Javorov sirup – kako se pravi i za šta je dobar

Avatar photo
sirup

Jedan od najpopularnijih i najzdravijih zaslađivača danas jeste upravo javorov sirup. To je 100% prirodan zaslađivač u obliku sirupa, za koji se zna da je odlična zamjena šećeru te je veoma zastupljen u veganskoj kuhinji, mada bi ga trebali svi konzumirati.

sirup
@cleananddelicious.com

Ovaj sirup sadrži brojne zdravstvene prednosti.

Osim što ima izražena antioksidativna svojstva, javorov sirup sprečava oštećenja ćelija usljed oksidativnog stresa, poboljšava zdravlje srca, poboljšava muško reproduktivno zdravlje te jača imunitet uopšte.

Javorov sirup se pravi od slatkog biljnog soka koji cirkuliše kroz javor drvo.

sirup
@cottagelife.com

Ukoliko tokom ranog proljeća, isiječemo koru određenih vrsta javorovog drveća, bistri sok će poteći iz njih. Najveći dio ovog soka čini voda, premda 2% pripada šećeru saharozi. Ukoliko zatim zagrijavamo ovaj sok sve dok ne ispari najveći dio vode, dobićemo gusti javorov sirup. Najčešće je oko 30-40 litara javorovog soka potrebno da bi se dobio litar sirupa, a crpljenjem jednog javorovog drveta tokom 4 sedmice, može se dobiti oko 40 litara soka.

Četrdesetih godina 20. vijeka, javorov sok se prikupljao u kantama putem bušenja drveta i zatim stavljanja drvene cijevi kroz koju je tekao sok u kantu. Danas se u ovu svrhu najčešće koriste plastične česme i crijeva kroz koje teče sok iz više drveća i sliva se u zajedničko odredište, gdje se sok odliva u velike plitke posude koje se zagrijavaju putem loženja drveta, gasa ili putem struje.

Najbolji dani za prikupljanje javorovog soka su rani proljećni dani prije pojave pupoljaka, tokom kojih je temperatura preko dana nešto veća, a tokom noći nešto niža od temperature mržnjenja vode (0 stepeni C pri atmosferskom pritisku).

Upotrebljava se kao prirodni zaslađivač, aroma ili kao industrijska sirovina za kolače i bombone te ga možemo jesti u raznim kombinacijama. Ne sadrži proteine, te ima 67 grama ugljenih hidrata i 0,2 grama masti.

Javorov sirup može da se pokvari i kvarenje se primjećuje po sakupljanju tanke pokožice od plijesni, najsličnije kao kod domaćeg pekmeza. I u ovom slučaju dovoljno je samo skinuti koricu, a ostatak sirupa je upotrebljiv. Javorov sirup se ne steže na niskim temperaturama, a najbolje ga je čuvati u staklenim posudama kao što su tegle ili flaše.

Možda te zanima
doje

sirup
@mnn.com

Recepte za slastice koje je ZdraviJa već pravila sa javorovim sirupom možete naći u rubrici Pravim. 

Pišite nam u komentare kakva su vaša iskustva sa javorovim sirupom i u kojoj kombinaciji ga najviše konzumirate.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh