Kad jesen kaže slatko – Chia džem od borovnice

Avatar photo
džem od borovnice

Svi znamo da su džemovi posebnog okusa baš u jesen. Valjda oktobarski vjesnici nikad ne budu slađi nego u ciku jeseni. Kombinacije i varijacije džemova su brojne, ali vjerujemo da džem od borovnice ima onaj poseban šmek. ZdraviJa recept je bez sećera, a jednako slatkog okusa.

Smatramo da se borovnice ne mogu ne voljeti. Toliko osvježavaju a i čine čuda za naše zravlje. Za šta su sve korisne pogledajte u nastavku.

džem od borovnice

Borovnice i njihova dobra djela za naše zdravlje

Svježe borovnice su popularna poslastica. Imaju sladak ukus, sočne su i hranljive. Mogu se jesti svježe ubrane ili uključene u razne recepte. Zamrznute su uvijek dobra opcija zaliha.

Pokazalo se da borovnice štite od srčanih bolesti i raka, a takođe mogu pomoći u održavanju snage kostiju, mentalnog zdravlja i zdravog krvnog pritiska.

Mnoge studije sugerišu da povećanje konzumiranja biljne hrane kao što su borovnice smanjuje rizik od gojaznosti, dijabetesa, srčanih bolesti i ukupne smrtnosti. Biljna hrana takođe može uticati na zdravlje kose i kože, povećanu energiju i ukupnu manju težinu. Stručnjaci često govore o zamrzavanju borovnice, jer proces zamrzavanja može umanjiti potenciju zdravstvenih benefita borovnice.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da, studije koje su zasnovane na populaciji su pokazale su da je konzumacija borovnica povezana sa sporijim kognitivnim opadanjem kod starijih žena. Studije su takođe otkrile da pored smanjenja rizika od kognitivnih oštećenja, borovnice takođe mogu poboljšati kratkoročnu memoriju osobe i motoričku koordinaciju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ZdraviJa (@zdravija)

Bacimo se na recept naše poslastice

Sastojci

  • 200g svježeg ili zaleđenog voća ( borovnice, maline, kupine)
  • 2 velike kašike chia sjemenki
  • Po želji zaslađivač poput meda, agawa sirupa ili slično

Priprema

Voće po izboru, u ovom primjeru borovnice, staviti u manju posudu i lagano kuhati uz konstantno miješanje do 5 minuta, dok voće ne pusti svoje prirodne sokove.

Možda te zanima
recept za tortilju

Nakon toga skloniti posudu i voće te ubaciti 2 velike kašike chia sjemenki i dobro promiješati.

Nakon dodatka chia sjemenki po želji možete dodati i zaslađivač po izboru.

Nakon 15-20 minuta hlađenja još jednom izmiješati i prebaciti džem u odgovarajuće teglice sa poklopcem.

Džem od chia sjemenki se može odmah konzumirati ili čuvati u frižideru.

Prijatno i uživajte!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh