Kako da vam noćni let prođe što ugodnije?

Avatar photo
noćni let

Vjerovatno ne postoji osoba koja ne voli da otputuje negdje, vidi nešto novo i upozna neku drugu kulturu. Avion kao prevozno sredstvo je čest izbor jer osim što je najbrže, ujedno je i najudobnije. Međutim, ljudima često probleme zadaje noćni let koji zna biti veoma neugodan za organizam. Baš zbog toga, ZdraviJa se potrudila da za vas pripremi mali savjetnik kroz noćni let. Nadamo se da ćemo uspjeti olakšati vaš naredni let.

Prije leta

Odaberite dobro sjedište

Kako izabrati dobro sjedište? Postoje mnogi trikovi. Jedan od njih je da, ukoliko putujete u paru, rezervišete sjedište do prozora i sjedište do prolaza. Ako budete imali sreće da avion nije popunjen do posljednjeg mjesta, središnje sjedište bi moglo ostati prazno. Ako ne, putnik koji vam se priruži će se rado zamijeniti sa vama, te izabrati mjesto do prozora ili prolaza kako ne bi sjedio između vas. U svakom slučaju, vi dobijate.

noćni let
@pinterest

U odabiru dobrog sjedišta može vam pomoći i aplikacija Seat Guru. Ona će vam otkriti koja mjesta ostavljaju veći ili manji prostor za noge, koja imaju manji prozor ili nemaju prostor za prtljag. A sve to, u cjenovnom rasponu koji vi odredite.

Stvari koje vam mogu zatrebati držite blizu sebe

Turbulencije nekada znaju biti toliko jake da ne smijete ustajati sa sjedišta čak ni da biste izvadili nešto iz pretinca sa stvarima. Zbog toga, stvari kao što su slušalice, telefon, krema za ruke, balzam za usne i drugo, držite u torbi ispod sjedišta.

Polijećemo

Ukrcali ste se i dobno smjestili. Kada se sutra prbudite, bićete na drugom kontinentu, ili barem na drugoj strani ovog. Šta sad?

Pijte vodu

Stručnjaci preporučuju da pijete 200 do 500 ml vode po satu leta. Prihvatite čašu vode kada god vam to stjuardese i stjuarti nude. Vaša koža i zgrčeni mišići će vam biti zahvalni.

noćni let
@pinterest

Jedite zdravo i light

Ljudsko tijelo se razlikuje od osobe do osobe. Međutim, istraživanja su pokazala da ukoliko jedete manje, vaše tijelo se brže prilagođava drugoj vremenskoj zoni i promjenama nastalim usljed toga. Izaberite nešto zdravo i lagano, a voće ili neka salata sa povrćem i piletinom je odličan izbor.

Krećite se

Odlazak u toalet može biti odličan izgovor da ustanete i malo se protegnete. Osim što je dobro za vaše zdravlje, poboljšaće i vaše psihičko stanje tokom leta. Uradite poneku vježbu za istezanje i prošetajte nazad do svog sjedišta. Na taj način ćete pokrenuti mišiće, ali i krv u žilama.

Možda te zanima
odmoru

Mislite na nešto lijepo

Noćni letovi su kao stvoreni za razmišljanje. Zamislite samo, nalazite se nekoliko hiljada metara iznad zemlje, na potpunoj slobodi. Iskoristite to i da oslobodite um. Razmišljajte o lijepim stvarima, o onome što želite postati i postići.

Hidrirajte kožu

U avionu je vazduh uglavnom pomalo suh. A, posljedice toga mogu se vidjeti i na vašoj koži. To znači da je vrijeme za kreme! Ukoliko ne razmišljate o pogledima ostalih putnika, budite slobodni da stavite masku za lice. Ako ste ipak za nešto suptilnije, koristite kremu ili masku u obliku gela. Ostavite ih da djeluju sat do dva, a zatim ih uklonite sa lica. Ukoliko se radi o višesatnom letu, ovo ponavljajte svakih nekoliko sati.

noćni let
@pinterest

Sletjeli ste!

Vaš noćni let je prošao bez problema! Sada, kada ste na nekom nepoznatom tlu, u drugoj vremenskoj zoni, vašem organizmu je potreban određeni period za prilagođavanje. Evo šta preporučujemo da uradite kako biste se što prije prilagodili promjenama i prepustili uživanju koje nudi izabrana destinacija.

  • Umijte se i presvucite. To je novi dan, te se tako i ponašajte. Iskoristite najbliži toalet na aerodromu i osvježite se.
  • Protegnite se.
  • Pojedite nešto u skladu sa lokalnim vremenom. Ako stignete na odredište u 16:00, pokušajte se suzdržati od jela barem sat ili dva, a onda pojedite nešto što će vas zasititi. Dolazite u ponoć? Nema veze, pojedite zobenu kašu ili nešto što se brzo priprema i lezite spavati.
  • Pijte vodu redovno. Takođe, prije spavanja obavezno popijte času vode, te pripremite svježu vodu ukoliko ožednite u toku sna. Hidratacija je važna svakodnevno, a od presudne je važnosti kada je u pitanju noćni let.

Svako tijelo je drugačije, te svaki organizam drugačije podnosi promjene. Pored gore navedenog, slušajte znakove koje vam upućuje vaše tijelo.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh