Joga poze za bolju probavu i protiv osećaja nadutosti

Avatar photo
yoga poze za nadutost

U današnjem životnom ritmu često zanemarujemo zdravlje probavnog sistema, što može rezultovati osećajem nadutosti i lošom probavom. Joga, sa svim svojim blagotvornim učincima na telo i um, nudi jednostavne i učinkovite poze koje podržavaju probavu.

Kroz ovaj tekst, pokazaćemo vam 6 ključnih joga poza koje pomažu ublažiti nelagodu, podstiču cirkulaciju i vraćaju ravnotežu našem probavnom sistemu. Otkrijte kako praksa joge može postati vaš saveznik u održavanju zdrave probave i ukupnog blagostanja.

U nastavku detaljan objašnjenja svake poze.

 Apanasana

apanasana

Nogu po nogu privlačite grudima i držite je rukama isprepletenim ispod kolena. Stopalo druge noge neka ostane ravno. Dok udišete, lagano približite nogu grudima. Zadržite jedan minut. Dok izdišete zamenite noge. Ovo podstiče vaše stomačne mišiće i poboljšava rad želuca.

Ardha Matsyendrasana

Ardha matsyendrasana

Sedite sa nogama skupljenim skroz uz vas, a kičmu ispravite. Levu nogu prebacite preko desne, pazeći da vam je koleno desne noge strogo na podu. Desnu ruku savijte u laktu, držeći je uz koleno leve noge, da bude u ravni sa vašim trupom. Ako vam je lakše, desnom rukom držite koleno desne noge, kao na fotografiji. Gornji dio tela okrenite na levu stranu i levu ruku ravno spustite na pod radi ravnoteže. Držite tako 30 sekundi da bi krv prostrujala do vaših stomačnih organa.

Uttkatasana

Uttkatasana

Stopala neka vam budu na podu i noge u širini kukova. Pređite u položaj kao da ćete sesti na stolicu, a kolena neka vam ostanu u ravni sa stopalima. Kad se spustite, dignite ruke iznad glave i ostavite ih raširene i prave sa dlanovima ka unutra. Leđa i ruke bi vam trebali napraviti ravnu liniju. Ostanite u tom položaju 30 sekundi.

Anjaneyasana

Anjaneyasana

Stanite uspravno sa rukama uz telo. Levu nogu lagano pomičite unazad, držeći ravnotežu na desnoj, te savijte prste leve noge. Ruke dignite iznad glave da ostanu u ravni sa vašom zadnjicom i sa dlanovima prema unutra. U ovoj pozi udahnite i izdahnite 5 puta, zatim spustite ruke, zamenite noge i ponovite sve.

Setu Bandhasana

bandhasana

Možda te zanima
joga

Iz ležećeg položaja dižite zadnjicu toliko da bude u ravni sa vašim kolenima. Stopala neka ostanu čvrsto na podu, kao i vaša glava i ruke. Prste ruku isprepletite i neka vam ruke ostanu skroz ravne, ne savijajte ih. Duboko udahnite i ostanite u tom položaju jedan minut.

Viparita Karani

Viparita Karani

Ova poza može izgledati bizarno, ali će vam sigurno pomoći u borbi protiv nadimanja i spore probave. Lezite na leđa te se rukama uhvatite iznad zadnjice i dižite noge ravno uvis. Zatvorite oči i ostanite u tom položaju jedan minut. Lakša verzija je da se na isti način oslonite na zid.

Nadamo se da će vam ove vežbe pomoći da se bolje osećate, te da regulišite probavu i rešite se nadutosti.

Pre nego što se odlučite otići u teretanu ili u park, motivaciju i ideje za treninge pronađite u našoj rubrici Treniram.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh