Kako do savršene ljetne figure – otkriva Milica Budimir

Avatar photo

Milica Budimir, fitnes instruktorka iz Banjaluke, za Zdraviju otkriva kako doći do idealne figure i kako postići željene rezultate.

Koja vrsta treninga je najbolja za gubitak masnih naslaga?

Bilo koji trening je bolji od onoga koji nije odrađen. Važan je pokret. Naravno, sve zavisi od nečije fizičke spremnosti. HIIT treninzi (high-intensity interval training) su se pokazali kao jako učinkoviti u topljenju masnih naslaga.

Koliko puta sedmično je dovoljno da se trenira?

U koliko želite vidljive rezultate, prije svega, potreban je kontiunitet. Dakle, da se svaki trening nadovezuje jedan na drugi. Neka to bude minimalno 3x nedeljno.

Da li se mogu postići rezultati do ljeta ako bi neko sad odlučio da počne da trenira, i kako?

Sve je moguće, samo zavisi koliko je ko spreman da se posveti i šta je čiji cilj. S obzirom na to da smo još u 4. mjesecu, do ljeta nije ostalo mnogo, ali dovoljno za neke vidne rezultate, uz ozbiljan rad, odricanje i posvećenost, što podrazumijeva 100% čistu ishranu i odlazak na svaki trening bez izgovora. Moj cilj i jeste upravo to, da se diže svijest ljudi kada je fizička aktivnost u pitanju. Da to ne bude samo mjesec pred ljeto ili neki nama važan datum..nego da bude stil i način života.

Da li smatraš da je važnija ishrana ili trening?

Smatram da je to jedna cjelina i da jedno bez drugog nije potpuno. Sam trening, bez izbalansirane i prilagođene ishrane, neće dati željene rezultate. Svaki trening je stres za organizam i mišiće ukoliko ih ne nahranimo onim što im je potrebno, radimo kontra efekat. Tako ja to vidim.

Koja je najefikasnija metoda vježbanja za žene a koja za muškarce?

Ne volim da dijelim trening na muški i ženski. Svaki trening svi možemo da pilagodimo sebi, svojim sposobnostima, mogućnostima i ciljevima. Poznajem mnogo žena koje vježbaju jače od muškaraca.

Svi bi voljeli da imaju te čuvene pločice. Koje vježbe preporučuješ za ravan stomak?

Definitivno najčešće pitanje na koje svi očekuju otkrivanje neke tajne formule, ali ne… prosto je, pločice na stomaku prave se u kuhinji. Možete da radite preko hiljadu trbušnjaka dnevno i sigurno je da ćete da ojačate trbušni zid, ali ako želite da to bude vidljivo, ostatak posla obavlja pravilna ishrana.

Možda te zanima
klizanje

Koliko vremenski je potrebno da bi osoba počela da primjećuje mišiće na stomaku?

Generalno ne volim ograničavanje nekim vremenskim rokovima. Sve je individualno. Nekome će trebati 3 mjeseca, nekome godinu dana. Sve zavisi u kom stanju je vježbač, koliko ima potkožnog masnog tkiva, koliko mišića i naravno koliko je predan na svom putu do cilja.

Da li ishrana treba da se razlikuje zavisno od vrste treninga i željenog cilja?

Apsolutno da. Sigurno je da neće isto da jede i trenira neko ko želi da gubi masno tkivo i neko ko želi da dobije mišićnu masu. Važno je da upoznamo svoj organizam, da naučimo da ga slušamo. Prosto da prepoznamo šta je to što našem tijelu odgovara kada su u pitanju trening i ishrana.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh