Kako da se oslobodite svakodnevnog stresa?

Avatar photo
stresa

Stres predstavlja neizbježnog činioca naše životne realnosti. Ovo zapravo čak može biti i pozitivna stvar koja će nas motivisati i postaviti naš fokus na viši stepen. Ali, imajmo na umu da se svaki stres ne vrednuje podjednako. Ako se radi o hroničnom stresu i napetosti, to može da postane “otrovno” i izazove zdravstvene probleme. Velika količina stresa ili njegova dugotrajnost u suštini uzrokuje da se vaše tijelo “zaglavi” u režimu borbe, te negativno utiče na naš imuni sistem, hormone i još mnogo toga.

Ipak, na našu sreću, postoje neke stvari koje možete da preuzmete na sebe kako biste hronični stres držali na odstojanju, bolje se nosili sa neizbježnim stresom ili isti spriječili da naruši vaše zdravlje.

Utišajte stres

Ono dobro poznato skrolovanje društvenih mreža ili gledanje vijesti može izazvati zavisnost. Ipak, ono što stvara veći problem jeste da ove aktivnosti mogu biti i veliki izvor stresa. Podsjećaju nas na negativnost u svijetu i ohrabruju te podstiču poređenje naših života sa strancima na društvenim mrežama. Ograničavajući vrijeme koje trošite na društvenim mrežama i gledajući vijesti možete se uveliko osloboditi bespotrebnog stresa.

stresa
@pinterest

Ostanite prisutni

Naravno, planiranje i postavljanje ciljeva su sjajna i poželjna stvar, ali važno je imati svijest o tome da je samo sadašnji trenutak ono što uistinu možemo da kontrolišemo. Ukoliko se brinete o budućnosti, to može da vam odvuče pažnju sa onoga što u ovom momentu možete da uradite. Udahnite duboko i trudite se da se usredsredite na sadašnji trenutak.

Postavite granice

Prije nego što se preopteretite i kažete “da” tom pozivu, projektu na poslu ili volontiranju na važnom događaju, preispitajte sami sebe da li je to zaista nešto što vi želite da uradite. Pristati na nešto samo iz osjećaja obaveze, a ne vaše iskrene želje, može vas dovesti do prezasićenost, izgaranja i naravno, mnogo stresa.

Pokrenite se

ZdraviJa vas podsjeća da vaše tijelo fizički zadržava svu napetost i stres koji se gomila u vama. Krećite se, bilo da trčite, plešete, radite vježbe snage ili se samo nježno istežete – sve ovo može vam pomoći da izbacite taj stres iz tijela.

Naučite da se prepustite

Svi smo se našli u situaciji kada smo gomilu vremena i energije potrošili brinući se oko stvari koje su potpuno van naše kontrole. Potrudite se da se fokusirate samo na one stvari koje vi zaista možete da kontrolišete. Radite na sopstvenim akcijama, reakcijama i mislima, a ostalo prepustite vremenu.

Možda te zanima
spa kod kuce

stresa
@pinterest

Usvojite stav zahvalnosti

Odvojite nekoliko trenutaka svakoga dana da izdvojite najmanje 3 stvari na kojima ste zahvalni. Provođenje vremena posvećenog mislima zahvalnosti može pomoći da trenirate svoju podsvijest da privlač pozitivne stvari.

Tražite mjesto pod suncem

Možda vam ovo zvuči čudno, ali vjerovali ili ne, direktna sunčeva svjetlost može značajno da poveća nivo vitamina D i poboljša vaše raspoloženje. Zato, trčećim korakom krenite u potragu za suncem!

Zapisujte

Praćenje vaše beskrajne liste obaveza, zabrinutos za budućnost i hvatanje nekih niti iz prošlosti može da postane veoma toksično. Vjerujemo da će vam biti od pomoći da počnete da vodite dnevnik ili bilježnicu, organizujete svoje obaveze i tako odbacite veliki dio svojih birga i skinete taj teret sa svoga vrata. Sve vaše misli biće na papiru i neće u prevelikoj mjeri trošiti vašu energiju.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh