Jednostavni trikovi uz pomoć kojih će djeca zavoljeti povrće

Avatar photo
povrce hrana djeca dijete

Mnogim roditeljima je jedna stvar zajednička. Njihova djeca ne vole povrće. Veliki broj roditelja se pita na koji način se izboriti sa tim? ZdraviJa je istražila šta to stručnjaci savjetuju kako da kao roditelj pomognete djetetu da zavoli povrće.

Djeca se uglavnom samo namršte kada vidi povrće i odguruju ga sa stola. To je klasična dječija reakcija. Evo šta može pomoći kako bi vaša djeca sljedeći put kada im ponudite, rado pojeli povrće iz svog tanjira.

Crtani filmovi kao pomoć

Poznato je koliko je povrće zdravo za rast i razvoj organizma, pa bi unos “zeleniša” trebao da se podrazumijeva. Stručnjaci savjetuju da kao roditelj pomognete djeci da lakše, ljepše i brže zavoli da jede povrće.

Stavite obrok ispred njega, ali nikako ga ne forsirajte da ga pojede. Tako ćete ga u startu odbiti. Samo mu lijepo ponudite i objasnite da je povrće zdravo, da će od njega biti jak i snažan kao lik iz crtanog filma kojeg voli.

crtani film povrce

Vodite djecu na pijacu i u baštu

Stručnjaci savjetuju da bi djecu trebalo često voditi na pijacu ili u prodavnicu da zajedno kupite namirnice, da ih uključite u spremanje hrane ili, ako imate bašticu, u zalivanje povrća. Na taj način ćete ga zainteresovati.

PROČITAJTE: Jačanje imuniteta kod djece u 10 koraka

Sokovi i smutiji pomažu da djeca zavole povrće

Dobar način da vaša djeca jedu zdravo povrće je da mu napravite sok ili smuti, koji ćete “zamaskirati” slatkim okusom nekog voća.

Budite strpljivi

Roditelji treba da se potrude oko jela tako što će ga ukrasiti “smajlijem” od peršuna i mrkve ili nekom simpatičnom porukom ispisanom od svježeg povrća. Uvijek možete i da “prevarite” dijete, pa da mu ponudite pljeskavice ili pitu koja izgleda kao da je od mesa, ali je zapravo sadržaj povrtni.

Možda te zanima
društvene igre

Najvažnije od svega je da imate dovoljno strpljenja i da ne odustajete sve dok dijete ne počne da unosi dovoljnu količinu zdravih namirnica. Inspiraciju možete potražiti i na Instagramu gdje je dosta profila mama koje svojim mališanima prave zanimljive kreacije od zdravih namirnica. Jedna od njih je i Ignjatova i Ognjenina mama sa kojom smo napravili i zanimljiv intervju.

Nadamo se da smo vam ovim savjetima barem malo pomogli da pustite mašti na volju, a kada je u pitanju kreiranje zdravih povrtnih zalogaja u obrocima vaših mališana.

 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh