Kako da se motivišete za gubitak težine?

Avatar photo

Spoznaju da je došlo vrijeme da izgubite kilograme je jako lako prepoznati i usvojiti kao imperativ. Ipak, nije se uvijek lako motivisati i krenuti sa trčanjem, treningom i zdravom ishranom. Upravo zato, ZdraviJa je za vas saznala kako da se “natjerate” da zavolite ove aktivnosti i zdravi način života, te da se motivišete da donesete zdrave odluke već sutra.

Kviz

Treba vam trenutna doza inspiracije za mršavljenje? Uradite ovaj brzi kviz zdravih navika. (Koristili smo ishranu kao primjer, ali možete uključiti bilo koje ponašanje koje pokušavate da održite). Odgovori na sljedeća pitanja često pomažu da se podstakne motivacija dovoljno da vas podsjeti na to zašto ste uopšte započeli dijetu.

  • Ako prestanem da jedem zdravo, kako ću se osjećati za šest mjeseci ili godinu dana?
  • Ako prestanem da se krećem, kako će moje tijelo izgledati? A kako će zdravlje reagovati?
  • Ako prestanem da strijemim ka zdravijem životu, da li će moja porodica i prijatelji biti pogođeni ovom promjenom?

Očistite ormar

Ukoliko se trudite da se držite smanjene težine, integrišite ovu praksu i u drugim područjima svog života. Konačno očistite ormar od stvari čija veličina vam sada ne odgovara, isplatite svoje dugove, ostvarite obećanja koja ste dali prijateljima, porodici ili saradnicima. Praksajte održavanje obećanja i obaveza koje ste napravili i u drugim oblastima vašeg života kako biste ojačali svoje sopstveno podsvjesno uvjerenje da ste u stanju da održite obećanje, šta god da je u pitanju.

Prestanite gledati slike manekenki na društvenim medijima

Slike super mršavih modela mogu djelovati kao dobar način da ostanete motivisani da izgubite težinu, ali prema novim studijama, veća je vjerovatnoća da će ova situacija unazaditi vaš napredak. Naučnici kažu da slike modela obeshrabruju žene kreiranjem nerealističkih standarda izgleda. Zureći u fotografije mnogo mršavijih žena može učiniti da se osjećate kao da nikada nećete moći ostvariti takav izgled, pa mnoge žene prestaju i da pokušavaju.

Usredsredite se na osjećaj

Često se frustriramo fokusiranjem na određeni broj ili veličinu. Umjesto toga, koncentrišite se na svoje raspoloženje nakon što pojedete zdrav obrok ili ono kako se osjećate kada završite naporan trening. Ukoliko se fokusirate na to kako se osjećate svaki put kada vježbate, dobićete sve prednosti sagorijevanja kalorija, rezultati će se vrlo brzo početi nazirati, a vaša motivacija će konstantno rasti.

Možda te zanima
cist vazduh u domu

Postanite konkurentniji

Kada je u pitanju gubitak težine, mala konkurencija može da učini veliku razliku. Prema nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu “Obesity”, društveni uticaj takmičenja na gubitak težine može vam pomoći da izgubite do 20 posto više kilograma nego što biste to učinili sami. Još interesantnije je to što su kapiteni ekipa izgubili još veću težinu od članova tima, vjerovatno zbog svoje pozicije lidera. Zato regrutujte grupu prijatelja ili saradnika i pravac trening!

Instagram na dan

Kažu da je slika vrijedna hiljadu riječi, a ovih dana je lakše nego ikada napraviti ličnu motivaciju za gubitak težine! Pokušajte da pratite svoj napredak tako što ćete napraviti Instagram dnevnik o gubitku težine. Dnevne fotografije (preporučujemo postavljanje odmah nakon odličnog treninga ili tokom zdravog obroka) mogu dokumentovati promjene u vašem tijelu koje vi možda nećete primijetiti. Pored toga, sigurno ćete imati širok spektar „prije i poslije“ slika koje možete izabrati kada budete spremni prikazati svoje konačne rezultate.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh