Kako da na najbolji način napravite poširana jaja

Avatar photo

Poširana jaja idu uz svako jelo, a budući da su kuhana u vodi, nemaju dodatne kalorije. ZdraviJa najviše voli kombinaciju avokado tosta i ovako spremljenih jaja, a recept za naš tost pogledajte ovdje.

Ako ne znate kako se tačno spremaju poširana jaja, mi ćemo vam pomoći u tome i objasniti korak po korak u nastavku.

posirana jaja

Prije nego što počnete, pripremite nekoliko papirnatih ubrusa i napunite zdjelu hladnom vodom. To će vam trebati kasnije i važno je da imate sve pri ruci jer će vam biti potrebna brza ruka.

Sad pripremite jaja.

Hladna, svježa jaja su ključna. Svježija jaja znače deblji bjeljanjak pa će i jaje ostati kompaktnije.

U šerpu naspite oko 10cm vode i stavite unutra dvije kašike sirćeta. Nemojte stavljati so jer će ona razdvojiti bjelanjak od žumanjka, a to ne želimo. Sirće, pak, radi suprotno.

Vodu zagrijavajte na laganoj vatri i sačekajte da počne pomalo kipiti. Da bi poširana jaja uspjela, voda treba tek pomalo ključati kroz sve vrijeme pripreme, inače će se bjelanjak razdvojiti ako voda bude potpuno kipjela.

Jaja držite u frižideru sve do trenutka kada ćete ih početi spremati, nikako ne na sobnoj temperaturi. Razbijte jedno jaje u malu zdjelu i ulijte malo pripremljene vode te ga lagano promiješajte. Zatim ga nježno ulijte u lonac sa vodom. Kuhajte tri minute i pomalo kašikom gurajte bjelanjak prema žumanjku kako se ne bi razdvojili.

posirana jaja

Možda te zanima
Voćni popsi

Poširano jaje je gotovo kada je bjelanjak potpuno tvrd, a žumanjak još uvijek tekući i prekriven tankim slojem koji ga drži kompaktnim. Izvadite ih velikom kuhinjskom kašikom ili kutljačom.

U jednom krugu poširajte najviše dva jaja, zbog mogućeg razlijevanja. Gotova jaja stavljajte na pripremljene ubruse da se hlade.

Uživajte!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh