Ova MALA promena može da vam pomogne da trčite brže i duže

Avatar photo
brzo trcanje

Merenje vremena i brzine može vam pomoći da dođete do svog cilja, ali vas takođe može sprečiti da trčite najbolje što možete.

Zašto?

Zato što se tako sve svede na održavanje tempa.

Na trkama se često može primetiti da se trkač oseća fantastično i može brže trčati, ali ostaje u svom tempu ili usporava nakon što pogleda u svoj sat. Sve je više stručnjaka koji tvrde da se preterano oslanjamo na povratne informacije elektronskih uređaja koje koristimo dok trčimo

Celi koncept “golog” trčanja može delovati čudno, čak i alarmantno. Na kraju krajeva, više od polovine trkača sada nosi fitnes satove i uređaje koji kvantifikuju svaki korak, milju i srčani udar.

Naravno, ta tehnologija je poboljšala veliki dio našeg aktivnog života, jer je svakodnevni trkač postao bolje upoznat sa svojom aktivnošću, pa još više motivisan. Ipak, naučno podržana istraživanja otkrila su da se nošenjem satova pri svakom trčanju zapravo razvija robotski pristup koji može biti od pomoći kada se pripremamo za trku, ali takođe može oslabiti našu vezu sa ključnim unutrašnjim ciljevima, pa čak i potkopati benefite trčanja kao što je oslobađanje od stresa.

kako brze trcati

Možda ste upravo pomislili: “Ali moj sat me tera da trčim brže, stvarno!” Iako to možda jeste tačno, većina stručnjaka se slaže da svi treba da nauče da prilagode svoj napor unutrašnjim povratnim informacijama i svom glavnom cilju, jer se upravo tada dešava prava magija.

Fanatici koji su okupirani brojevima ne treba da se brinu jer podaci GPS satova i te kako mogu biti korisni, posebno za početnike koji pokušavaju da saznaju kako na njih utiče koji tempo trčanja.

Možda te zanima
donji stomak

Ipak, kada se spremaju za trku, napredni sportisti nose GPS satove sakrivene od svog pogleda i vode se politikom “bez gledanja”. Treneri su takođe saglasni da podatke treba pogledati i analizirati tek posle trke. Ovaj potez vam omogućava da trčite bez prepreka, ali i da optimizujte vaš trening.

Svaki put kada se vodite satom, fokusirani ste na završetak trčanja u određeno vreme, umesto na iskustvo koje vam trčanje pruža. Kada isključite ili sakrijete uređaje, više pažnje ćete posvetiti samom trčanju. Ovako ćete se lakše podesiti na vašu okolinu, bilo da je to tišina prirode ili gradska vreva. Još bolje, uklonićete nepotrebnu anksioznost koja vas tišti.

Toliko je područja u životu gde postoje rokovi i ishodi koji se moraju zadovoljiti, zašto tretirati trčanje kao takvo? Fokusirajte se na pravilno disanje i samo trčite dok vas god noge nose.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh