Joga poze za bolju probavu i protiv osjećaja nadutosti

Avatar photo

Zauzmite pozu i duboko udahnite. Ponekad je čovjeku dovoljno tek nekoliko pokreta tijela koji će mu pomoći da pronađe unutrašnju ravnotežu. Upravo je joga aktivnost uz koju možete osloboditi duh i aktivirati željeni dio tijela.

ZdraviJa je za vas pronašla 6 odličnih joga vježbi koje možete raditi da biste se riješili osjećaja nadutosti, te poboljšali svoju probavu.

Pogledajte o čemu se tačno radi.

 Apanasana

@feelgoodyogavictoria.com

Nogu po nogu privlačite grudima i držite je rukama isprepletenim ispod koljena. Stopalo druge noge neka ostane ravno. Dok udišete, lagano približite nogu grudima. Zadržite jedan minut. Dok izdišete zamijenite noge.

Ovo podstiče vaše stomačne mišiće i poboljšava rad želuca.

Ardha matsyendrasana

Sjedite sa nogama skupljenim skroz uz vas a kičmu ispravite ravno. Lijevu nogu prebacite preko desne, pazeći da vam je koljeno desne noge strogo na podu. Desnu ruku savijte u laktu, držeći je uz koljeno lijeve noge, da bude u ravni sa vašim trupom. Ako vam je lakše, desnom rukom držite koljeno desne noge, kao na fotografiji. Gornji dio tijela okrenite na lijevu stranu i lijevu ruku ravno spustite na pod radi ravnoteže. Držite tako 30 sekundi da bi krv prostrujala do vaših stomačnih organa.

Uttkatasana

@ekhartyoga.com

Stopala neka vam budu na podu i noge u širini kukova. Pređite u položaj kao da ćete sjesti na stolicu, a koljena neka vam ostanu u ravni sa stopalima. Kad se spustite, dignite ruke iznad glave i ostavite ih raširene i prave sa dlanovima ka unutra. Leđa i ruke bi vam trebali napraviti ravnu liniju.

Ostanite u tom položaju 30 sekundi.

Anjaneyasana

@ekhartyoga.com

Stanite uspravno sa rukama uz tijelo. Lijevu nogu lagano pomičite unazad, držeći ravnotežu na desnoj, te savijte prste lijeve noge. Ruke dignite iznad glave da ostanu u ravni sa vašom zadnjicom i sa dlanovima prema unutra.

U ovoj pozi udahnite i izdahnite 5 puta, zatim spustite ruke, zamijenite noge i ponovite sve.

Setu bandasana

@beyogi.com

Iz ležećeg položaja dižite zadnjicu toliko da bude u ravni sa vašim koljenima. Stopala neka ostanu čvrsto na podu, kao i vaša glava i ruke. Prste ruku isprepletite i neka vam ruke ostanu skroz ravne, ne savijajte ih. Duboko udahnite i ostanite u tom položaju jedan minut.

Možda te zanima
vježbe za tanje noge

Viparita Karani

Ova poza može izgledati bizarno, ali će vam sigurno pomoći u borbi protiv nadimanja i spore probave. Lezite na leđa te se rukama uhvatite iznad zadnjice i dižite noge ravno uvis. Zatvorite oči i ostanite u tom položaju jedan minut.

Nadamo se da će vam ove vježbe pomoći da se bolje osjećate, te da regulišite probavu i riješite se nadutosti.

Prije nego što se odlučite otići u teretanu ili u park, motivaciju i ideje za treninge pronađite u našoj rubrici Vježbam.

Featured image by @yoga

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh