Kako da vam koža ostane mekana i tokom zime?

Avatar photo
koža ostane mekana

Hladno vrijeme i niska vlažnost dovode do suvog vazduha, koji potom onemogućava svakodnevnu vlagu kože. Bez neposredne pažnje, hladno vrijeme može dovesti do pucanja kože i krvarenja, a oštri zimski vjetar otežava ovaj problem. Kreme zaista pomažu, ali morate učiniti mnogo više da izbjegnete ove efekte i održite kožu mladalački glatkom. Da biste smanjili crvenilo, svrab i postigli da vam koža ostane mekana i tokom zime isprobajte sljedeće ZdraviJa savjete.

Koristite mlaku vodu

Vrući tuševi i kupke uvijek dobro dođu tokom zime, ali kada možete, posebno kada samo perete svoje lice ili ruke, izaberite mlaku vodu kako biste izbjegli uklanjanje prirodnih ulja sa kože.

Mažite se odmah nakon dodira sa vodom

Vaša koža ne zahtijeva samo veću vlagu, već je potrebno da je dobije odmah poslije pranja. Nanošenje kreme na vlažnu kožu pomaže vlažnosti, pa zato držite kremu u blizini kade, tuš kabine i na svakom sudoperu i slobodno je koristite nakon svakog pranja ruku ili kupanja.

koža ostane mekana
@pinterest

Pažljivo odaberite kremu

Neki proizvodi za njegu kože imaju sastojke na bazi nafte koji mogu dodatno osušiti vašu kožu u zimskim mjesecima. Obavezno odaberite pametnu formulu koja ima prirodne, hranljive sastojke. Koristite rastvore na bazi ulja, a ne vode, jer je tako vjerovatnije da će vaša koža zadržati vlagu tokom zime. Probajte prirodna hidratantna ulja, jer su napravljena sa prirodnim sastojcima kao što su lavanda, kamilica, jojoba i još mnogo toga što pomaže kod suhe kože i svraba.

Zaštitite se

Naviknite se na nošenje rukavica i šalova kako biste zaštitili kožu od hladnih vjetrova, kiše i snijega. Takođe, ne zaboravite na zaštitu od sunca. Zimsko sunce može biti isto toliko štetno kao i ljetno, pa primijenite sigurnu opciju kao što je cinkov oksid ili titanium dioksid na izložene površine.

Provjetravajte kuću

Sistemi za grijanje isušuju vazduh, tako da razmislite o ugradnji ovlaživača u vašem domu ili ga prosto s vremena na vrijeme provjetravajte, naročito spavaću sobu, kako biste vratili vlagu u vazduh i pomogli sprečavanju isušivanja kože.

Pijte vodu

Svi obično pijemo manje vode tokom zime jer se okrećemo toplim napicima poput kakaoa i čaja, ali ne zaboravite da je vašoj koži potrebna hidratacija iznutra. Mala čaša tople vode sa limunom može biti vrlo osvježavajuća i hidratantna u isto vrijeme.

koža ostane mekana
@pinterest

Držite kožu vlažnom i preko noći

Dijelovi tijela skloni sušenju kao što su ruke, stopala ili koljena imaju tendenciju da izgube vlagu brže od drugih područja na tijelu. Namažite stopala i ruke te preko obucite čarape odnosno rukavice kako biste zadržali vlagu do jutra.

Redovno skidajte mrtvi sloj kože

Često zaboravljamo da pomognemo koži da ukloni mrtve ćelije u zimskom periodu, posebno na našim rukama. Ipak, vlaga ne može ući ako su mrtve ćelije previše zastupljene. Pronađite piling masku i koristite je na licu i rukama, kao i usnama, te odmah potom namažite kremom kako biste zaista vidjeli razliku.

Izbjegavajte toksine, posebno alergene

Pogotovo ako imate ekcem, dermatitis ili psorijazu, morate izbjegavati alergene i nadražujuće materije koje mogu izazvati pucanje. Zimska koža je krhka, pa izbjegavajte iritantne tkanine (poput vune) i hemijski opterećene deterdžente, već koristite blage čistače i hidratante namijenjene osjetljivoj koži.

Možda te zanima
zasto sedimo

Obratite pažnju na ishranu

Jela sa visokim sadržajem vode mogu vam pomoći da hidratizujete kožu i iznutra. Pokušajte sa jabukama, pomorandžama, kivijem i povrćem poput celera, paradajza, krastavaca, tikvica i šargarepe. Potrudite se da dobijete dovoljno vitamina C i cinka kako biste podržali zdravu proizvodnju kolagena i elastina. Takođe, razmislite o dodatku Omega-3 konzumiranjem više ribe i lanenog sjemena kako biste svojoj koži dali gradivne blokove koji čine da ona izgleda elegantno i glatko.

koža ostane mekana
@pinterest

Promijenite sredstva za čišćenje lica

Ukoliko ste navikli na korišćenje sredstava koja sadrže glikolnu ili salicilnu kiselinu, zamijenite ih hidratantijom verzijom koja sadrži hidratizirajuće sastojke. Nakon čišćenja, ne ostavljajte kožu golu više od 30 sekundi, jer je to može dehidrirati, što dovodi do povećane suhoće. Nanesite hidratantni toner i kremu kako biste ovo spriječili.

Napravite svoje domaće maske za lice

Domaće hidratirajuće maske mogu obezbijediti potrebnu vlagu u zimskim mjesecima. Koristite prirodne hidratantne sastojke kao što su med, avokado, jogurt, masline, bademovo ulje, banane i aloja. Izmiješajte ono što volite više, te kreirajre svoju vlastitu kremu ili pastu koju možete držati na koži 10-30 minuta kako biste obezbijedili trajnu hidrataciju.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh