Evo kako efikasno pripremiti tijelo za skijanje

Avatar photo
skijanje

Planirate li otići na skijanje, morate pripremiti tijelo za takav aktivan odmor. Skijanje se ne sastoji samo od ugodnog spuštanja niz padinu nego uključuje i okretanje, uspinjanje, hodanje i padanje. To su aktivnosti i pokreti pri kojima aktiviramo različite grupe mišića, koje svaki skijaš mora naučiti kontrolisati, bez obzira na brzinu koju postiže.

Ljudi širom svijeta uživaju u skijanju zbog osjećaja slobode na padinama, krajolika, rekreativnih benefita i mnogih drugih pogodnosti zbog kojih je skijanje puno više od oblika rekreacije. Za razliku od većine rekreativnih sportova, skijanje nije aktivnost s kojom ćemo podizati nivo treniranosti ili tjelesne spreme. Upravo suprotno, budite u formi i potpuno fizički spremni prije nego što sezona skijaških radosti otpočne.

Svake se godine na svjetskim skijalištima povrijedi oko 150.000 ljudi. Da bi se smanjila mogućnost povreda, važna je kvalitetna priprema koju treba shvatiti ozbiljno.

Dva do tri mjeseca pred početak skijaške sezone poželjno je početi s izvođenjem ciljanih vježbi namijenjenih jačanju mišićnih grupa koje se intenzivno koriste tokom skijanja ili boardanja. Takvom pripremom osiguravamo ugodan boravak na snijegu i uživanje u zimskim sportovima s minimalnom mogućnošću povrede.

ZdraviJa se potrudila da za vas istraži koji su to najbolji načini na koje možete pripremiti tijelo za skijanje.

skijanje

Osnovne komponente pripreme za rekreativno skijanje:

  • Kardiovaskularni trening kao osnova našeg treninga, zavisno od stepena naše fizičke spreme. Riječ je o dugotrajnoj aktivnosti poput jogginga, orbitrek sprava ili intervalnom treningu koji će nas najefikasnije pripremiti za skijaška iskušenja.
  • Klasični trening snage za jačanje cijelog kinetičkog lanca koji će se fokusirati na osnaživanje mišića nogu i adekvatnu pripremu gornjeg dijela tijela.
  • Funkcionalni trening snage za core mišiće, vitalni dio tijela koji povezuje donji i gornji dio tijela, te će uveliko uticati na naše performanse na snijegu.
  • Trening fleksibilnosti fokusiran na mišiće nogu i trupa. Redovnim i kontrolisanim istezanjem, naše tijelo će biti gipkije i manje podložno povredama od padova i eventualnih sudara.
  • Trening propriocepcije i balansa koji ima dvostruku ulogu, pripremu tijela za nestabilne i nepredvidive uslove, te prevenciju povreda (posebno kolateralnih ligamenata koljena).
  • Specifični skijaški i pliometrijski trening koji simuliše stvarne skijaške pokrete, razvija eksplozivnu snagu i brzinu nogu te jakost nogu i cora potrebne za skijanje na višem stepenu.

 

S takvim treninzima, koji su sasvim dovoljni za prosječnog rekreativca, osiguraćete dobru kondiciju, ugodno se osjećati, spriječiti upale mišića nakon skijanja, a aerobne vježbe će vam dobro doći kao trening disajnog i kardiovaskularnog sistema kako bi se lakše adaptirali na nadmorske visine i dugačke napore.

Možda te zanima
istezanje i zagrevanje

Pripremite svoju kožu za skijanje u uslovima planinskih ekstrema

Pored unutrašnje primreme tijela za ovaj adrenalinski sport, važno je i da imate adekvatnu opremu i zaštitu. P.S. planinsko sunce itekako zna da zavara.

  • UV zaštita je neophodna – Klima u visokm predjelima je izrazito suha, kisika je malo, a sunce je snažno. Stepen zračenja se povećava za 5 do 10 posto na svakih 300 metara nadmorske visine. Iako ovo možda ne zvuči opasno, koža prima 50 posto više ultraljubičastog zračenja nego dok ležite na plaži.
  • Pripazite na osjetljivu kožu – Ako želite da izbjegnete opekline i dehidraciju kože, visoki zaštitni faktor je obavezan. Nanesite ga nakom prvog jutarnjeg umivanja, a njegovu džepnu verziju nosite svuda sa sobom.
  • Masnoćama protiv vjetra – Spriječite iritaciju, crvenilo i neugodno zatezanje i potražite kreme i losione koji nisu na vodenoj bazi već su obogaćeni visokim postotkom masnih tvari, poput pantenola, gricelina, vazelina ili ureje. Poslužiće kao odličan zaštitni pokrivač koji će zadržati vlagu da ne izlapi iz kože i preventirati se oštećenja uzrokovana ledenim vjetrom.
  • Njega nakon skijanja – Birga o koži se ne završava nakon skidanja skija. Naknadnim hranjenjem kože ćete ostaviti svoju kožu nakon skijanja zdravom. Eventualne sunčeve opekline ohladite sa aloe verom, a zatim zaliječite antioksidansima, poput vitamina C i zelenog čaja. Za očuvanje ljepote iznutra posegnite za suplementima. Riblje ulje bogato masnim kiselinama preporodit će dehidriranu i oštećenu kožu i kosu.

Nakon skijanja je obavezno da istegnete noge i one mišićne grupe gdje osjećate najviše zamora i upalu. Pokušajte potpuno opustiti noge i rukama protresti mišiće da biste ih olabavili.

Nakon toga ste spremni za vrući čaj i opuštanje u snježnoj idili!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh