Kako da poboljšate svoje seksualno samopouzdanje ovog Valentinova

Avatar photo
seksualno samopouzdanje

Dan zaljubljenih nam se bliži, a to nas uz svu romantiku navodi i na razgovor o seksu. Zadovoljstvo zauzima centralno mjesto u našoj intimi. Nekim danima se osjećamo sjajno u vezi sa svojim tijelima, dok neki ipak kao da vrište manjak samopouzdanja i nezadovoljstvo. Ova vrsta pritiska ponekad nam teško pada, posebno jer se o njoj manje govori. Seksualno samopouzdanje je promjenljivo, ono opada i raste. Nećete se uvijek osećati kao najzgodnije – i to je sasvim u redu! Seksualno samopouzdanje znači da znate svoju vrijednost, da se osjećate dobro u svom tijelu i da komunicirate šta volite ili ne.

seksualno samopouzdanje
@pinterest

Kako da poboljšam seksualno samopouzdanje?

Upoznajte svoje tijelo

Ne možete očekivati da vaš partner zna šta volite i šta vam prija ako to ni vi sami ne znate. Prvi korak ka zadovoljstvu jeste da upoznate svoje tijelo i osjećate se ugodno sa svim njegovim dijelovima. ZdraviJa vam predlaže da se poslužite ogledalom i pogledate svoje “lične stvari”. Možda vam to zvuči glupo ili čudno, ali iznenadili biste se koliko žena nikada nije pogledalo svoju vaginu, a upravo je taj osjećaj prijatnosti sa svojim tijelom korak koji vas vodi do orgazma.

Briga o sebi

Rutina brige o sebi je uvijek neizbježna stavka koju trebamo praktikovati. Svi smo se bar jednom uvjerili da kada se osjećate dobro zbog toga kako izgledate i kako se osjećate, to se prenosi i u spavaću sobu. Briga o sebi podrazumijeva sve ono što vi radite da biste se osjećali dobro. Isprobajte kupanje uljem kako bi vaša koža bila meka i glatka. Pijte više vode za unutrašnji sjaj. Ako ne idete u teretanu, možete pokušati sa dugim šetnjama koje će vas aktivirati. Isprobajte neki novi parfem i zavolite miris vašeg tijela. Obucite onaj novi donji veš koji već dugo čuvate, čak i ako ga niko ne vidi. Probajte sa novom frizurom oko koje ste bili toliko nesigurni i već dugo se dvoumili. Razmazite sami sebe!

Recite zbogom negativnim mislima o sebi

Svjesni smo koliko je lako prepustiti se negativnim osjećanjima i koliko nas ona lako povuku u svoje dubine. Kada te samozatajne misli počnu da se pojavljuju, gotovo je nemoguće osjećati se seksi, samopouzdano i zadovoljno. Ne dozvolite da vas te misli zarobe, pokažite im zube! Neka vam postane navika da se gledate pred ogledalom i sebi naglas govorite koliko ste fantastični! Izdvojite tri stvari koje volite kod sebe i ponavljajte ih.

Olakšajte anksioznost i napetost mišića

Potrebno je da se opustite! Kada su vaši mišići napeti, posebno mišići vagine, teško je, skoro pa i nemoguće, opustiti se u zadovoljstvu. Prije nego što započinjete bilo šta, zatvorite oči i 10 puta duboko udahnite stomakom, to će vas zasigurno opustiti u velikoj mjeri.

seksualno samopouzdanje
@pinterest

Pružite sebi užitak

Da biste se osjećali sigurnije u vašoj spavaćoj sobi jako je važno vaše seksualno blagostanje. Ako ste se zapitali zašto je baš to prioritet, odgovor leži u zadovoljstvu kao suštinskom dijelu blagostanja. Zadovoljstvo je kao signal koji našem tijelu govori da je nešto dobro. Dobar osjećaj pokreće more hranljivih neurohemikalija, a to dovodi do smanjenja stresa.

Ipak, jačanje vašeg seksualnog samopouzdanja u prvom redu zavisi od vas samih! Veliki dio onoga što staje na put vašem zadovoljstvu skriva se u načinu na koji vi vidite sebe i svoje tijelo sa svim njegovim vrlinama i manama. Misli koje vas okupiraju tokom seksa mogu da budu prava kočnica na putu ka zadovoljstvu. Praktikovanje solo seksa kao načina za vježbanje zadovoljstva može vam pomoći da se osećate sigurnije u partnerskim iskustvima.

Evo koje će to navike poboljšati tvoju seksualnu želju

Usvojite seksualno pozitivan pristup intimnosti

Seksualno izražavanje je važno! Prihvatite različitost svojih iskustava i onoga što vas privlači, jer je baš to pravi put ka seksualnom samopouzdanju. Ponekad toga nismo ni svjesni, ali je istina da često naš sud o drugima može značiti projekciju naših sopstvenih nesigurnosti. Kako bi se oslobodili tih misli predrasude je potrebno zamijeniti prihvatanjem i tolerancijom prema svim različitostima.

Možda te zanima
prvi put

Vodite dnevnik

Vođenje dnevnika može vam pomoći kod prakse svjesnosti. Jednostavno, zapišite uvjerenja i razmišljanja koja imate o seksu, gdje ste ih naučili i da li ona služe vašem zadovoljstvu. Ova navika pomoći će da otkrijete korijen vaše negativnosti i priču okrenete u svoju korist.
seksualno samopouzdanje
@pinterest

Vodite zdrav život

Zvuči prejednostavno i banalno? Svi izbori koje pravite u toku dana utiču na kvalitet vašeg seksualnog zdravlja i samopouzdanja. Važno je imati redovan i dobar san, voditi računa o ishrani koja održava vaše tijelo, ali ne zaboravite i redovno vježbati. Ritual prakse svjesnosti može vam takođe biti od velikog značaja kada je oslobađanje od stresa u pitanju.

Maštajte i pričajte o seksu

Razmišljanje, pričanje i maštanje o seksu mogu vas navesti da povećate vašu želju za seksom.

Stvorite atmosferu koja vam prija

Vjeruje se da vanilija i lavanda podstiču libido, odaberite parfem sa baš tim notama ili zapalite mirišljave svijeće i prilagodite atmosferu. Ne zaboravite osvjetljenje! Kada prvi put imate seks sa novim partnerom blago svijetlo ili svijeće mogu da stvore ugodan ambijent i pomognu vam da se osjećate oslobođeno i prijatno. Koristite muziku koja je u ritmu dobrog raspoloženja, a dodatna prednost je u tome što vas neće ometati okolni zvukovi. Uklonite sve što bi moglo da izazove ometanja tako da se možete u potpunosti posvetiti jedno drugome.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh