Jahorina Ultra Trail: Druženje u prirodi uvertira trkama

Avatar photo

Vožnja šestorosjedom na Jahorini, ziplajnom na Ravnoj planini, uspon trebevićkom žičarom i adrenalinska vožnja alpine roller coasterom, samo su neki od sadržaja u kojima su uživali blogeri-trkači iz Sjedinjenih Američkih Država, Mađarske i zemalja regiona.

U okviru inicijative mreže medijske podrške blogera četvrtom ”Jahorina Ultra Trailu” koji se održava 28. i 29. jula, domaćini trke su  prvi put ove godine organizovali turističko razgledanje Sarajevsko – romanijske regije. Reakcije blogera govore da je ova ideja pun pogodak i sjajna uvertira za trke koje startaju sutra.

jahorina„Impresionirana sam. Ovo je moje drugo učešće na “Jahorina Ultra Trailu”, ali sada imam priliku da Sarajevo i okolne planine doživim iz neke druge perspektive. Poseban utisak na mene je ostavio početak trebevićke žičare, gdje gondole prolaze tačno iznad starih privatnih kuća i imanja u Sarajevu. To još nigdje nisam vidjela. Vrlo jak kontrast koji me oduševio! Jedva čekam ovogodišnju trku i trčaću 102 kilometra”, kaže Amy Spiecker Dedić, trkačica i autorka bloga marathonmom.com iz Amerike.

Uroš Zmijanac, tehnički direktor “Belgrade business run” trke i urednik portala trcanje.rs kaže da je prvi put u Sarajevu koje ga je oduševilo i nadmašilo njegova očekivanja.

”Grad je moderan i ima svoj specifičan duh. Uživao sam u druženju cijeli dan. Čitava Sarajevsko – romanijska regija je fantastična, vazduh je savršen i šume koje odmaraju oči su me ostavile bez daha. Poseban utisak na mene je ostavila gostoljubivost ljudi”, ističe Uroš.

sarajevoPrvi trkači ovogodišnjeg “Jahorina Ultra Traila” već su pristigli na Jahorinu, a pripreme za ovo takmičenje su pri kraju.

”Sve je spremno za trke i radujemo se susretu sa trkačima iz cijelog svijeta. Pored Mini, Midi, Maxi i Ultra trka koje će biti održane sutra i prekosutra, u nedjelju prvi put organizujemo trku za djecu i pozvala bih sve roditelje da dođu na Jahorinu. Biće to dan sporta, smijeha i uživanja u prirodi! Proglašenje pobjednika je u nedjelju u 12.00h ispred hotela ”Bistrica” i pozivamo sve ljubitelje sporta i rekreacije, trčanja, kao i sve naše građane da nam se pridruže! Vidimo se na Jahorini!”, rekla je Sanja Kavaz, direktorka ”Jahorina Ultra Traila”.

“Jahorina Ultra Trail” je takmičenje koje će se odvijati na stazama različite dužine i na kom mogu učestvovati kako trkači rekreativci tako i profesionalni trkači. Trka je kao dvodnevni događaj koncipirana tako da svojim stazama poveže Jahorinu sa drugim dijelovima BiH, da promoviše prirodno, kulturno, istorijsko i olimpijsko naslijeđe.

trkaciKada su u pitanju trkači koji dolaze ove godine na Jahorinu na jednu od trka, organizatori podsjećaju da za učešće na trkama, takmičari trebaju imati iskustva u kretanju u planinskom okruženju.

U zavisnosti od staze koju izaberu, moraju posjedovati solidnu ili izvrsnu fizičku kondiciju te prikladnu obuću i odjeću za kretanje po šumskim, zemljanim putevima ili planinarskim stazama kao i dodatnu opremu na trkama na kojima je organizator istu propisao kao obaveznu.

Planirane su sljedeće dužine staza i njihove startne pozicije:

Naziv trke

  Dužina 

   Start

ULTRA  104 km   Jahorina
MAXI  69 km   Jahorina
MIDI  34 km   Sarajevo
MINI Trail  14 km  Jahorina

 

Pogledajte kako su blogeri uživali u turističkom i adrenalinskom danu!

Možda te zanima
trcanje na traci vs u prirodi

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh