Kako djeci ograničiti vrijeme provedeno na telefonu i pristup društvenim mrežama

Avatar photo
pristup društvenim mrežama

Digitalno doba koje nas svakim novim danom iznenađuje sa svojim negativnim uticajima na psihu i misli, posebno loše može da se odrazi na djecu u razvoju. Pametni telefoni i pristup društvenim mrežama, postali su sastavni dijelovi naših života, međutim, ovo može ostaviti velike posljedice na ponašanje djece i projektovati nerealne slike stvarnosti ukoliko se ne koriste na odgovarajući način. Zato je važno postaviti granice i ograničenja i održati njihovo poštivanje.

Možda vam bude interesantno: Djeca i digitalni svijet – kako se postaviti kao roditelj?

Postavite jasna pravila

Kada postavljate pravila za korištenje telefona i društvenih mreža, ključno je biti jasan i dosljedan. Postavite očekivanja o tome koliko vremena vaše dijete smije provesti na telefonu ili društvenim mrežama, kada i gdje je to dozvoljeno te koje su posljedice ako se ta pravila ne poštuju. Ovo bi se trebalo bazirati na dobi, razvojnim potrebama i zrelosti vašeg djeteta. Na primjer, mlađa djeca bi trebala imati manje vremena na telefonu u odnosu na stariju. Budite sigurni da vas dijete rauzmije i na fin način saopštite i obrazložite zašto je to dobro za njega.

pristup društvenim mrežama
@pinterest

Podstaknite druge aktivnosti kao alternativu

Kada djeca imaju druge aktivnosti u kojima uživaju, poput sporta, muzike, umjetnosti ili društvenih aktivnosti, manje će se oslanjati na telefone i društvene mreže. Osim toga, drugi načini zabave mogu pomoći u razvijanju intelektualnih vještina, kao što su kreativnost, samopouzdanje, timski rad, uspjeh u akademskom okruženju te stvaranje pozitivnih socijalnih veza s drugom djecom. Možda ćete morati izdvojiti vrijeme i resurse da biste pomogli vašem djetetu u pronalaženju aktivnosti koje mu se sviđaju, ali vjerujte da će se isplatiti.

Pročitajte i ovo: Sport, vaspitač i društvo – uticaj na razvoj djeteta

Distancirajte ih od telefona u posebnim situacijama

Jedan od načina da ograničite vrijeme koje vaše dijete provodi na telefonu ili društvenim mrežama je da ih zabranite u određenim situacijama. Na primjer, kada je vrijeme za obrok, razgovor s drugim ljudima, ili kada dijete provodi vrijeme sa porodicom ili prijateljima. Ovo može pomoći u stvaranju zdravih navika i granica te omogućiti djetetu da se fokusira na druge vrijednosti koje ga podjednako mogu usrećiti.

pristup društvenim mrežama
@pinterest

Budite primjer

Ukoliko želite da vaše dijete ograniči vrijeme na telefonu i društvenim mrežama, važno je da mu vi budete primjer. Roditelji su glavni uzori i ukoliko stalno koristite telefon ili društvene mreže, teško ćete očekivati ​​da će vaše dijete to ograničiti. Umjesto toga, pokažite svojoj djeci kako koristiti tehnologiju na odgovoran način tako što ćete se i sami pridržavati pravila koje ste postavili.

Možda te zanima
Milena Kostić

Takođe, važno je da ne prenaglite sa zabranama. Djeca mogu razviti otpor i neće biti voljna slijediti pravila ako vide da vi sami ne slijedite ista. Pokušajte pronaći ravnotežu između zabrana i dopuštanja korištenja tehnologije. Dozvolite djetetu pristup internetu za potrebe školskog rada ili komunikaciju sa prijateljima. Važno je prilagoditi pravila prema potrebama i interesima, te uspostaviti otvorenu komunikaciju kako bi se zajedno mogle donijeti odluke koje su najbolje za njihovu dobrobit.

Više zanimljivih tema o roditeljstvu pročitajte u našoj rubrici MAMAJA.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh