo bi da uzmemo stvar u svoje ruke i sami odlučimo kako da ju sjedinimo sa poslom, porodicom i cijelom društvenom zajednicom.

Prvo što možemo da uradimo je da razmislimo na koji je to pozitivan način tehnologija uticala na naš život. Pozitivno razmišljanje je ključno za dostizanje našeg punog potencijala.

Evo šta možemo postići kada konstantno “treniramo” mozak na pozitivne misli:

Možda te zanima
sanjarenje i san

 • 37% veću prodaju
 • 3x više kreativnosti
 • 31% veću produktivnost
 • 40% šanse da dobijemo bolju poziciju na poslu
 • 23% manji simptomi umora
 • 10x veća angažovanost na radnom mjestu
 • 39% veća vjerovatnoća da ćete doživjeti 94 godine života
 • 50% manji rizik za bolesti srca

Vjerovali ili ne, svako od nas posjeduje alat kojim može “trenirati” svoj mozak na pozitivne promjene naših gena i okruženja, kako bi dosegli svoj pun potencijal.

Ovih pet strategija možete iskoristiti, ne samo za preživljavanje, nego i za uspješan život u digitalnom dobu:

 1. Ostanite dosljedni u tome da se fokusirate i kanališete svoju energiju na vama bitne stvari.
 2. Budite svjesni toga da se trudite u skladu sa svojim potencijalima.
 3. Trenirajte svoj mozak da razvijete i zadržite pozitivan način razmišljanja
 4. Stvorite svoje mjesto za sreću kako biste maksimizirali prostore i mjesta u kojima živite, radite i učite.
 5. Budite svjesni da na inovativan način aktivno oblikujete svoju budućnost.

Sviđalo vam se to ili ne, tehnologija je tu oko nas, a na nama je da se opremimo svim mogućim alatima kako bismo živjeli harmonično, te se “probili” u svijetu koji je prepun tehnologije.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh