Jednostavni trikovi uz pomoć kojih će djeca zavoljeti povrće

Avatar photo
zdrave navike deca

Mnoga deca se često namršte čim vide povrće na stolu i ponekad je pravi izazov navesti ih da ga jedu. Međutim, ovih nekoliko jednostavnih trikova mogu vam pomoći da naučite decu zdravim prehrambenim navikama.

1. Igrajte se sa oblicima

Igranje sa oblicima može biti fantastičan način da se deca zabave i razvijaju ljubav prema povrću. Nađite kalupe i od povrća napravite zvezdice, kockice, trokutiće… Ove oblike možete slagati tako da podsećaju na životinje, na likove iz crtaća, na brojeve ili slova.

2. Pokažite dobar primer

Deca uče posmatrajući ponašanje odraslih. Ako redovno jedete raznovrsno povrće i pokazujete entuzijazam prema zdravoj ishrani, vaša deca će verovatno slediti vaš primer.

hrana za klince

3. Vodite decu na pijacu i u baštu

Prema mišljenju stručnjaka, decu bi trebalo često voditi na pijacu ili u prodavnicu da zajedno kupujete namirnice. Takođe, ako imate baštu, idealno bi bilo da vam dete pomaže pri zalivanju ili biranju povrća za salatu koju ćete zajedno pripremiti taj dan.

4. Uključite ih u pripremu obroka

Pozovite svoju decu da vam pomognu u pripremi jela s povrćem. Kada deca aktivno učestvuju u pripremi hrane, često su više zainteresovana za degustaciju.

5. Pravite domaće sokove i smutije sa povrćem

Dobar način da vaša deca jedu povrće je da im napravite sok ili smuti u koji ćete dodati povrće čiji ukus možete „zamaskirati” nekim voćem.

6. Organizujte kućni piknik

Napravite veseli, šareni piknik, na kojem će povrće biti glavna zvezda. Pripremite im nekoliko vrsta povrća (što šarenije, to bolje!) i pozovite ih da zajedno degustirate. Deca će uživati u ovom neobičnom ručku i verovatno biti spremna da jedu povrće koje ste im pripremili.

Možda te zanima
doje

decije zdrave navike

7. Postavite ciljeve i nagrađujte uspehe

Postavite realne ciljeve i nagrađujte decu kada ih ostvare. Ovo može biti jednostavan sistem bodovanja ili mali nagradni sistem koji će dodatno motivisati decu da eksperimentišu sa različitim vrstama povrća.

8. Održavajte pozitivan stav

Nikako ne prisiljavajte decu da jedu povrće, već ih podstičite pozitivnim stavom. Pohvalite ih kada probaju nešto novo i nemojte ih kažnjavati ako ne vole određeno povrće.

Kreativnim pristupom i pozitivnim stavom možemo naučiti decu zdravim prehrambenim navikama. Igranje sa oblicima, uključivanje u pripremu obroka, zajednički odlasci na pijacu ili organizovanje kućnih piknika, samo su neki od trikova koji mogu promeniti način na koji deca doživljavaju povrće. Najvažnije je da ne odustajete sve dok vaša deca ne razviju svest o važnosti zdrave ishrane!

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh