Jutarnji detox – trikovi koji rade posao

Avatar photo
jutarnji detox

Mnogo se govori o detoksikaciji u wellness svijetu i mnogo puta se postavlja pitanje – Da li je to neophodno? Zar naša tijela ne rade detoksikaciju umjesto nas, kao, to je njihov posao? Pa, odgovor je da i ne. Naša tijela naporno rade radeći na tonu detoksikacije – naše jetre, bubrega, bešike, probavnog sistema, kože itd…

ZdraviJa je već dosta puta govorila o važnosti stvaranja zdrave jutarnje rutine. Sledeći na našoj listi su jutarnji trikovi za detoksikaciju koji vam mogu pomoći da započnete dan na pravi način i na čemu će vam vaše tijelo i um biti zahvalni. Uključivajući ove prakse u svoju svakodnevnu rutinu, svoj dan ćete započeti produktivno i pozitivno. Uz jutarnji detox činite uslugu svom tijelu tako što ćete izdvojiti vrijeme za resetovanje za dan koji slijedi. Čitajte i saznajte koje trikove smo spremili.

jutarnji detox
@pinterest

Za povećanje mentalnog fokusa i energije

Podsjetite se šta znači zahvalnost. Uz navođenje stavki na kojima ste zahvalni, uzmite u obzir sve pozitivne afirmacije. Snažni smo zagovornici da svoje misli oživimo tako što ćemo ih fizički zapisati ili usmeno izgovoriti naglas.

Napomena: zapisivanjem misli umjesto da je samo izgovorite naglas, dozvoljavate svom umu da vizualizuje ono što želite. Uz to, vizualizacija onoga što zapišete može lako dovesti do razmišljanja i pokretanja ideja koje će vam omogućiti da postignete određeni cilj koji imate.

Za čišćenje jetre i crijeva

Šokantno velika količina (oko 95%) serotonina, hormona koji direktno utiče na naše raspoloženje, proizvodi se u našim crijevima. Od vitalnog je značaja da se s vremena na vrijeme podvrgnete detoksikaciji da biste održali nivo sreće. Neki od naših omiljenih detoksikacija crijeva i jetre uključuju ispijanje tople vode od limuna ili limete kada se probudite.

Postoje mnoge zdravstvene koristi od ispijanja ove mješavine ujutru: daje energiju tijelu, podstiče zdravo varenje i puni vaše tijelo kalijumom. Pokušajte ovo da praktikujete jednom dnevno tokom nedelje dana, ili možete kupiti dnevni dodatak za pomoć kod problema sa nadimanjem i crijevima.

Kokteli, dugi sjedeći radni dani, grickalice, loš san, loša cirkulacija i nedovoljno konzumiranje bilja, mogu učiniti ulogu jetre teškom, tako da moramo da pomognemo našem glavnom organu za detoksikaciju.

Za poboljšanje limfnog toka i detoksikacije

Omogućavanje protoka i cirkulacije limfe kroz aktivnosti poput brzog jutarnjeg istezanja, joge ili pilatesa podići će vaš dan na viši nivo. Tri funkcije limfnog toka su: štiti vaše tijelo od bolesti, održava nivoe tjelesne tečnosti i omogućava apsorpciju masti iz digestivnog trakta, istovremeno uklanjajući ćelijski otpad.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ZdraviJa (@zdravija)

Možda te zanima
starije

Savjet plus – top detox hrana koju biste trebali konzumirati češće

Bijeli luk

Bijeli luk je tako divan da podrži detoksikaciju zbog svojih antibakterijskih, antivirusnih i antibiotskih svojstava. Sadrži i alicin, koji je sjajan za čišćenje jetre i jačanje bijelih krvnih zrnaca, čime podržava i vaš imuni sistem.

Kurkuma

Aktivna komponenta kurkume je čistač slobodnih radikala uz šta smanjuje upalu i olakšava detoksikaciju. Zlatno mlijeko sa kurkumom za odmor na kraju dana deluje dekadentno i opuštajuće.

Hibiskus

Hibiskus podržava detoksikaciju, posebno kada je u pitanju jetra, povećanjem enzima za detoksikaciju kako bi se smanjilo toksično opterećenje, a takođe je veoma hranljiv za vašu krv. Možete piti hibiskus u obliku čaja, koji je ukusan i kiselkast. Pijte ga samog ili pomješajte sa koprivom da biste dodatno podstaknuli njegove benefite.

Artičoka

Artičoke štite vašu jetru od oštećenja i podstiču rast novog tkiva jetre. Takođe povećavaju proizvodnju žuči, koja pomaže u uklanjanju štetnih toksina iz vaše jetre i podržava varenje. Kuvana na pari ili pečena i umoćena u puter? Ovo je detoksikacija? Da hvala.

jutarnji detox
@pinterest

Limun i đumbir

Volimo ovu kombinaciju i preporučujemo vam da započnete dan sa 500 ml vode sobne temperature ili tople vode sa svježim limunovim sokom i đumbirom, to je vrhunski detoksifikator jetre. Oba su prepuna antioksidansa, koji usporavaju starenje i smanjuju oštećenje DNK. Nabavite ih u obliku praha ili jednostavno iscjedite oboje i dodajte u toplu vodu.

Nadamo se da će vam ovi savjeti biti od koristi i da ćete ih već od sutra početi praktikovati.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh