Jesenje čišćenje – spremite vaš dom za zimu

Avatar photo
jesenje čišćenje

Radovali se tome ili ne, dolazi nam hladnije vreme. Polako prelazimo na tople napitke, što govori da je vreme za pripremanje prostorija za zimu. Jesenje čišćenje i čekiranje liste poslova može da počne.

Preporučujemo vam da najdetaljnije, dubinsko čišćenje uradite u proljeće, nakon što je vaš dom bio zatvoren u zimskim mesecima. Ipak, i jesenje spremanje obuhvata mnogo značajnijih kućnih poslova! S obzirom da je idealno vreme za akciju, ZdraviJa vam donosi praktičnu listu za proveru, tako da ništa ne zaboravite prilikom spremanja.

U čitavoj kući

 • Operite prozore i prebrišite ekrane: Sada je savršen tajming da vaši prozori budu čisti, pre nego što ih zatvorite na duže vreme zbog zime. Prvo usisajte okvire prozora kako biste uklonili prašinu. Ukoliko je potrebno, dodatno zatvorite okvire silikonom. Zatim isperite stakla blagim rastvorom za čišćenje.
 • Operite zavese i ostavite ih na štriku da se osuše. Prilikom pranja koristite najmanju temperaturu, stavite manje deterdženta a više omekšivača ukoliko želite da vam duže mirišu. U zavisnosti od tkanine, zavese možete odneti i na hemijsko čišćenje.
 • Isto sredstvo iskoristite da prebrišete sva ogledala i druge slične površine u kući.
 • Proverite i očistite lampe i sijalice: Skinite poklopce od lampi te očistite bube i prašinu koja se sakupljala tokom godine. Zatim prebrišite lampe i zamenite sijalice ukoliko je potrebno.
 • Ručice, vrata i prekidači: Ovo je često zaboravljen zadatak tokom čišćenja! Da samo znate kakva prljavština i bakterije se kriju na vratima i prekidačima, verovatno biste ih svakodnevno brisali.
 • Detektori dima i CO2, aparat za gašenje požara: Zamijenite baterije u uređajima koji ih koriste, proverite da li su detektori za dim istrošeni. Ukoliko je potrebno, zamenite ih isto kao i aparat za gašenje požara. Ne posedujete ove uređaje? Ne bi bilo loše da ih nabavite.
 • Zidovi i pločice: Isperite zidove kojima je potrebno pranje i detaljno očistite pločice i fuge.

Kupatilo

 • Blagim deterdžentom i izbeljivačem uklonite plesni sa cevi.
 • Operite i detaljno očistite kupatilo.
 • Bacite kozmetiku i ostale proizvode koji su otvoreni duže od 12 meseci.
jesenje čišćenje
@pinterest

Kuhinja

 • Očistite frižider.
 • Očistite unutrašnjost rerne.
 • Prebrišite i reorganizujte sve ormare i radnu površinu u kuhinji.

Spavaća soba

 • Operite svu posteljinu, izvadite dušeke (kada ih budete vraćali, okrenite ih na drugu stranu) i usisajte ispod i oko njih. Ukoliko je potrebno, na dušeke naprskajte mešavinu esencijalnog ulja i vode ili sprej sa lizolom, te otvorite prozore da se dobro osuši pre nego što stavite posteljinu.
 • Operite sve pokrivače, jorgane i jastuke (u vrućoj vodi, to ubija bakterije i oslobađa od prljavštine).
 • Očistite i operite obuću i odeću, te ih odložite u vakumske vreće ili kutije kako biste ih zaštitili od prašine. Izvadite odeću i obuću za hladno vreme. Uzmite jednu vreću i prođite kroz svoju zimsku odeću. Ukoliko pronađete nešto što više ne volite da nosite ali ne prodajete, donirajte ili bacite ako ima mrlje koje je nemoguće oprati ili neko slično oštećenje.

Dodatni saveti za detaljno jesenje čišćenje doma

Ne kvasite drvene podove

Drveni podovi i vrata brzo se prljaju. Što ih više čistite, to im se brže skida sjaj, pa su onda i podložniji prljanju, te bi valjalo da ih s vremena na vreme premažete nekim sredstvom koje sadrži vosak.

Prilikom čišćenja podnih obloga, bilo da je reč o parketu ili laminatu, vodite računa o tome koliko vode koristite jer je ona najveći neprijatelj podova. Najbolje je da za njihovo čišćenje koristite gotove proizvode koji su uglavnom napravljeni na bazi voska. Takođe, vodite računa i o tome od kog materijala su napravljene krpe za brisanje laminata. One od mikrovlakana upijaju mnogo vode, pa bi zato bilo bolje da koristite pamučne.

Očistite tuš kabinu

Tuš kabine su praktične jer zauzimaju manje prostora od kada. Međutim, imaju i manu – staklo se brzo prlja. Na sreću, tu su brojna sredstva za uklanjanje kamenca. Naprskajte ga na staklo i ostavite da odstoji pola sata. Nakon toga prljavštinu uklonite samo mokrom krpom.

Temeljno operite aspirator

Sigurno ste se i sami već više puta iznervirali zbog lepljivog sloja prljavštine koja se zadržala na aspiratoru. Bar jednom godišnje istrljajte uprljanu površinu krpom natopljenom u rastvor deterdženta za mašinsko pranje posuđa. Vodootporne filtere slobodno perite u mašini za posuđe.

jesenje čišćenje
@pinterest

Neka prozori blistaju

Magičnom krpom i sredstvom za čišćenje staklenih površina brzo i lako očistićete prozore u vašem domu.

Ipak, najveći problem svim domaćicama predstavlja čišćenje uglova prozorskih stakala gdje se skuplja mnogo prljavštine. Možete ih očistiti starom četkicom za zube natopljenom sredstvom za čišćenje stakla.

Možda te zanima
praznicni stres

Oterajte moljce zauvek

Izvadite sve stvari iz ormara i iznesite ih na vazduh da se izluftaju, pa police dobro očistite od prašine i poprskajte posebnim sprejom za čišćenje. Kako biste oterali moljce i oslobodili se ustajalog, neprijatnog mirisa iz vašeg garderobera, nakapajte lavandino ulje na kuglice vate i rasporedite ih po policama ormara, ali pazite da ne dodiruju odeću. Umesto toga, možete da koristite i mirisne vrećice.

 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh